Investigarea durerilor de spate

Aflăm astăzi în cadrul Minutului de sănătate care sunt metodele de diagnostic și principiile de tratament ale durerilor lombare.

Pentru a stabili mai ușor cauza simptomelor, medicul are nevoie de informații privind intensitatea durerii, când și cum a apărut aceasta, dacă ați făcut efort fizic intens sau dacă ați ridicat greutăți mari și cât de limitată este mobilitatea.

Foarte utile sunt investigațiile imagistice, iar specialistul vă poate recomanda efectuarea unei radiografii, unei tomografii computerizate sau RMN-ului.

Tratamentul are drept obiective combaterea durerii, efectul antiinflamator și refacerea mobilității spatelui. Dacă sub tratament mediamentos durerea nu încetează în primele 3 zile, apelați de urgență la ajutorul medicului.

Durerile care apar în urma întinderilor musculare trec de regulă de la sine. Băile cu apă caldă ajută la relaxarea musculaturii. Repausul la pat mai mult de 1-2 zile poate accentua durerile. Studiile au demonstrat că reluarea rapidă a activității este benefică în cazul durerii de spate de cauză musculară.

Pentru cei cu dureri cronice de spate, specialiștii recomandă masajul sau exercițiile de yoga. Există, de asemenea, numeroase studii care susțin rolul important al acupuncturii.

În cadrul tratamentului se pot asocia medicamente antiinflamatoare și creme, kinetoterapie și exerciții pentru întărirea musculaturii spatelui. În cazul în care durerile sunt cronice și afectează stilul de viață este necesară intervenția chirurgicală. Multe dintre durerile lombare nu necesită însă tratament chirurgical.

Lombalgia – cauzele durerii de spate
Regiunea joasă a spatelui poartă numele de zona lombară. Acesta este un sediu frecvent al durerii care cauzează disconfort și împiedică activitățile obișnuite.

Durerea poate fi surdă sau poate avea o intensitate puternică, sub formă de junghi. Durerea de spate este acută atunci când apare instantaneu, de regulă după un traumatism cauzat de activități sportive sau ridicatul unor lucrurui grele. Devine cronică dacă durează mai mult de 3 luni.

Durerea de spate severă apărută în urma unui traumatism sau o cădere trebuie examinată de către un specialist. Simptome îngrijorătoare sunt slăbiciunea membrelor inferioare, febră, durere la tuse sau la urinat. Dacă durerea nu se ameliorează în 72 de ore de la debut este necesar să consultați un medic.

Durerea de spate care urmează unui efort fizic intens sau ridicării unui obiect greu este cauzată de regulă de o întindere musculară. Dar uneori este asociată unei deplasări și bombări ale discului aflat între două vertebre. Dacă acest disc face compresie asupra nervilor din zonă, precum nervul sciatic, durerea pleacă de la șold de-a lungul membrului inferior iar afecțiunea poartă numele de sciatică.

Fie că purtați o geantă de umăr sau un rucsac, regiunea lombară a coloanei vertebrale este cea care susține greutatea porțiunii superioare a corpului, astfel un bagaj greu poate declanșa lombalgia.

Efortul fizic în exces din sala de sport după o săptămână de lucru la birou este o altă cauză posibilă a durerii, în urma solicitării musculare.

Nu în ultimul rând, obezitatea suprasolicită coloana vertebrală, iar durerile lombare nu vor întârzia să apară. Durerea joasă de spate poate fi corelată și cu afectarea rinichilor, organe interne aflate în zona lombară.

Preluat de la Europa FM

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s