Publicat în Teatru

Cum mi-am petrecut prima ediţie de Theaterstock (6)

„V-am dat teatru, vi-l păziţi / Ca pe un lăcaş de muze. / Cu el curând veţi fi vestiţi / Prin veşti departe duse” – scria Iancu Văcărescu, avertizând despre rolul de educator al naţiunii pe care avea să şi-l asume teatrul. Cât de actuale şi de potrivite Theaterstock-ului sunt aceste versuri, dacă ne gândim la impresiile cu care s-au reîntors acasă artiştii din ţară dar şi cei din străinătate. Am citit, în timpul ce s-a scurs din momentul în care s-a tras cortina festivalului şi până azi, cam tot ce s-a scris şi s-a vorbit despre Theaterstock şi mă simt mândră că am participat la acestă primă ediţie şi că sunt una dintre locuitoarele judeţului Bacău.

220-Antagon Prima ediţie de Theaterstock s-a retras acum, undeva, într-o ramă aflată în spate, lăsând locul din faţă celei de-a doua ediţii ce se va desfăşura în perioada 30 iulie-14 august 2016 şi pentru care echipa inimoasă de la Bacău s-a şi pus pe treabă.

Doresc să-i felicit pe toţi cei ce s-au ocupat de buna desfăşurare a festivalului, în primul rând pe doamna Anca Sigartău, fără de care evenimenul n-ar fi existat şi întreaga sa echipă, pe domnişoara Laura Huiban, care s-a ocupat impecabil de promovarea evenimentului, pe toţi sponsorii şi partenerii media, precum şi pe cei câteva sute de voluntari prezenţi în orice colţ de festival,  fără de care n-ar fi ieşit totul atât de bine. Bravo tuturor !

018-Girafe2

Am rămas datoare cu povestea ultimilor zile petrecute la Theaterstock, aşa că rup cu strângere de inimă şi ultima filă din jurnal şi o împart cu voi, prientenii mei, pentru a ne bucura împreună de piesele şi spectacolele despre care am de gând să vă povestesc azi.

Vineri, 14 august 2015

La ora 18, în holul Teatrului Bacovia, oamenii se înghesuiau să vadă piesa regizată de Horia Suru, „Ziua în care nu se cumpără nimic”, de Kim Atle Hansen, un spectacol creat de ProDrama în parteneriat cu Programul 9G al Teatrului Naţional “I.L.Caragiale” Bucureşti, realizat cu sprijinul ArCuB. Eu mai văzusem şi „Călin” (povestea modernă), un spectacol care m-a impresionat foarte mult, prin cât reuşeşte să comunice cu publicul, având la dispoziţie foarte puţine mijoace şi eram curioasă ce-a mai pus la cale regizorul şi de acestă dată.

Pentru cine nu ştie, Horia Suru e un tânăr din Bacău, care în ultimii ani a reuşit să demonstreze lumii teatrale că e foarte talentat şi că are un alt fel de-a vedea lucrurile. În  „Ziua în care nu se cumpără nimic”, nişte tineri interpretaţi de actorii: Simona Cuciurianu, Cristina Găvruș, Ilinca Hărnuț, Rolando Matsangos, Emil Măndănac, Andrei Morariu, Olivia Niță, luptă în felul lor şi cu mijloacele lor pentru a face lumea mai bună. Se ating teme serioase, cum ar fi: felul în care societatea capitalistă reuşeşte să deformeze oamenii, personal insuficient la azilele de bătrâni, exploatarea celor din lumea a treia, printr-un fel de autoironie, folosindu-se chiar de o doză substanţială de umor negru. Mi-au plăcut mult mesajele proiectate pe ecran şi evidenţierea cuvintelor „cheie”.

Şi de acestă dată, un spectacol regizat de Horia Suru a fost o experienţă nouă şi inedită pentru mine, a fost din nou acel altceva ce m-a atras spre a-i vedea următoarea creaţie.

252-Horia Suru Am alergat apoi spre Centrul de Afaceri, unde mă aştepta un regal artistic. A fost ceva de vis, din toate punctele de vedere şi doar cei care au fost în sală înţeleg că nu exagerez cu nimic.

„Maria de Buenos Aires”, de Astor Piazzolla / Horacio Ferrer

Regia: Ada Lupu
Direcţia muzicală: Alin Stoianovici & Nuevo Tango Quintet
Coregrafia: Răzvan Mazilu
Cu: Sânziana Tarţa, Victor Bucur, Claudia Ieremia, Ion Rizea, Cristina König, Iuliana Crăescu, Corina Dohanici, Adriana Sâncrăian, Matei Chioariu, Raul Bastean, Raul Lăzărescu şi Adrian Cozan, Cristina Daju, Silviu Guşat.
O producţie a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, Timişoara

253-MariaSala în care eram obişnuiţi să fim primiţi la teatru, s-a transformat miraculos, ne-am trezit dintr-o dată în Argentina, ascultând o poveste de iubire continuă, cea a Mariei de Buenos Aires.

262-Maria   Totul a fost la superlativ, decorul, muzica, costumele, dansul, luminile. S-a simţit pasiunea la fiecare mişcare. Maria a fost ca o flacără, a ars de la început şi până la sfârşit emoţionându-ne şi bucurându-ne pe toţi cei prezenţi.

Ei bine, după acest spectacol minunat, bucuria celor ce-au fost la Theaterstock nu s-a oprit aici, a urmat  Teatrul “Regina Maria” din  Oradea cu “Leonce şi Lena”, o comedie muzicală excepţională, ce s-a desfăşurat în faţa hotelului „Decebal”.

Scenariul de Mihai Măniuţiu şi Ada Milea, după Georg Büchner
Regia: Mihai Măniuţiu
Coregrafia: Vava Ştefănescu
Muzica: Ada Milea
Cu: Richard Balint, Eugen Neag, Alina Leonte, Emil Sauciuc, Daniel Vulcu, Andreea Gabor, Angela Tanko, Mihaela Gherdan, Simona Codreanu, Răzvan Vicoveanu, Pavel Sîrghi, Alin Stanciu, Radu Tudor, George Dometi
Orchestra: Andrian Locovei (acordeon), Florian Chelu (chitară bass), Alexandru Szuz (tobe), Richard Balint (chitară)

266-Leonce si Lena

271-Leonce si Lena

274-Leonce si Lena

285-Leonce si Lena

287-Leonce si Lena

290-Leonce si Lena

 

Un spectacol minunat, la care am râs din tot sufletul şi am aplaudat până mi s-au înroşit palmele.

Ziua s-a încheiat cu programul „Time out” al Antagon Theater AKTion (Germania).

Picture Tuborg 078

Sâmbătă, 15 august 2015

La ora 19, la Teatrul de vară se anunţase de multă vreme  «FURTUNA», după William Shakespeare

Regia: Alexander Morfov
Cu: Ion Caramitru, Crina Semciuc, Mihai Călin, Istvan Teglas, Alexandru Călin , Gavril Pătru, Ioan Andrei Ionescu, Andrei Finţi, Vitalie Bichir, Marcelo – S. Cobzariu, Mihai Calotă, Eduard Cârlan, Mădălin Mandin, Idris Clate, Ionuţ Toader, Axel Moustache, Eduard Adam, Alexandra Poiană.
Un spectacol al Teatrului Naţional “I.L.Caragiale” Bucureşti

Cele două montări ale aceleiaşi piese n-au semănat deloc între ele, de fapt, am avut senzaţia că am văzut două piese distincte. Un alt Prospero (Ion Caramitru), o altă Mirandă şi cu totul un alt decor. Mi-au plăcut ambele variante, pentru că fiecare s-a distins prin altceva. Impecabil rolul făcut de Mihai Călin.

Picture Tuborg 085

După „Furtuna”, am fugit către Sala Mare a Teatrului Bacovia, pentru a vedea minunăţia de spectacol, creaţie colectivă,  „ActOrchestra” în regia lui Horia Suru, despre care v-am vorbit mai devreme.
Producţie realizată sub auspiciile Centrului de Creaţie şi Cercetare “Ion Sava”, în cadrul programului Teatrului Naţional Bucureşti, pentru Noua Generație de creatori (9G).

Cu: Petre Ancuţa, Florin Călbăjos, Emilian Mârnea.

Acest spectacol e un deliciu, e o joacă pe note, e un amestec foarte bine pus la punct de sunete, ce-ţi mângâie perfect urechea, dar e şi joc de scenă, e o luptă ce se dă acolo pentru întâietate şi e mult comic de situaţii.  „ActOrchestra” e un spectacol ce se poate vedea oricând, de către orice categorie de vârstă, e o încântare şi o desfătare adesată sufletului.

Picture Tuborg 087

  Picture Tuborg 089

Ce putea fi mai potrivit după un spectacol ca „ActOrchestra”, decât să vezi pe cerul senin al Bacăului, îngeraşii din spectacolul “Corazon de angels” ai  Theater Tol (Belgia).

Picture Tuborg 092

Picture Tuborg 098

Duminică, 16 august 2015

Teatrul German de Stat din Timişoara a venit cu piesa „Electra”, după Euripide şi Eschil

Regia: Bocsárdi László
Muzica: Csaba Boros
Dramaturgia: Zsolt Benedek
Costumele: Zsuzsanna Kiss
Decorul: Bartha József
Cu: Isa Berger, Harald Weisz, Konstantin Keidel, Ida Jarcsek-Gaza, Radu Vulpe

Am putut vedea o Electra actuală, ceea ce demonstrează că deşi a trecut atâta vreme de când Euripide şi Eschil au scris piesa, povestea e încă actuală.

Picture Tuborg 103

După 23,30 Teatrul Tol din Belgia, a prezentat spectacolul  “Pedaleando hacia el cielo”. Ploua cu inimioare, steluţe, praf de stele şi artificii, spre bucuria miilor de oameni prezenţi, care nu conteneau să surprindă imaginile cu tehnica din dotare.

Picture Tuborg 109

Picture Tuborg 122Cele două săptămâni s-au dus ca vântul şi ca gândul, lăsându-ne cu amintiri frumoase şi cu dorinţa de-a ne reîntoarce în 2016, la cea de-a doua ediţie a Theaterstock.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s