Dieta mediteraneana

Ce mancam si ce bem la Mediterana

Fructe si legume
Fa-ti plinul cu antioxidantii continuti in fructe si legume! Sunt adevarati gardieni ai tineretii, lupta cu radicalii liberi si ne pastreaza inima sanatoasa. Pregateste-ti o masa delicioasa dintr-o salata cu ardei rosii, bucatele de piept de pui si seminte de floarea soarelui. Sau poate ca preferi un desert racoritor format din fructe inghetate…

Pestele
Din el obtinem proteinele si acizii grasi Omega 3, esentiali pentru o inima sanatoasa, dar si pentru o piele frumoasa sau un par stralucitor. Formeaza-ti un obicei santos din a inlocui cu peste cel putin doua mese de carne, pe saptamana. Cel mai indicat este sa il prepari la cuptor, la gratar sau in saramura cu ulei de masline.

Fasole
Toate varietatile de fasole reprezinta surse excelente de proteine, vitamine, minerale si fibre, fara a fi si bogate in grasimi. Include orice soi de fasole in preparatele tale, inclusiv in salate si vei obtine o mancare delicioasa, satioasa si bogata in fibre care favorizeaza digestia.

Condimente si mirodenii
Oregano, busuioc, rozmarin, usturoi, piper, chilli, cuisoare, nucsoara, scortisoara, orice condiment sau mirodenie ai alege, cu siguranta ca fiecare isi va gasi locul intr-un fel de mancare pe care il prepari. Pe langa aroma deosebita si gustul inconfundabil pe care il ofera mancarii, toate aceste „minuni” aduse din toate colturile lumii si comercializate de mii de ani, sunt bogate in antioxidanti. Mai exact, o jumatate de lingurita de oregano contine aceeasi cantitate de antioxidanti ca si trei cesti de spanac.

Nuci si seminte
Bogate in antioxidanti, nucile si semintele reprezinta in acelasi timp si o sursa pretioasa de grasimi monosaturate, cu efect de stabilizare al glicemiei si de intretinere a senzatiei de satietate. Din pacate, sunt si bogate in calorii, astfel incat, se recomanda consumul lor intre mese, pe post de gustare (cantitatea recomandata este cat iti incape in palma). Foarte bine sa asorteaza in salate (salate verzi cu seminte de floarea-soarelui, in deserturi cu migdale sau fistic) sau ca si garnituri (alune servite cu legume innabusite sau alune de padure cu cereale integrale).

Uleiuri sanatoase
Grasimile monosaturate aflate in uleiul de masline sau in alte uleiuri precum alune, canola, susan, alune de padure, ulei de struguri, reprezinta drumul cel mai scurt catre o inima sanatoasa. Pentru ca o singura lingurita contine 120 de calorii, este recomandat sa folosesti maxim o lingurita pentru o salata si sa nu depasesti limita de 5 lingurite pe zi.

Cereale integrale
Nu pleca din start de la ideea ca ingrasa, pentru ca lucrurile nu stau chiar asa. Cerealele integrale sunt obligatorii intr-un regim de viata sanatos, fiind o sursa importanta de vitamine, minerale si proteine. Produsele din cereale care au culoarea alba au trecut prin mai multe procese pentru a dobandi acest aspect, insa in limbajul nutritional asta inseamna ca au fost vaduvite de „darurile” initiale. Pe deasupra, cerealele integrale regleaza nivelul zaharului din sange. Cei care vor sa manance sanatos si sa isi pastreze silueta nu sunt sfatuiti sa consume mai mult de o ceasca de cereale pe zi.

Sursa: forum de slabire

*****

Dieta mediteraneană nu se limitează doar la o alimentație sănătoasă, ci include și efortul fizic zilnic.

  1. 3 porții de fructe și 6 porții de legume/zi
  2. 8 porții de cereale nerafinate (faină integrală, paste integrale, orez brun)
  3. 1 pumn de nuci și semințe/zi
  4. Ulei de măsline ca principală grăsime din alimentație
  5. 1 porție pe pește/zi, consumul de alte tipuri de carne fiind rar
  6. Consum moderat de produse lactate (se preferă iaurtul și brânzeturile)
  7. Consum redus de ouă (maximum 3/săptămână)
  8. Vin în cantități moderate (200 ml/zi), se preferă vinul roșu

*consumul de sare este redus, datorită înlocuirii acesteia cu verdețuri și ierburi aromatice

*o porție = o cană de legume/fructe, 1 felie de pâine medie, o cană de paste

La toate acestea se adaugă o siesta bine meritată, care s-a demonstrat a prelungi speranța de viață a populației din sudul Europei.

Principalele beneficii sunt următoarele:

  • Reduce LDL-colesterolului
  • Crește HDL-colesterolului
  • Scade tensiunea arterială
  • Previne diabetului zaharat
  • Previne bolile cardiovasculare
  • Reduce stresul oxidativ
  • Crește speranța de viață și longevitatea
  • Reduce riscul de cancer
  • Prezintă efecte antioxidante puternice
  • Prezintă efecte antiinflamatoare

Sursa: http://www.discoverlife.info/beneficiile-dietei-mediteraneene/

Un link foarte util despre diete: http://dietamediteraneana.wordpress.com/dieta-mediteraneana/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s