Publicat în Medicina

Utilizarea gheţii carbonice în medicină

Înainte de toate, vreau să lămurim ce este gheaţa carbonică, pentru a înţelege mai uşor de ce este utilizată cu succes în medicină şi nu numai.

Gheaţa carbonică se întâlneşte şi sub denumirea de gheaţă uscată şi nu este altceva decât o formă solidă a dioxidului de carbon (CO2- pentru cine îşi mai aminteşte ceva chimie). Aceasta este folosită cu preponderență ca agent de răcire și are în acest sens o serie de avantaje precum temperatura mai scăzută decât cea a apei înghețate și neproducerea de reziduuri. Sublimează (trece din stare solidă în stare gazoasă) la -78.5°C (-109.3°F).  Este lipsită de culoare, are un miros acrișor-picant, non-inflamabil și ușor acid. A fost descoperită  în 1834 de către chimistul francez Charles Thilorier şi brevetată în anul 1924  de catre Thomas B. Slate.

În ultimul secol s-au descoperit o mulţime de întrebuinţări ale gheţii carbonice. În industria alimentară, se utilizează pentru congelarea hranei în timpul transportului, în laboratoarele de chimie, pentru conservarea anumitor substanţe, în medicină, pentru a păstra pe o perioadă mai îndelungată ţesutuile vii sau alte materiale sensibile la o temperatură ridicată, precum şi în dermatologie, în industria divertismentului, pentru producerea de efecte speciale, la curăţarea statuilor sau a maşinilor industriale, datorită proprietăţilor sale corozive, ba chiar şi ca momeală pentru muşte şi tânţari, insecte ce posedă nişte senzori care le fac sensibile la dioxidul de carbon.

Aşa cum ştiţi deja, una dintre pasiunile mele are legătură cu domeniul medical şi de aceea am studiat cu mult interes cum poţi să foloseşti gheaţa carbonică în medicină.

Cel mai important aspect, mi s-a părut acela de conservare în bună stare şi pe timp mai îndelungat a probelor biologice şi a organelor prelevate în vederea efectuării unui transplant.

biologyŞtim că transplantul este o chestiune de viaţă şi de moarte, aşa că organul prelevat trebuie transportat în cele mai bune condiţii, pentru a nu-şi pierde anumite proprietăţi. Distanţa dintre donator şi primitor este de cele mai multe ori de zeci sau chiar sute de kilometrii, aşa că gheaţa carbonică nu lipseşte din cutia de depozitare a organului ori a ţesutului prelevat, pe tot timpul transportului.

Aplicaţii multiple ale zăpezii carbonice în medicină, am găsit în chirurgie şi dermatologie.

Astfel, cauterizarea (procesul prin care este distrus un ţesut) se poate face şi cu zăpadă carbonică, procedura fiind preferată cauterizării chimice.

Dintre problemele prezente în dermatologie şi rezolvate cu succes de medici prin utilizarea zăpezii carbonice, o să le trec în revistă pe cele mai cunoscute.

-pentru a diminua din riduri şi a avea un ten ferm, se recomandă să se facă peeling-uri cu zăpadă carbonică, evident, numai în cabinetele medicale ori cosmetice.

cuperoza apărută pe faţă, este un simptom al acneei rozacee şi se tratează de către dermatolog cu zăpadă carbonică aplicată o dată pe săptămână, asociată cu regim alimentar.

acneelentigo senil este denumirea ştiinţifică dată petelor brune, cu dimensiuni de câţiva centimetrii în diametru, ce apar pe spatele mâinilor persoanelor în vârstă. Chiar dacă ele sunt complet lipsite de semnificaţie patologică, unele persoane doresc să scape de ele, apelând la tratamentul cu zăpadă carbonică, făcut de către medicii dermatologi.

lentigoverucile seboreice, ating persoanele trecute de 50 de ani, sunt adesea multiple, amplasate pe faţă, pe spate ori pe piept. Au forma unor leziuni foarte bine delimitate, cu suprafaţa catifelată sau foarte puţin aspră, împiestriţată cu orificii sebacee dilatate. Culoarea lor variază de la galben-deschis la negru.

verucaOdată diagnosticate, verucile seboreice se pot trata de către medicii dermatologi cu ajutorul zăpezii carbonice.

Nu închei acest articol, fără a sublinia încă o dată că toate aceste tratamente, pe bază de zăpadă carbonică, trebuie făcută numai de personal specializat, altfel, existând riscul producerii unor arsuri foarte grave.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s