Ce se va intampla cu Judecatoria Buhusi ?

CSM a aprobat desfiintarea atat a Judecatoriei cat si a Parchetului Buhusi, ca urmare a propunerilor inaintate de Grupul de lucru interinstitutional, constituit in vederea pregatirii sistemului judiciar pentru intrarea in vigoare a noilor Coduri, precum si pentru rationalizarea instantelor si a parchetelor. Judecatoria Buhusi este una din cele 30 de judecatorii si parchete de pe langa judecatorii ce se vor desfiinta in perioada imediat urmatoare.

Prezentam Hotararea CSM nr. 548 de pe ordinea de zi a Plenului Consiliului, din data de 4 iunie 2013, prin care a fost aprobata desfiintarea a 30 de instante si parchete de pe langa acestea:

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat urmatoarele propuneri ale Grupului de lucru interinstitional, urmand a fi adoptata o hotarare in mod corespunzator:

-desfiintarea judecatoriei/parchetului si rearondarea localitatilor acesteia/acestuia la o alta instanta/parchet pentru 30 de instante si parchete, respectiv: Hateg, Orastie, Agnita, Avrig,Buhusi, Rupea, Jibou, Targu Lapus, Dragomiresti, Harsova, Macin, Segarcea, Baia de Arama, Novaci, Bals, Liesti, Insuratei, Adjud, Salonta, Balacesti, Topoloveni, Pogoanele, Mizil, Gura Humorului, Darabani, Tarnaveni, Moldova Noua, Chisineu Cris, Gurahont, Faget;

Argumentele desfiintarii – atenuarea dezechilibrelor  dintre instante din perspectiva volumului de activitate, economii de resurse financiare, eficientizarea actului de justitie –  existente inca de pe vremea guvernarii PDL.  Desfiintarea celor două institutii ar avea efecte nenorocite asupra buzunarului cetateanului. Plimbarea buhusenilor la instantele din Bacau ar fi o noua povara aruncata pe umerii contribuabililor.  In Buhusi  a sosit   in regim de urgenta senatorul Damian Draghici. Deputatul  Lucian Sova, presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea, alţi lideri ai partidelor de guvernamant sunt, si ei, racordaţi la urgenta situatiei.

Primarul Ionel Turcea ne-a declarat ca:„Intreprindem demersuri legale si urgente pentru ca aceasta hotarare sa nu afecteze Judecatoria si Parchetul Buhusi. Vom anunta Parlamentul. Exista posibilitati pentru evitarea desfiintarii, prin reorganizare. De pilda, Judecătoria Buhusi ar putea deveni o filiala a Judecatoriei Bacau sau i-ar putea fi repartizate si alte comune. Vrem performanta cu aglomerarea unor judecătorii? Vrem performanta de la judecatori care au de rezolvat cate 80 de dosare? Avem foarte multe argumente pentru pastrarea insitutiilor noastre”.

Sursa: http://www.buhusi.net/csm-a-aprobat-desfiintarea-judecatoriei-buhusi/

 

Judecatoria si Parchetul Buhusi, pe lista neagra a Ministerului Justitiei. Desfiintate alaturi de alte 29 de instante similare din tara

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat propunerea Ministerului Justitiei (MJ) de desfiintare a 30 de judecatorii din tara, la pachet cu unitatile de parchet aferente. Potrivit portalului de stiri Sursa Zilei, CSM a decis inca din 4 iunie sa gireze propunerea ministerului, intre cele 30 de judecatorii propuse spre desfiintare numarandu-se si cea din orasul Buhusi. Grupul de lucru format de MJ – CSM – Ministerul Public a a motivat propunerea acestor măsuri prin eficientizarea activităţii instanţelor şi parchetelor, în condiţiile restricţiilor bugetare cu care se confruntă România, având în vedere şi trendul asemănător din ţările Uniunii Europene, raţionalizarea instanţelor şi parchetelor prin desfiinţare sau rearondare de localităţi fiind un mijloc de realizare a acestor scopuri.

Decizia de desfiintare a Judecatoriei Buhusi survine pe fondul unui anunt publicat in martie de Tribunalul Bacau, care intentiona sa inchirieze un spatiu in oras in vederea relocarii instantei amintite din actualul sediu. Anuntul dat publicitatii va fi retras, odata cu intentia guvernantilor de suprimare a Judecatoriei Buhusi. Conform purtatorului de cuvant al Tribunalului Bacau, judecator Maria Oborocianu, institutia asteapta comunicarea oficiala din partea MJ, urmand ca ulterior sa puna in aplicare decizia de desfiintare. Oborocianu a declarat pentruBacau.NET ca anuntul publicat de Tribunalul Bacau, vizand inchirierea unui spatiu pentru relocarea Judecatoriei Buhusi, este nul si ca fosta judecatorie va fi arondata Judecatoriei Bacau.

Potrivit Raportului privind concluziile Grupului de lucru interinstituţional pentru pregătirea sistemului judiciar în vederea intrării în vigoare a noilor coduri, în această etapă a procesului de reorganizare a fost propusă desfiinţarea a 30 de judecătorii şi a parchetelor de pe lângă acestea, precum şi rearondarea localităţilor pe care acestea le-au deservit, respectiv cele din Haţeg, Orăştie, Agnita, Avrig, Buhuşi, Rupea, Jibou, Târgu Lăpuş, Dragomireşti, Hârşova, Măcin, Segarcea, Baia de Aramă, Novaci, Balş, Lieşti, Însurăţei, Adjud, Salonta, Bălceşti, Topoloveni, Pogoanele, Mizil, Gura Humorului, Darabani, Târnăveni, Moldova Nouă, Chişineu Criş, Gurahonţ şi Făget.

În schimb, s-a considerat că se impune menţinerea în funcţiune, concomitent cu mărirea razei teritoriale, pentru 25 instanţe şi parchete, respectiv Blaj, Câmpeni, Sebeş, Brad, Sălişte, Podul Turcului, Beclean, Huedin, Şimleu Silvaniei, Babadag, Filiaşi, Corabia, Făurei, Panciu, Hârlău, Răducăneni, Huşi, Negreşti Oaş, Săveni, Costeşti, Oraviţa, Luduş, Ineu, Lipova şi Sânnicolau Mare. Astfel, comuna Sascut va fi rearondata Judecatoriei Podu Turcului, pe care fostul Executiv condus de Emil Boc intentiona sa o desfiinteze in urma cu aproximativ 2 ani.

Sursa: http://www.bacau.net/judecatoria-si-parchetul-buhusi-pe-lista-neagra-a-ministerului-justitiei-desfiintate-alaturi-de-alte-29-de-instante-similare-din-tara/

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s