Manastirea Nicula -Cluj

Este imposibil sa nu fi auzit de Manastirea Nicula, mai ales in preajma zilei de 15 august, la sarbatoarea “Adormirea Maicii Domnului” –hramul manastirii, cand aici vin mii de credinciosi sa se inchine la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul. Iata ca anul acesta -2012-, am reusit sa ajung si eu in aceste locuri  deosebite, aplecandu-ma cu mai multa atentie asupra studiului celor sfinte.

-In 1326 in Padurea Nicula traia pusnicul Nicolae, cel ce a dat numele sau manastirii.

-In 1552, aici apare prima biserica din lemn, cu hramul “Sf.Treime”, care arde in 1973

-In 15.02.1699, icoana pictata de preotul ortodox Luca din Iclod (in 1681),  a plans timp de 26 de zile, prevestind nenorocirile ce aveau sa aiba loc in anul 1700.

-Biserica din zid s-a construit intre 1875-1905, pictata in anul 1961 de prof.Vasile Pascu.

-Iconostasul este sculptat in lemn de tei de Samuil Kerestesiu sin Tasnad in 1938 si are in centru icoana facatoare de minuni. Este unicat, prin forma sa solara.

Iconostas

Impresii personale:

Dimineata, pe dealurile din preajma Manastirii, se ridica ceata, oamenii vin la liturghie, unii din ei isi  fac “canon”, inconjurand in coate si genunchi biserica din lemn, cativa barbati din sat trag clopotele ce suna intr-un mod apartate.

Fiecare, merge si se inchina, apoi se aseaza in amfiteatrul natural in care se tine slujba. Pe latura de sud a manastirii este amplasata o scena, aici preotii si calugarii citesc rugaciunile, insa ce m-a impresionat pe mine foarte mult a fost intrarea pe scena a unei credincioase ce a cantat cateva imnuri inchinate Maicii Domnului (Pricesne). Am simtit cum tresare fiecare atom al fiintei mele.

La plecare, parintele, a miruit fiecare credincios, am fost invitati la masa, unde calugarii ne-au dat cate o supa fierbinte binevenita.

In inima Ardealului,  trairile sunt mai intense, oamenii mai calmi si mai asezati, totul se face aici cu multa dragoste si rabdare.

              Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Nicula

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s