Jurnal de concediu: Comuna Ciocăneşti

În apropierea staţiunii Vatra Dornei (22 km), se găseşte comuna-muzeu Ciocăneşti, cea care a primit anul acesta titulul de „Sat cultural al României pentru 2014”, pe locul secund aflându-se comuna Poiana Stampei, tot din judeţul Suceava. Dacă treceţi prin Bucovina, rezervaţi-vă cel puţin o oră pentru a vă bucura de frumuseţea caselor din Ciocăneşti şi veţi rămâne impresionaţi pentru tot restul vieţii.

Acum câţiva ani, când am trecut în viteza maşinii prin această comună, s-a declanşat în mine dorinţa de-a reveni şi de-a observa în amănunt fiecare casă, de-a vorbi cu oamenii locului, de-a le cunoaşte tradiţiile şi obiceiurile. E aici ceva ce te atrage ca un magnet, poate bijuteriile „Muzeului Satului Bucovinean”, ori curăţenia locurilor şi bunăvoinţa localnicilor, ori poate pur şi simplu sufletul tău care tinde spre simplitate şi frumuseţe şi aici le găseşte din belşug, libere, neîngrădite.

De cum intri în comună observi că oamenii nu s-au limitat la păstrarea costumului popular, ci au adus modelele de pe ii şi fote, pe pereţii caselor lor. Fie că eşti la Primărie, la magazin, la cofetărie, la scoală, la Caminul Cultural ori în alte locuri, pretutindeni eşti înconjurat de modele populare, ca şi cum te-ai învârti într-o mare horă.  Culorile sunt vii, ca sufletul acestui neam, iar drapelul românesc flutură mândru aici, ca de altfel peste tot unde am fost în Bucovina.

Maşina cu care am ajuns în Ciocăneşti ne-a lăsat în faţa unei case care adăposteşte  Grădiniţa, Biblioteca şi Ludoteca.

Picture 256

 De aici, am pornit în sus şi-n jos, fotografiind fiecare casă, fiecare model, ca şi cum aş fi vrut să-mi fac un mare tablou, pe care să-l păstrez în amintire toată viaţa.

Picture 258

Picture 267

Picture 278

Picture 263

 Mi-e foarte greu să aleg doar câteva poze, însă cred că v-aţi făcut deja o imagine a locului.

Acest spaţiu de basm, are două muzee deosebit de frumoase şi de interesante: Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate şi Muzeul Etnografic. Aici am cunoscut-o pe Luminiţa Niculiţă, o fetiţă de doar 12 ani, cu un chip angelic. Am îndrăgit-o din prima secundă, e atât de isteaţă, de drăgălaşă şi de mândră de bunicii şi străbunicii ei  ciocăneşteni, cum mai rar întâlneşti astăzi. Ştie să încondeieze ouă, a participat la numeroase concursuri şi a câştigat o mulţime de premii. Te felicit Luminiţa, atât pe tine cât şi pe părinţii tăi, care au cu ce se mândri.

Picture 289 Luminiţa e deja un ghid foarte bun (o poate înlocui cu succes pe mama ei, când acesta este în concediu), ştie să povestească şi să întreţină atmosfera, chiar dacă are în faţă mai mulţi turişti. Îţi explică tehnica încondeierii, apoi te lasă să te minunezi de frumuseţea zecilor de modele, care stau aliniate frumos în vitrinele de sticlă.Picture 295

Ei bine, după ce ochiul este bucurat încă o dată de frumuseţe şi culoare, eşti fericit când auzi că aici sunt şi ouă de vânzare, aşa că e imposibil să nu-ţi achiziţionezi măcar unul cu care să te mândreşti şi tu în coşul de Paşte.

Picture 287

Luminiţa a fost încântată să ne arate oul lucrat de ea, care stă la loc de cinste în muzeu, alături de alte ouă ce au fost premiate la diverse concursuri.

În Muzeul de Etnografie afli că numele satului se trage de la meşterii fierari care-i făceau armele marelui domnitor Ştefan cel Mare, care ciocăneau tot timpul (de aici -Ciocăneşti) şi vezi cu ochii tăi un întreg atelier medieval.

Picture 331

În timp ce soţii lor meştereau arme, ciocăneştencele pregăteau lăzile de zestre pentru copii ce aveau să se căsătorească.

Picture 344

Ţeseau haine, prosoape, covoare pentru ei şi familiile lor, ori găteau mâncăruri alese, ceea ce fac şi astăzi.

 Picture 356

Picture 365

Am plecat din Ciocăneşti încărcată spiritual, cu mai multă încredere în viitor, cu certitudinea că copii crescuţi în spiritul iubirii de neam, aşa cum e Luminiţa, vor face lucrurile să meargă mult mai bine decât în prezent şi că, Da !  România va avea un viitor frumos !

Picture 377 Picture 257

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s