Publicat în Blogal Initiative

O nouă formă de turism: pescaturismul

p00060006_HEADER SITE fest2015..960x400..o

Anul acesta va fi primul în care voi vedea Delta Dunării. Pe 6 septembrie voi fi acolo cu toate că mi-ar fi plăcut să prind măcar o zi din cea de-a cincea ediţie a festivalului RowmaniaFest (Tulcea, 28-30 august) care e deja în desfăşurare.

h3..800x800..n

„Primul serviciu de pescaturism din România.

Doar în Mila 23, Delta Dunării.

Puteți trăi o zi din viața unor pescari autentici, alături de aceștia, într-un sat pescăresc din Deltă. Vizitați o gospodărie pescărească tradițională din Mila 23, și aveți prilejul unei experiențe inedite, de cultură și gastronomie pescărească, prietenoasă cu natura bogată a Deltei Dunării.

Timp de 3 ore însoțiți pescarii în traseul lor zilnic printre vârșe și vintire, și apoi gătiți împreună peștele colectat, în gospodăria lor, sau chiar pe mal, în gradina de legume. Dacă recoltați prea mult pește, vă opriți la cherhana să predați surplusul. Legendele pescărești vă vor îmbogăți călătoria și vechile rețete ale multi-premiatelor bucătărese din Mila 23 vă vor surprinde cu feluri de a găti peștele la care nu v-ați fi gândit.

Traseele speciale pentru pescaturism sunt parcurse cu ghid, în lotci special construite pentru turism, elegante și confortabile, bazate pe tradiția marangozilor, constructorii de bărci din Deltă.

ivan-patzaichin3

Pescaturismul este o formă de ecoturism și turism responsabil, cultural, făcut cu grijă față de mediu. Proiectul „Lotca Habitat: Pescaturism în Delta Dunării” este inițiat de Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic la canoe și fost pescar în Mila 23.” Sursa: http://pescaturism.ecodeltadunarii.ro/despre-proiect-RO-11.html

„Genul acesta de turism este dedicat pescarilor profesioniști. Ei sunt cei care vor crea o asociație și vor decide ce este mai bine pentru ei. Astfel, presiunea pe resursa piscicolă va fi mai mică, iar valoarea peștelui va fi mai mare, cu aceeași muncă. Este o soluție de bun-simț pentru localnici, în condițiile în care un pescar nu are acasă un restaurant sau o pensiune de cinci stele”, a declarat Ivan Patzaichin  agenţiei Agerpres.

p000000010025_fest1..960x400..oMi-ar place să trăiesc o asemenea experienţă, aş face o mulţime de fotografii cu peisajele Deltei, cu oamenii de-acolo, mari meşteri în mânuirea bărcilor pe canalele întortocheate, şi aş gusta din toate bunătăţile pe bază de peşte pregătite de gospodinele locului ori de bucătarii restaurantului „Ivan Pescar” şi mai ales aş asculta cu gura căscată poveşti pescăreşti pe care să le pun mai apoi pe blog. Mi-aş cumpăra tot felul de amintiri, atât pentru mine cât şi pentru prieteni. Tricouri  de culoare neagră imprimate cu lotci pe care scrie „Pescaturism”  ori cu numele marelui campion, pentru băieţi şi tricouri imprimate cu peştişori de aur pentru fete. Mie mi-ar place un şorţ de bucătărie cu imaginea unui ceaun cu borş de peşte, pe care să scrie Mila 23. Cireaşa de pe tort ar fi să putem face o fotografie cu Ivan Patzaichin, cu care să ne lăudăm pe facebook 🙂

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s