Iconoclastul de Gregory Berns

Aşa cum v-aţi obişnuit deja, participarea la Superblog îţi aduce, pe lângă alte premii şi mult doritele cărţi. În ediţia  Spring Superblog de anul acesta, Editura All ne-a premiat cu vouchere în valoare de 50 ron (în funcţie de locul ocupat în concurs), cu care fiecare blogger şi-a putut achiziţiona cărţile care i-au făcut cel mai tare cu ochiul. Acum două zile am primit premiul şi iată că deja am „devorat ” una din cărţi.

Le mulţumesc şi pe acestă cale celor de la Editura All şi oranizatorilor concursului Superblog.

tn1_iconoclastul

Acestă carte este scrisă de un neurolog: Gregory Berns, care face o „disecţie”  prin creierul unor persoane deosebite, pentru a putea cunoaşte ce au aceştia diferit faţă de noi. Iconoclastul este acea personă care face ceea ce toată lumea spune că e imposibil, este cel care nu vrea să intre în rând, este un răzvrătit social, care însă lasă în urma sa valori pentru umanitate.

Iată câţiva iconoclaşti celebri:

220px-Edwin_Armstrong_at_blackboard

Inginerul Howard Amstrong, autorul unor tehnologii care au făcut posibile radioul şi televiziunea. Nu asculta de opiniile nimănui, a dat cu tifla autorităţilor spunând: ” Lucrurile pa care oamenii le cunosc sunt cele care nu sunt chiar aşa cum par.”

dale_portrait

Dale Chihuly -un artist sticlar care a inventat scluptura în sticlă. Eu am intrat pe site-ul său şi nu mi-a venit să cred ce forme interesante a putut crea.  A spart aşadar tiparul simetriei.

nolan

Părintele jocurilor video: Nolan Bushnell, a făcut ca jocul de ping-pong pe calculator să aibă succes, în ciuda părerilor care afirmau contrariul.

walt_disney-co

Walt Disney, cel care a făcut ca desenul animat să se transforme dintr-un anunţ de reclamă într-un element principal al filmului.

florenceFlorence Nightingale, cea care a schimbat percepţia asupra morţii, în 1950, datorită experienţelor trăite în războiul din Crimeea.

Lista e lungă şi vă las pe voi s-o descoperiţi. Poate cunoaşteţi şi printre voi astfel de persoane ori poate vă doriţi să faceţi parte din mulţimea lor.

Autorul ne spune că un creier de iconoclast diferă în ceea ce priveşte următoarele trei funcţii:

-percepţia

-răspunsul la frică

-inteligenţa socială

 Creierul este leneş, caută să-şi economisească energia, aşa că atunci când primeşte ceva de lucru, el se va baza pe experienţele din trecut, ori pe orice altă sursă de informaţie, va căuta scurtături de dragul eficienţei. Creierul iconoclaştilor nu cade în această capcană.  Pentru a vedea lucrurile altfel decât ceilalţi oameni, cea mai eficientă soluţie constă în bombardarea creierului cu lucruri pe care nu le-a mai întâlnit înainte, forţându-l să ia hotărâri noi. Aşadar, iconoclaştii îmbrăţişează noutatea.

La majoritatea oamenilor, noutatea declanşează frica de ridicol ori de incertitudine, nu însă şi în cazul iconoclaştilor. Ei spun ca pentru a crea ceva nou, este necesar să distrugi tiparele convenţionale de gândire.

Fără inteligenţă socială, iconoclastul nu reuşeşte să-şi valorifice invenţiile.

La finalul cărţii, găsitţi o anexă cu farmacopeea iconoclastului.

 

Anunțuri

3 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s