Secretele Evului Mediu de Ludovico Gatto

tn1_571-534-1Cea de-a doua carte pe care am primit-o în dar de la Editura All, prin intermediul concursului Spring Superblog 2014 este cea despre care o să vă vorbesc astăzi.

Istoria n-a fost niciodată punctul meu forte şi cu toate astea am ales acestă carte pentru simplul motiv că mă atrage ceva din Evul Mediu, nici eu nu pot defini ce,  şi caut răspunsul prin diverse cărţi.

Iubesc festivalurile medievale şi dacă aş putea m-aş duce la toate, ba chiar mi-ar place să fac parte dintr-un ordin, să fiu o domniţă iar tu să fi un cavaler viteaz îmbrăcat într-o armură strălucitoare, să-i văd pe toţi cum tremură când intrii în luptă învârtind sabia deasupra capului.

bzi_1265559810Ludovico Gatto, profesor la Universitatea „Sapienza” din Roma, s-a dedicat cu precădere studiului Evului Mediu, analizând problemele religioase ale timpului.

 Veţi putea să citiţi despre rolul Sfântului Grigore I Cel Mare (590-604) în convertirea arienilor la catolicism, ori

gergely_papa

despre rolul Sfântului Benedict de Nursia (480-543) în crearea unei abaţii  la Montecassino în care regula ” Roagă-te şi lucrează”  pune bazele religiei medievale, care domină sec.V-VIII. benedict-225x300

In anul 630, se naşte la Mecca o nouă religie, cea mulsulmană  în care mai presus de orice este voinţa lui Allah.

Divergenţele religioase au dus la rupturi care nu s-au rezolvat nici până în ziua de azi. Este vorba despre originea Lui Isus şi a Mariei, precum şi despre Sfântul Duh. Sec.VII-VIII au marcat un regres general, care se îndreaptă odată cu intrarea în istorie a lui Carol cel Mare.

275x0_Charlemagne-by-DurerUnul dintre cele mai macabre  evenimente a fost „Conciliul Cadavrului”, în care cadavrul unui pontif a fost scos din sarcofag, acoprit cu veşminte sfinte, judecat şi expus oprobiului public.

Mai departe, până în sec.al-XV-lea vă las vouă plăcerea de afla câteva din secretele istoriei.

 Lectură plăcută !

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s