Publicat în Pelerinaje

Mosii de vara

39394pomenirea-mortilor-1

Sambata 22 iunie 2013  trimitem pachet celor dragi plecati dincolo. Nu cred sa fie cineva pe lumea asta, care sa nu fi pierdut pe cineva drag si care sa nu-si doreasca (daca l-a iubit !)  sa-l revada. Mosii de vara reprezinta una din ocaziile pe care ni le ofera credinta ortodoxa (in dorinta ei de a ne alina dorul de cei trecuti in nefiinta)  de a le trimite rudelor raposate un cos cu bunatati si foloseste pentru asta drept intermediari saracii, pe masa carora ar trebui sa poposeasca acestea.  Se spune ca de mosi (atat cei de vara cat si cei de iarna)  se aduna toate sufletele celor ce nu mai sunt printre noi, asteptand sa primeasca ceva si mare le e intristarea cand vad ca noi,  nu le dam nimic.

Iata si  ce scrie pe site-ul crestinortodox.ro:

Obiceiuri in legatura cu praznuirea mosilor de vara

In popor se credea ca sufletele mortilor, dupa ce au parasit mormintele in Joia Mare si au zburat slobode timp de 50 de zile, se intorc in lumea subterana in sambata Rusaliilor. Pentru ca aceasta reintoarcere sa se desfasoare fara incidente, oamenii savarseau rituri de induplecare si de imbunare a spiritelor mortilor: impodobeau gospodariile si mormintele cu ramuri de tei si faceau pomeni fastuoase.

In aceasta zi se dadeau de pomana vase de lut sau de portelan, cani, strachini si vase de lemn, impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa. Impacarea sufletelor mortilor si intoarcerea lor fara incidente in morminte depinde de bogatia ofrandelor (pomenilor) si de respectarea ritualului. Dupa incheierea ceremonialului, satenii isi daruiesc unii altora ofrandele sfintite de catre preot sau le impart saracilor.

Parte dintre ramurile de tei folosite la Rusalii sunt pastrate peste vara pentru a putea fi folosite in practicile de alungare a furtunilor si a grindinii. Alta data, preotul si satenii ieseau in camp, in ziua a doua de Rusalii, pentru a sfinti apa si a stropi campul, crezandu-se ca, astfel, nu va bate grindina.

*******************************************

Eu cred ca o fapta buna e binevenita oricand, insa respectarea traditiei imi da un sentiment de multumire sufleteasca. Asa ca, o sa merg la biserica si dupa ce parintele va sfinti pachetele ce le-am pregatit, le voi imparti unor persoane care chiar au nevoie.

Anunțuri

Un gând despre „Mosii de vara

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s