Seară culturală israeliană

10369131_465927080176776_8190802407347458637_n

Încep acest articol prin a-i felicita pe toţi cei implicaţi în realizarea serilor culturale şi în mod special pe doamna profesoară Adriana Căzănel -directoarea liceului „Spiru Haret” din Moineşti, care este sufletul acestor frumoase manifestări menite să aducă în faţa tinerilor informaţii despre istoria, geografia, arhitectura, tradiţiile şi obiceiurile altor popoare.

Gazda acestei manifestări a fost domnul Viorel Costea, reprezentatul Primăriei, cel ce ţine viu focul culturii în urbe şi care ne-a povestit la finalul serii experienţa trăită de domnia sa în Israel, una care nu numai că ne-a captat atenţia tuturor, dar ne-a şi dat serios de gândit.  În 3 septembrie 2010 între Moineştiul nostru şi Moinestiul din Ţara Sfântă numit Rosh Pinna s-a încheiat un parteneriat prin care cele două oraşe s-au înfrăţit. Deoarece aproape 80% dintre locuitorii din Rosh Pinna au plecat în Israel din Moineşti, ne leagă chiar mai mult decât o hotărâre a Consiliilor Locale dintre cele două oraşe. Mulţi dintre strămoşii celor din Rosh Pinna se odihnesc în cimitirul evreiesc de la noi, iar rădăcinile nu se uită niciodată. Evreii originari din Moineşti au întemeiat colonia Rosh Pinna la 21 iulie 1882, denumită şi “mama asezărilor din Galil”, însemnând “Piatra de temelie”, după versetul biblic: “Piatra pe care ziditorii au nesocotit-o a devenit piatra de temelie”. Domnul Costea ne-a povestit despre ospitalitatea celor din Rosh Pinna, despre cât de bine a fost primit de catre primarul de-acolo, care s-a recomandat drept „primar a celei de-a cincea generaţii de moineşteni”, despre familiile vechi şi cunoscute, cum ar fi familia Moineşter, or despre seriozitatea şi corectitudinea tuturor oamenilor de-acolo.

Elevii de la liceul „Spiru Haret” au pregătit pentru acestă seară muzică, dansuri, un fragment dintr-o cunoscută piesă de teatru şi foarte mule informaţii despre Israel, ilustrate de prezentări Power Point.

La eveniment a participat domnul Izu Butnaru, preşedintele comunităţii evreilor din Bacău şi doamna Mihaela Rusu, reprezentanta fundaţiei „Leolam” (Eternitate), care a luat naştere la iniţiativa a patru persoane de origine evreiescă născute la Moineşti şi răspândite în diverse colţuri ale lumii: surorile Josephine şi Beatrice Kohlenberg şi fraţii Hedi şi Rinel Enghelberg. Acestă fundaţie se ocupă nu numai cu întreţinerea cimitirului evreiesc ci şi cu promovarea Moineştiului, făcând cunoscut lumii întregi că pe-aici au trecut: fostul Şef Rabin al Cultului Mozaic dr. Moses Rosen, scriitorul Alexandru Sever, poetul şi publicistul Abraham Clain, poetul şi eseistul Samuel Rosenstock (Tristan Tzara), artistul plastic Pincu Grinberg (Pic G.Adrian), jurnalistul Nestor Rateş etc. Chiar şi propunerea de organizare a acestui eveniment a fost făcută tot de acestă fundaţie.

Imnul Israelului, în interpretarea corului „Resurrectio”, condus de doamna profesoară Gabriela Biea, a deschis seara israeliană, urmat de Hava Nagila.

A urmat o prezentare generală a Israelului, trecându-se în revistă cele mai importante momente ale istoriei acestei ţări.

Picture 061

Dansul pe muzică israeliană ne-a încâtat pe toţi şi ne-a pregătit pentru a putea recepţiona eseul despre religia mozaică.

Picture 064

S-a prezentat un material despre fundaţia  „LEOLAM” şi activităţile pe care acesta le întreprinde în oraşul nostru. Am reţinut nişte proiecte de viitor foarte interesante, printre care deschiderea unui muzeu al evreilor din Moineşti, pe care-l aşteptăm cu mult interes.

Picture 067

 Povestea „Zidului plângerii” a ţinut trează atenţia tuturor, atât prin documentarea făcută cât şi prin imaginile prezentate.

Picture 068

A urmat un fragment din comedia lui Victor Ion Popa:  „Take, Ianke şi Cadâr”, care a înveselit atmosfera şi din care s-a desprins clar ideea de unitate, aşa cum numai un mucalit cum e Cadâr o poate exprima: “turc, ovrei, creştin, totuna estem, bre!”

Picture 070

Seara n-ar fi fost completă dacă ar fi lipsit evocarea celui ce reprezintă un reper cultural al Moineştiului, cel care a adus la lumină dadaismul, nimeni altul decât Tristan Tzara.

Picture 072

Un ultim moment de dans israelian, realizat de trei fete frumoase şi graţioase a încheiat partea artistică a serii.

Picture 073

Câte un cuvânt de încheiere din partea domnilor  Viorel Costea şi Izu Butnaru, precum şi din partea doamnelor Mihaela Rusu şi Adriana Căzănel, ne-au făcut să regretăm că timpul a trecut atât de repede.

Pe durata întregii seri, doamna directoare Adriana Căzănel a purtat un dialog continuu cu elevii, şi-au amintit cu drag de colegii lor de la „Band Orchestra” din Rosh Pinna, de la cel mai mic membru al ei de numai şapte ani  până la cei mai mari. Toţi copii au ştiut unde este situat cimitirul evreiesc şi au ascultat cu atenţie despre povestea vechimii pietrelor de-aici.

Astfel de manifestări culturale au mai fost (seri germane, franceze, italiene) şi vor continua aşa că ar fi bine dacă prezenţa în sală ar fi mult mai mare, pentru că avem nevoie de astfel de manifestări. Ele reprezintă un semn de normalitate, de revenire la un nivel care mi s-a părut că a cam lipsit în ultimii douăzeci de ani.

Picture 078

Articolul s-a publicat pe ACUM.TV :  http:  http://acum.tv/articol/71069/

si aici:  http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/moldova/seara-culturala-israeliana-la-moinesti–149529.html

http://www.onestiexpres.ro/moinestiul-aproape-de-israel.html#jf46221c99

Reclame

5 comentarii

  1. Felicitări pentru organizarea unor asemenea activități de cunoaștere, lărgire a orizontului intelectual și deschiderea unui ferestre către lume. Cu precădere, felicitări pentru seara israeliană! De asemenea, felicitări autorului acestui articol atât de interesant și frumos scris!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s