Publicat în Ma ingrijoreaza....

Pensii mici in urmatorii 20 de ani

In urmatorii 20 de ani, vom primi la batranete cateva sute de lei, in schimbul muncii de-o viata, cotizand atat la sistemul de pensii de stat cat si la cel privat. Declaraţia făcută de şeful Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, care anunţa pensii de 15% din ultimul salariu pentru generaţiile născute în anii ’68-’71 a aruncat neliniştea în rândul salariaţilor aflaţi în jurul vârstei de 40 de ani. Datele sunt susţinute şi de reprezentanţii fondurilor private de pensii. Aceştia susţin că oferă garanţii clare pentru banii pe care îi gestionează, dar contribuţiile sunt prea mici, pentru a asigura în viitor un venit decent pensionarilor. Atât reprezentanţii statului cât şi cei ai fondurilor private spun că românii trebuie să înveţe să economisească pentru bătrâneţe şi să renunţe la ideea că numai statul are datoria să le asigure o pensie din care să trăiască decent.  (sursa: antena3.ro)

Ministrul Muncii Mariana Câmpeanu propune o modificare interesantă a sistemului de pensii. Doamna Câmpeanu crede că ar fi mai util în România ca fiecare persoană aflată în câmpul muncii să știe permanent câți bani a adunat pentru pensie prin contribuția sa individuală la sistem. Nu este vorba de un sistem prin care să poți da mai mult sau mai puțin la pensie ci doar de un sistem care te face conștient de cât de mică va fi pensia ta, a angajatului de azi care ai mai repede grija zilei de mâine decât a anilor de pensie. Acest sistem nu reprezintă o invenție a doamnei Câmpeanu, el se aplică în unele țări, dar are dezavantajul de a nu rezolva problema de fond – aceea că nu îți plătești tu însuți pensia din acumularea unor decenii de muncă, de fapt contribuția ta merge la cei care sunt acum la pensie, dar indiferent cât ai acumulat pensia ta va fi plătită de cei care vor fi tineri și muncitori atunci când tu vei fi bătrân și pensionar. Sistemul contului individual de pensie te poate face cel mult să te hotărăști să-ți faci o pensie suplimentară. Și mai există o problemă… Statul român a pierdut orice fel de credibilitate după marea reformă a pensiilor din 2008, o minune care a ținut un an, după care statul nu și-a mai permis să transfere bani către fondurile obligatorii de pensii pentru că nu mai avea cu ce să-i plătească pe actualii pensionari. Prinși între dorința de a ne asigura propriul viitor și datoria de a plăti pensiile părinților și bunicilor noștri, noi cei care acum suntem în câmpul muncii căutăm soluții pentru a evita inevitabilul – o pensie de stat de mizerie.

(Sursa: EuropaFM, emisiunea lui Moise Guran)

 

Fac parte si eu dintre cei ce au acum 40 de ani si cred ca e foarte important sa stiu ce ma asteapta.  Nu mi se pare normal sa cotizez lunar o suma de bani, ca apoi sa mi se spuna ca:  „imi pare rau, dar pentru generatia dvs., nu se mai dau decat 15% din venituri, la pensie. Nu toata lumea poate pleca din tara, nu toata lumea are copii pe care sa se bazeze la varsta a treia (nici nu mi se pare normal sa ceri bani copiilor), nu toata lumea lucreaza la multinationale, unde sunt salarii mari, majoritatea suntem intre salariul minim si cel mediu pe economie, chiar daca avem mult mai mult creier decat cei care ne conduc destinele tarii acum. Stiu ca o sa se spuna ca nu mai sunt tineri care sa munceasca pentru noi, ca banii pe care noi ii dam acum se duc catre pensionarii actuali, ca fiecare trebuie sa cotizeze la un fond de pensii private (care poate da faliment in 20 de ani, asa cum se intampla la noi, de obicei) etc., etc. Atunci ar fi bine sa nu mai platim CAS-ul, sa faca fiecare salariat contract cu o firma de pensii private, unde sa cotizeze cu ce suma doreste, astfel incat sa poata trai decent la pensie.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s