Publicat în Amintiri din calatorie, Culturale, Jurnal de week-end

Soliman Magnificul a distrus complexul Curţilor domneşti de la Bacău

Pe strada 9 Mai la numărul 48, în municipiul Bacău, se găseşte Complexul arhitectonic construit la sfârsitul secolului XV, alcătuit din Casa domnească (din care se mai pastrează doar pivniţa, compusă din două încăperi), un turn-locuinţă şi Biserica Sfânta Precista;
A fost reşedinţa lui Alexandru, fiu al lui Ştefan cel Mare, între 1481-1496, perioadă în care a reprezentat centrul administrativ, de control şi de organizare al Ţării de Jos. Este cel mai valoros şi mai cunoscut obiectiv istoric din oraş, amenajat muzeistic în anul 1973.
Din întreg ansamblul, astăzi a mai rămas în picioare doar Biserica Precista, celalalte conţrucţii se află în stadiul de ruină de câteva secole, după cum atestă jurnalul veneţianului Marcus Bandini din 1646, care vorbeşte de existenţa, în partea de miazăzi a oraşului, a unui palat îngropat în dărâmături;

Astăzi, am vizitat acest obiectiv istoric important şi am citit cu atenţie informaţia de pe panourile existente.

17   Biserica Sfânta Precista

Iată ce am aflat despre Casa Domnească:

Palatul domnesc, ridicat de Alexandru Voievod, fiul lui Ştefan cel Mare, după anul 1476, face parte din Complexul arhitectonic al Curţii domneşti de la Bacău deservind familia voievodală. Cercetările arheologice întreprinse în anii 1967-1974, au dezvelit fundaţiile Casei domneşti de formă dreptunghiulară. Palatul a funcţionat până în 1538, când oştirile otomane, în frunte cu Sultanul Soliman Magnificul, pătrund în Moldova şi complexul Curţilor domneşti de la Bacău este distrus.  

13Ruinele Curţii domneşti

Turnul de apărare al Curţii domneşti

Are un plan dreptunghiular, cu dimensiunile 12,80 x 10,80 m,  zidurile erau groase de 1,10 m, era înalt de 5 m., având rolul de a supraveghea întreaga zonă central-estică a oraşului. Turnul a fost ridicat în anul 1476 şi a funcţionat până în anul 1553, când a fost incendiat şi distrus de oştirile otomane.

12Ruinele Turnului de apărare al Curţii domneşti

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s