Moineştenii se trag din Cucutenieni ?

Nu-i aşa că v-am făcut să zâmbiţi, ceea ce nu e rău deloc 🙂

Şi totuşi, în satul Rusăieşti s-au descoperit importante vestigii ale civilizaţiei Cucuteni. Am citit multe despre asta şi am întrebat  în stânga şi-n dreapta, prietenii, cunoştinţele, ba chiar şi pe unii profesori de istorie, unde este locul cu pricina. N-am primit niciun răspuns concret, aşa că am pornit personal în căutarea strămoşilor cucutenieni. Am trecut de biserica satului, nu înainte de-ai admira turnul de apărare şi am ajuns la capătul unui drum închis. IMG_0571 Simţeam că sunt în zonă, aşa că nu am renunţat, am bătut la porţile celor două case care „închid” uliţa şi am avut noroc. De la una din case, un bărbat mărunţel, cu părul alb, a coborât cele câteva trepte până la poartă şi ne-a întrebat pe cine căutăm. S-a luminat dintr-o dată când a aflat că dorim să vedem urmele şantierului arheologic.

-Aţi nimerit bine, a spus el, şantierul e în spatele casei mele. Poftiţi să-l vedeţi, cu toate că zona este acoperită integral, dar dacă doriţi…

-Sigur că da, că doar de asta am bătut atâta drum. Domnul Florin Rusei m-a condus la comoară.

IMG_0577Este un foarte bun povestitor şi e foarte fericit să fie vizitat pentru a le prezenta curioşilor unde a fost şantierul arhelogic care încă mai aşteaptă fonduri pentru a fi exploatat. N-am putut să nu mă gândesc că un om care are în spatele casei sale o aşa comoară, e atât de sărac material, dar atât de bogat sufleteşte.

02-08 Cristina cu Florin Rusei la Ghindaru Dacă sunteţi pasionaţi de istorie, dacă vă fascinează civilizaţia Cucuteni, nu ezitaţi să-l vizitaţi pe domnul Florin. Dacă îl puteţi ajuta cu ceva (mâncare, haine, bani) i-aţi face o mare bucurie.

Pentru că nu are sens să dau copy-paste unor articole de specialitate, din care să vă convingeţi şi voi de importanţa istorică a zonei, accesaţi următoarele link-uri:

http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=1287

http://ran.cimec.ro/sel.asp?imgid=41250

http://www.formula-as.ro/2009/872/societate-37/comori-ale-trecutului-romanesc-cucuteni-11212

http://www.dcnews.ro/cucuteni-o-civilizatie-mai-veche-decat-mesopotamia-aproape-uitata-in-loc-sa-devina-brand-de-tara_365307.html

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s