Moineştiul în imagini şi cuvinte

Începutul de an este şi timpul noilor proiecte. Cunoaştem cu toţii zicerea celebră: „de azi…”.

Ei bine, de azi pe blogul acesta o să apară cel puţin un articol pe săptămână despre Moineşti, fie că va fi o imagine, fie un articol despre ceva ce mi-a atras atenţia, fie un interviu cu o personalitate a urbei, aşa că aştept sugestii din partea voastră. Sper ca prin această iniţiativă să ajutăm la promovarea oraşului nostru în mediul on-line.

O fotografie făcută în Parcul Pini, le va aminti celor mai în vârstă de vremurile când veneau aici să serbeze 23 august, cu mici şi bere, cu ciubuc şi vată de zahăr, cu scrânciobe cu lanţuri groase, în care se roteau până la epuizare. Dar de cişmeaua unde stăteam la coadă ore întregi pentru a ne procura apa atunci când se tăia în oraş, vă mai amintiţi ?

Acum câţiva ani, aici a fost o mini-grădină zoo, cu câteva animăluţe ce-şi aşteptau vizitatorii în singurătate. Cărările pietruite ce duc până la marginea dealului, chioşcurile în care odinioară a cântat fanfara, mesele şi băncuţele unde poţi să te odihneşti dacă ai obosit, cele câteva căsuţe unde turiştii pot petrece clipe de neuitat în mijlocul naturii şi cele două restaurante-pensiuni dau zonei şi acum un farmec aparte.

Pădurea de pini este o arie protejată de interes naţional, cu o suprafaţă de 15 hectare, situată pe versantul sud-estic al Dealului Osoiu. A fost plantată în 1930 de către Societatea petrolieră „Steaua Română”, în vederea stabilizării alunecărilor de teren. Pe versantul sudic și sud-vestic al dealului, sunt plantații mai tinere de pini care s-au făcut după anul 1950.

Picture 520Pădurea de pini e frumoasă tot timpul anului, primăvara aici sunt ghiocei, viorele si urzici, vara e răcoare şi respiri cel mai curat aer din oraş, toamna găseşti bureţi şi conuri de pin şi poţi privi salturile veveriţelor, adevărate acrobate ale pădurii, iar iarna, aşa cum vedeţi în fotografie, e feeric. Când se lasă întunericul, aştepţi să iasă din pădure spiriduşii şi piticii Albei ca Zăpada şi Moş Crăciun cu sania trasă de reni.

Moineştenii mai trec pe-aici, dar nu atât de des ca odinioară, cunosc prietenii de-ai mei care mi-au spus că n-au mai fost în Parcul Pini de ani de zile, ce-ar fi să ne propunem să revedem aceste locuri măcar o singură dată în 2015 ?

Picture 522

Reclame

16 comentarii

  1. ai uitat sa spui ca drumul pana in Padurea cu Pini e dezastru, la fel de vechi ca si padurea de acolo. In padure sunt risipite constructii darapanate, padurea este plina de gunoaie, iar oamenii nu vin in pini pentru ca nu au ce face. Asta este adevarul din pacate.

    • E adevarat ! oamenii nu se mai duc acolo pentru ca nu au ce face si nici nu prea mai au ce vedea, in plus, in ziua de azi ai foarte multe optiuni de petrecere a timpului liber. Daca firmele care au afaceri acolo ar promova zona si ar desfasura activitati care sa atraga moinestenii si nu numai, poate ca Parcul cu Pini ar redeveni atractiv. Sa nu uitam totusi ca omul sfinteste locul ! Multumesc pentru vizita si pentru comentariu 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s