Interviu cu Preşedintele Asociaţiei Române de Backgammon, domnul Neculai Drăgănuţă

În perioada 20-22 februarie 2015,  Pensiunea „Magic Garden” din Dărmăneşti a găzduit Cupa oraşului Dărmăneşti la table -ediţia a doua, turneul de backgammon şi multe alte concursuri susţinute de către Asociaţia Română de Backgammon şi Primăria Dărmăneşti.

Am fost atât de impresionată de numărul mare de jucători care au venit din diverse colţuri ale ţării (Dărmăneşti, Asău, Oneşti, Comăneşti Suceava, Moineşti, Tg. Trotus, Dofteana, Buhusi, Slănic Moldova, Urecheşti, Bucureşti, Tg. Ocna, Bragadiru, Iaşi, Bacău, Braşov, Vatra Dornei, Adjud, Botoşani, Buşteni, Găeşti, Dumbrava şi Urziceni) pentru a se înfrunta pe tabla de joc cu ajutorul zarurilor, încât n-am putut să nu-i pun domnului Neculai Drăgănuţă, Preşedintele Asociaţiei Române de Backgammon din România şi  motorul acestor frumoase competiţii câteva întrebări.

toti

CP: -Domnule Drăgănuţă, de la ce vârstă jucaţi table, cine v-a iniţiat în acest joc şi când a devenit o mare pasiune pentru dumneavoastră ?

ND: -Fratele meu mai mare voia ca eu să joc şah (unde am şi fost campion la 14-16 ani), nu mă lăsa să joc table. Cu toate astea, de la vârsta de 10 ani am îndrăgit acest joc, practicându-l împreună cu colegii de liceu, ori cu cei de la Şcoala Militară. Cu banii căştigaţi, îmi cumpăram eclere. În iunie 2002, în urma unui anunţ dat în ziarul „Evenimentul Zilei”, am participat la primul concurs de table care s-a desfăşurat în Bucureşti. A urmat, în septembrie 2002 Campionatul European, unde au participat 77 de jucători inclusiv Alberto Da Pro -Preşedintele Federaţiei Mondiale, pe care l-am învins în finală, cu scorul de 17 la 7.

 CP: -Cum vă perfecţionaţi ? citiţi cărti, aveţi modele dintre jucătorii celebri ?

ND: -Jucând !

Picture Tuborg 061

CP: De când aţi început să organizaţi aceste concursuri, aţi descoperit jucători talentaţi care ar putea obţine trofee pe plan internaţional ?

ND: La Tg.Ocna sunt cei mai puternici jucători din ţară. Au participat şi au obţinut rezultate foarte bune la Campionatul din Austria. Câteva nume: domnul ing. Antohe Cristian, Preşedinte de onoare al Asociaţiei de Backgammon, domnii: Tomciuc Răzvan, Bânţu Neculai,  Munteanu Gioni, Ciobanu Ioan.

CP: Nu sunteţi numai un promotor al jocului de backgammon ci şi al turimului din zonele în care alegeţi să vă desfăşuraţi compeţiile. Cine vă mai ajută ?

ND:  Autofinaţarea, în primul rând şi sprijin local, prin contribuţia primăriilor.

CP: Cât este hazard şi cât este ştiinţă în acest joc ?

ND: Depinde de atât de valoarea jucătorilor cât şi de numărul partidelor jucate.

CP: Care este diferenţa dintre table şi backgammon ?

ND: Jucătorii de şah nu joacă backgammon însă cei de backgammon joacă şah. La table ai nevoie de mai mult noroc, la backgammon se împinge jocul spre o situaţie poziţionară.

Picture Tuborg 072

CP: Când veniţi la Moineşti ? de cine mai depinde organizarea unui concurs la Moineşti şi dacă aţi întâlnit cel puţin un jucător talentat din urbea mea.

ND:  Voi organiza un concurs şi la Moineşti în cursul acestui an. Depinde de susţinerea financiară, atât din partea autorităţilor locale, cât şi a sponsorilor din oraş. Domnul Ciubotaru Costică, a participat la etapa din 2014, cu un rezultat foarte bun.

CP: Văd aici peste 80 de persoane din aproape toate colţurile ţării, cum reuşiţi să-i adunaţi ?

ND: Au încredere în seriozitatea mea. Am început să-i cunosc pe toţi, unora le dau telefon, altora le trimis SMS-uri, email-uri iar unora le trimit scrisori.

CP: La noi în ţară sunteţi deschizător de drum în acest domeniu. Cu toate că nu este un joc nou şi mai toată lumea are acasă un joc de table cu care-şi umple timpul în week-end, până la dumneavoastră nu s-a gândit nimeni să-l promoveze până la acest nivel şi vă felicit pentru asta. Care este situaţia în plan internaţional ?

ND: Cel mai important este Campionatul Mondial de la Monte Carlo, care se desfăşoară în august, apoi Campionatul European de la Velden (Austria) desfăşurat în perioada aprilie-mai, iar în septembrie se va desfăşura Campionatul European pe Echipe, la Budapesta, unde participă federaţii din toată Europa, iar România este reprezentată prin Asociaţia Română de Backgammon, cu şapte jucători.

2

CP: Stiu că aţi organizat un concurs internaţional chiar în mina de sare de la Salina, Tg.Ocna. Spuneţi-mi câte ceva despre el.

ND: Da, am organizat un turneu de un punct, în care câştigător a fost domnul Storociuc Vasile. Au participat şi opt jucători din Bulgaria. Jocurile de un punct sunt mai uşoare, însă nu mai ai cum să corectezi rezultatul.

CP: Văd ca acest sport este predominant masculin. Care este procentul femeilor şi ce rezultate au ele ?

ND: Femeile sunt reprezentate în proporţie de 10%, iar la Campionatul de la Monte Carlo, campioana este o japoneză.

CP: Campion european în 2002 la Nova Glorica (Slovenia), locurile II şi IV la Open Austrian Backgammon (2008), locul I la Nordic Open (Danemarca) şi marele trofeu -cupa de cristal de 5 kg. Aţi ajuns până în semifinale la Valden în Austria, câştigând  Tuneul One Point. În Franţa, la Meribel, aţi devenit cel mai rapid jucător. Ce n-am aflat ?

ND: Locul I în 2010 la primele două categorii unificate, la Seefeld în Austria, unde mi se spunea „Killerul”, premiile din 2012 de la Praga, 2013 Bulgaria şi multe altele.

CP: Sunteţi inventatorul unor noi metode de amestecare a zarurilor. Care sunt acestea ?

10

ND: Pentru a elimina orice dubiu, am introdus „topoganul”, un dispozitiv prin care zarurile se vor amesteca mult mai bine.

CP: Un om atât de valoros, ca dumneavoastră, a ales să rămână în Tg.Ocna. De ce ?

ND: Iubesc oraşul, părinţii sunt din zonă şi pentru mine Tg.Ocna este şi va rămâne acasă.

CP: Vă felicit pentru tot ceea ce faceţi şi vă mulţumesc că aţi rămas aici, chiar dacă asta înseamnă să renunţaţi la a participa la turnee importante din SUA, unde aţi fost invitat, ori să vă zbateţi pentru a putea organiza aceste concursuri, la un nivel foarte ridicat. (folosiţi table profesioniste, acordaţi cupe, dipome şi premii în bani, ba chiar aţi dat o maşină, în 2014). Ce-ar mai fi de spus ?

ND: Sunt mâhnit că statul nu ajută astfel de activităţi. Mi-ar place să fac în România un Centru Mondial de Table şi Backgammon, unde, pe lângă joc să promovăm turismul, aşa cum am făcut-o deja, în Făgăraş, Buşteni, Suceava, ori pe Litoral.

Picture Tuborg 116Vă mulţumesc pentru interviul acordat şi abia aştept să veniţi la Moineşti. Vă doresc succes în tot ceea ce faceţi şi spor în a găsi cât mai mulţi jucători talentaţi pe care să-i luaţi în echipa dumneavoastră, precum şi în a descoperi sponsori care să vă susţină în proiectele pe care vi le-aţi propus.

Rezultatele concursurilor din perioada 20-22 februarie 2015:

Căştigători CUPA ORAŞULUI DĂRMĂNEŞTI LA TABLE (74 jucători) :

Locul 1: Lazăr Eugen(Bacău);

Locul 2: Mănăilă Marian (Bucureşti);

Locul 3: Tomciuc Răzvan (Tg.Ocna);

Locul 4: Bânţu Neculai (Tg.Ocna);

Locul 5: Stoica Ion (Oneşti);

Locul 6: Munteanu Gioni (Tg.Ocna);

Locul 7: Mironică Ştefan (Tg.Trotuş);

Locul 8: Sdrobis Emilian (Oneşti);

Locul 9: Iov Victor (Oneşti); 

Locul 10:  Bogătoiu Iuliean (Oneşti).

Castigatori BACKGAMMON (64 inscrieri) :

Locul 1:  Rădulescu Ciprian (Urziceni);

Locul 2: Munteanu Gioni (Tg.Ocna);

Locul 3 Dinu Ionel (Bragadiru);

Locul 4 (Mănăilă Marian (Bucureşti).


Concurs Table gratuit (81 jucatori) cu premiu o cutie backgammon profesională:

Locul 1: Scurtu Mihaela din Slănic Moldova;

Locul 2:  Rădulescu Ciprian (Urziceni)

Sursa foto: pagina de facebook a Asociaţiei Române de backgammon din România, precum şi personale.

Reclame

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s