Desculta prin Balcic

Picture 123O vizita la Balcic de 1 mai a fost nu numai o iesire din tara,  un alt mod de petrecere a timpului liber  ci si rememorarea unei pagini de istorie. Vila „Cuibul linistit” nu este o constructie impresionanta, care sa te uimeasca prin maretie,  este doar un loc  in care frumusetea umana se impleteste cu cea a naturii intr-un melanj perfect.

„Sunt regina peste o tara mica, o tara noua, dar o tara pe care o iubesc.  As vrea ca si altii s-o iubeasca asa cum o iubesc eu”

Cine a fost Regina Maria ? 

Nascuta in 1875, nepoata a reginei Victoria,  fiica ducelui de Edinburgh,  se casatoreste la 16  ani cu Ferdinand de Hohenzollern, print de coroana al Romaniei. Are  sase copii:  Carol al II-lea, Elisabeta (Regina Elenilor), Maria (Regina Iugoslaviei), Principele Nicolae, Ileana (arhiducesa a Austriei, Principesa de Hasburg-Toscana) si Mircea (care a murit la 2 ani).   Carol al-II-lea este tatal regului Mihai, asadar Regina Maria este bunica Regelui Mihai.  Ei ii datoram Romania mare, care reunea Transilvania, Bucovina, Moldova, Basarabia, Muntenia.  Din 1930, anul in care domnia este preluata de Carol al-II-lea, este indepartata din viata publica, pana in 1938, cand se stinge din viata la 62 de ani. In 1927 se stinge din viata sotul ei -Ferdinand.  In 1924 construieste palatul de la Balcic, intr-un peisaj superb, facand din el, loc de intalnire a artistilor epocii. Exista doua variante asupra mortii sale: -se interpune intr-un duel, pentru a-l salva pe fiul sau Nicolae si cea de-a doua:  moare de cancer de esofag si ciroza in tren (in zona Bacaului) deoarece si-a dorit sa moara in tara, iar fiul ei Carol nu a fost deacord sa-i puna la dispozitie un avion.  A fost o femeie puternica, care a participat activ la razboi si care avea multiple preocupari: pictura, poezie, arhitectura, botanica si multe altele.

Ce-am vazut la Balcic ? 

Picture 042

In primul rand  vila,  la care am ajuns mai mult pe „bajbaite”,  caci nu sunt indicatoare foarte multe,  noroc cu cativa localnici cunoscatori de engleza.  Infrastructura e si la Bulgari…varza, chiar daca initial ne facusem o alta impresie. Trecand peste aceste aspecte, am platit cei 10 leva pentru vizita atat la vila cat si la gradina si am pornit-o pe urmele reginei,  acordand momentului respectul cuvenit.  In jurul nostru se vorbea foarte mult romaneste,  ceea ce m-a facut sa ma simt ca acasa. Peste tot  flori,  in aranjamente care de care mai frumoase. De pe veranda vilei, se vedea marea, care ne-ar fi putut povesti multe, caci ea a avut privilegiul de-a o insoti pe regina in plimbarile sale de multe ori.  Sala cea mare era folosita ca dormitor,  de aici se poate intra in baia reginei,  iar o alta usa duce catre terasa inelara a minaretului, care nu are o valoare religioasa, este doar un far, pentru cei ce ratacesc pe mare, ridicat din simpatie fata de tradatiile balcanice.  Locul in care  era gazduita o expozitie, era pe vremuri dormitor pentru oaspetii reginei.

Picture 058 Picture 060

Iesim din vila, nu innainte de-a o admira pe frumoasa si curajoasa noastra regina, din tablourile amplasate in diverse locuri ale asezamantului si simtim un sentiment de mandrie, vazand cu cata placere purta costumul popular romanesc. Parcul prin care majestatea sa se plimba, s-a transformat astazi intr-o frumoasa gradina botanica, cu peste 3000 de specii de plante si o expozitie de 250 de specii de cactusi.

Picture 098

Podul peste care se spune ca, daca treci cu ochii inchisi punandu-ti o dorinta, acesta se va implini.

Picture 071

 

Am admirat una dintre cele mai frumoase cascade.

Tronul Reginei, era un loc preferat al acesteia, multe din fotografiile vremii sunt marturie.  M-am asezat pentru o clipa, chiar daca tinuta mea nu era una adecvata,  insa in sufletul meu a existat respectul profund pentru Majestatea Sa si gandul ca acum 75 de ani ea inca traia si ocupa acel scaun, iti dadea fiori.

Nu poti sa nu admiri florile, aranjamentul lor cromatic.  Iata doar o mostra, caci trebuie sa mergi acolo, sa vezi cu ochii tai.

Picture 118

Pentru ca m-am dus nepregatita (ceea ce mi se intampla destul de rar) am ratat multe alte obiective, insa o sa revin intr-o zi … si atunci voi fi atenta si la detalii.

De ce am mers desculta prin Balcic ? 

Nu neaparat ca sa simt mai bine pamatul bulgaresc, ci pentru ca mi s-au rupt papucii de-atata mers si pana ce mi-am gasit altii (cu 6 leva) am simtit pe pielea mea, pietricelele de la Balcic.  🙂

Acceptati si un sfat ?  

Nu plecati la drum, fara a va documenta, riscati sa ratati multe lucruri frumoase si pline de semnificatie !

Multumiri 

Multumim fratelui lui Geo si familiei acestuia,  care ne-a oferit acest regal.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s