Buhuşeni, apăraţi-vă oraşul !

??????Habitatul urban sau oraşul este o formă de aşezare umană superioară satului, de care se deosebeşte printr-o densitate mai mare a populaţiei şi a construcţiilor, echipare tehnico-edilitară superioară, activităţi economice preponderent secundare şi terţiare, un mod de viaţă specific şi cu un potenţial demografic mai ridicat.

Buhuşiul mai este încă oraş…

Odinioară aici veneau toţi studenţii care terminau facultatea de textile să facă practică şi apoi să-şi croiască o carieră în domeniu, la celebra fabrică de stofe. Astăzi locul e aproape pustiu, miroase a paragină şi imaginea este dezolantă, doar câţiva câini au mai rămas să cerşească mila celor care mai muncesc acolo, într-o hală închiriată de câţiva oameni de afaceri italieni. Buhuşenii îşi amintesc cu nostalgie şi cu lacrimi în ochi de  vremurile  în care trebuia să treci pe sub pasaj ca să ajungi pe partea opusă a străzii, iar scările ce fac legătura cu partea „de sus” a oraşului erau neîncăpătoare, pentru mulţimea de oameni care veneau sau plecau de la muncă, în trei schimburi. Exista o creşă, unde au crescut o mare parte dintre locuitorii de astăzi ai urbei, un lac şi o zonă de agrement unde veneau până şi cei din Bacău să se distreze, o grădină zoologică şi multe altele care au rămas doar în fotografiile vechi şi îngălbenite de vreme.

Astăzi buhuşenii nu prea mai au cu ce se mândri, industria e slab dezvoltată (o pescărie, o fabrică de sucuri, o fabrică de mobilă, câteva firme private), activitatea culturală nu se prea vede, oamenii sunt din ce în ce mai săraci din pricina lipsei locurilor de muncă.

. . . şi totuşi oraşul încă mai are puls, prin instituţiile sale care îl ţin în viaţă;

Aici găseşti unul dintre cele mai bune licee din ţară, condus de domnul profesor Fercu, care a scos nişte copii care fac cinste lumii întregi, un spital pentru care managerul său (un fel de Arafat de Buhuşi)  luptă din toate puterile să-l aducă la standardele cerute de U.E., pentru ca cetăţenii oraşului să se poată trata acasă, o echipă de hambal remarcabilă, o Administraţie Fiscală şi nu în ultimul rând o Judecătorie şi Parchetul de pa lângă acesta. Dacă ar dispărea şi acestea, credeţi că Buhuşiul va mai exista ca oraş ?

De curând s-a anunţat desfiinţarea Judecătoriei şi a Parchetului şi odată cu ele se va amputa şi mai mult din pacientul numit Buhusi, oamenii (şi aşa destul de săraci) vor trebui să meargă la Bacău sa-şi rezolve problemele cu justiţia, o să dispară şi o parte a poliţiei şi cetăţenii nu se vor mai simţi în siguranţă (poate doar infractorii).

Cred că a sosit momentul să nu-i mai lăsaţi pe cei de le Uniunea Europeană să va ia totul, să vă apăraţi spitalul, Judecătoria şi Parchetul, pentru a nu rămâne doar cu liceul !

Judecătorii şi grefierii de la Judecătoria Buhuşi, condusă de Ana Maria Candet, au inaintat ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc si Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor un memoriu colectiv cuprinzand o serie de observaţii şi amendamente prin care aceştia solicită păstrarea instanţei în care işi desfasoară activitatea. Iată link-ul de unde puteţi afla mai multe:    http://www.luju.ro/magistrati/instante/cazanciuc-rugat-sa-nu-inchida-instante-judecatorii-si-grefierii-de-la-judecatoria-buhusi-solicita-ministrului-justitiei-sa-nu-fie-desfiintati-intrucat-au-un-numar-de-dosare-peste-media-pe-tara-la-nivelul-anului-2012-la-judecatoria-buhusi-incarcatura-medie

Susţineţi aşadar petiţia prin care se cere interzicerea desfiinţării celor două instituţii, apărându-va astfel oraşul căci riscaţi ca în câteva luni să vedeţi şi aceste clădiri părăsite (ca şi fabrica de stofe) şi să vă amintiţi ca aici a fost odată judecătoria şi parchetul.

Va urma. . .

Reclame

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s