Artroscopia – tehnica, indicatii si contraindicatii

Artroscopia reprezinta o tehnica folosita des in serviciile de ortopediepentru diagnosticul si tratamentul afectiunilor articulare. Cu ajutorul unui tub din fibra optica se poate vizualiza interiorul spatiului articular. Acesta se introduce printr-o mica incizie subcutanata si este util in vizualizarea cartilajului articular, a ligamentelor si a cartilajelor din jur.

Care sunt avantajele artroscopiei?

 Explorarea artroscopica este adesea preferata in locul interventiei chirurgicale deoarece:

– este mai putin dureroasa;
– este mai putin traumatizanta;
– permite recuperarea rapida;
– nu necesita intotdeauna anestezie;
– nu necesita spitalizare;
– este mai ieftina.

 Care este scopul artroscopiei?

Artroscopia se realizeaza fie pentru diagnosticarea unor afectiuni articulare, fie pentru tratarea unor probleme la acest nivel. Principalelearticulatii explorate artroscopic si terapeutic sunt: articulatia genunchiului, a umarului si cea a soldului. Artroscopia este mai rar folosita si in explorarea gleznei, cotului si a pumnului.

 Artroscopia se foloseste in special la articulatia genunchiului. Prin aceasta metoda se exploreaza in scop de diagnostic si se rezolva minim invaziv unele afectiuni printre care: leziuni traumatice si degenerative ale meniscurilor intern si extern, leziuni sinoviale (sinovita mecanica sau inflamatorie), afectiuni ale ligamentelor (explorarea rupturilor ligamentelor incrucisate, reinsertie femurala sau tibiala a ligamentului incrucisat anterior rupt, refacerea intraarticulara a unei rupturi vechi de ligament incrucisat anterior), explorarea si terapia artrozei genunchiului, osteocondrite, osteonecroze, corpi straini intraarticulari.
 In bolile umarului, artroscopia are rol in diagnostic si tratamentulunor afectiuni diverse, de natura traumatica sportiva, microtraumatisme sau artroza degenerativa .
 In afectiunile soldului artroscopia este rar folosita pentru ca acesul este dificil, articulatia fiind situata profund iar posibilitatile terapeutice sunt limitate.

Explorarea artroscopica a articulatiilor cotului si gleznei au un interes limitat pentru ca abordarea acestora se face de multe ori direct.

Cum se realizeaza artroscopia?

Acest procedeu este efectuat de obicei de medicul ortoped, iar daca se foloseste anestezia, va fi prezent si medicul anestezist. Daca urmeaza sa faci aceasta investigatie trebuie sa stii ca vei primi un sedativ inainte deinterventie, iar dupa aceasta manevra, daca durerile sunt mari, poti primi analgezice. Iti va fi introdus artroscopul printr-o mica incizie, pielea din jur fiind epilata si antiseptizata. Miscarile instrumentului pot fi simtite chiar daca ai primit anestezie locala, insa nu trebuie sa te sperii pentru ca acestea sunt suportabile.

Care sunt contraindicatiile artroscopiei?

Nu este recomandat sa faci aceasta interventie daca suferi de:

– poliartrita reumatoida;
– faci tratament cu anticoagulante;
– suferi de o afectiune hematologica ce intarzie coagularea sangelui (hemofilie);
– ai suferit un traumatism sau o interventie chirurgicala ce a dus la anchilozarea articulatiei;
– ai rani sau infectii in apropierea articulatiei.

Sursa: articol din Divahair scris de  Paraschiv Teodora

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s