Filmul „Valea Curajului” a ajuns la Moineşti

valley-of-strength-698667l

Duminică -01 iunie 2014,  oraşul nostru a fost onorat de prezenţa regizorilor:  Dan Wolman şi Radu Gabrea. Am intrat în sala de spectacole a Primăriei cu jumătate de oră înainte de a începe filmul crezând  că va fi atât de aglomerat încât nu vor mai fi locuri…m-am înşelat însă şi de data asta, căci la evenimente de o astfel de anvergură sala este modest populată, în general sunt cam aceleaşi persoane care participă în mod frecvent la activităţile culturale ale urbei.  Regizorul Radu Gabrea a venit printre primii, a salutat şi s-a pe asezat  în rândul din faţă. Cine ştie de câte ori a văzut filmul lui Wolman din momentul în care a hotărât să-i acorde premiul special al juriului: MECEFF ( Mediaş Central European Film Festival) în anul 2011 şi până astăzi şi totuşi l-a privit în întregime, savurând fiecare scenă. Recunosc, n-am putut să mă abţin şi din când în când îmi aruncam ochii către maestru, cu starea aceia de admiraţie care te cuprinde atunci când şti că ai în prejmă un as al regiei de film.

Domnul Dan Wolman, regizorul filmului de lung metraj „Valea Curajului” (Gei Oni),  a fost foarte încântat de faptul că toţi am urmărit pelicula fără să respirăm, iar la sfârşit a primit aplauze şi a răspuns cu amabilitate întrebărilor din public.  (poate că dacă ora nu era atât de înaintată, discuţiile ar mai fi continuat, pentru că aveam de pus mai multe întrebări, iar regizorul era dornic să afle părerea noastră – din acest punct de vedere mi s-a părut că s-a terminat prea repede !).

Picture 012

Regizorul Radu Gabrea (în negru) şi domnul Voirel Costea, omul datorită căruia Moineştiul este şi un oraş cultural

Picture 013

Picture 014

Regizorul Dan Wolman şi domnul Viorel Costea

Picture 015

Filmul „Valea Curajului”, este bazat pe romanul lui Shulamit Lapid şi împleteşte povestea primului val de emigranţi evrei din Europa către Palestina, de la sfârşitul secolului al-XIX-lea, cu o poveste de dragoste mai puţin obişnuită dintre Fanya, o tânără emigrantă din Rusia şi Yechiel, un localnic evreu. La cei 17 ani ai săi, Fanya soseşte în portul Jaffa împreună cu fetiţa ei, bătrânul său unchi şi fratelei ei, care are probleme emoţionale. Împreună, ei sunt suprevieţuitorii unui pogrom în care toţi ceilalţi membrii ai familiei au fost omorâţi. Neavând de ales, Fanya se căsătoreşte cu Yechiel, un bărbat a cărei soţie a murit de malarie, lăsându-i în grijă pe cei doi copii ai lor. Pleacă spre Safed, unde Yechiel şi o mână de colonişti curajoşi încearcă să cultive pământurile sterpe cumpărate de la arabii din zonă. Este încredibil să vezi cum toţi cei din comunitate înlătură pietroaiele de pe câmp cu propriile braţe  pentru a putea semăna ceva, cum se luptă cu arabii pentru apă, mănâncă puţin şi prost şi totuşi nu părăsesc acel loc. Impresionantă este povestea de dragoste dintre Fanya şi Yechiel, care te lasă cu ochii în lacrimi.

images

GeiOni12

Este o poveste despre curaj, deznădejde, speranţă şi tenacitate, este un film lecţie de viaţă ce merită a fi văzut şi revăzut !

Pelicula a primit numeroase premii la festivaluri prestigioase de film din întreaga lume, printre care:

-Premiul pentru cel mai bun film de ficţiune: DIFF  (Delhi International Film Festival)  – India 2012

-Premiul pentru cel mai bun film de ficţiune (premiul publicului) : China Golden Rooster & One Hundred Flowers Film Festival -China 2011

-Premiul pentru cel mai bun film: Shalom Europa film festival, Strasbourg -France 2012

-Premiul pentru cel mai bun film (Gerhard-Klein Award) : Berlin Jewish Film Festival -Germany 2012

-Premiul pentru cea mai bună actriţă (Tamar Alkan): Association of Israeli Film Critics -Israel 2011

-Premiul special al juriului: MECEFF ( Mediaş Central European Film Festival) -România 2011

-KIFF Kochi International Film Festival -India 2012

-Cinemas du Grutli, Geneva -Swityerland 2012

-Jerusalem Film Festival -Israel 2010

Si cei de la ziarul „Desteptarea” au scris despre acest eveniment, vezi aici:

http://www.desteptarea.ro/eveniment-cinematografic-in-premiera-la-moinesti/ , cu toate ca nu s-a precizat sursa foto, sper c-ati recunoscut-o cu totii 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s