În fiecare an, mai bifez câte o părticică din ţara asta frumoasă, împreună cu pelerinii conduşi de Pr.Vasile Popa din Poduri şi cu neobositul ghid al firmei de turism moineştene, Carina Travel, domnul Simionescu Corneliu.
Tema din 2015, a fost: „Pe urmele Sfântului Andrei -Apostolul Românilor”, obiectivele principale incluzând vizite la mănăstirile din Dobrogea.
Excursia s-a desfăşurat în perioada: 03-06 septembrie a.c.
Prima zi: (03.09.2015)
Mănăstirea Dervent
Una dintre cele mai cunoscute şi mai căutate mănăstiri, situată în satul Galiţa, com.Lipniţa, Jud.Constanţa, adăposteşte comori nepreţuite: izvorul tămâduitor, sfintele cruci de leac, icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni.
***Mănăstirea „Peştera Sfântul Apostol Andrei”
E locul unde a predicat Sf.Apostol Andrei (60 d.Hr.), cel dintâi chemat de Hristos şi trimis în teritoriul cuprins între Dunăre şi Marea Neagră, spre a răspândi Evanghelia.
***
Aşa cum v-am mai povestit, în aceste excursii se împletesc într-un mod armonios, religia cu istoria, iar obiectivele „surpriză”, sunt foarte apreciate de cei prezenţi. Tropaeum Traiani, monumentul triumfal roman, situat în Adamclisi, ridicat în cinstea împăratului Traian între 106-109 d.Hr., pentru a comemora victoria asupra dacilor din anul 102 d.Hr., a fost una dintre surprize.
Ne-am cazat în Techirghiol, la două pensiuni de trei stele, în camere cu două şi trei paturi.
A doua zi (04.09.2015), fiecare şi-a petrecut timpul după bunul plac, aşa că vă voi spune cum mi-am împărţit eu ziua.
Am vizitat Mănăstirea „Sfânta Maria” din Techirghiol, locul unde vreme de 35 de ani a slujit Părintele Arsenie Papacioc.
Am văzut unde a trăit şi a slujit Părintele şi m-am plimbat pe urmele paşilor săi, aprinzându-i o lumânare la mormântul plin de flori.
Apoi, am vizitat toate obiectivele turistice din Techirghiol, străbătând aproape tot oraşul pe jos. Am făcut o poză cu Techir şi măgarul său, datorită căruia, spune legenda, s-au descoperit proprietăţile vindecătoare ale nămolului. Am văzut biserica oraşului, geamia, biserica germană, liceul, după care am beneficiat şi noi de nămolul şi apa sărată a lacului. Seara, am făcut o vizită în Eforie Nord, staţiune situată la doar doi km.de Techirghiol.
A treia zi (05.09.2015) am pornit spre Murighiol, de unde am luat bărcile pentru mult aşteptata croazieră în Delta Dunării.
Fiecare dintre obictivele prezentate aici merită câte un capitol special. Acum, din lipsă de timp, nu fac decât să le trec în revistă.
Au urmat Mănăstirile Celic-Dere şi Saon
Nici nu ştim când am ajuns în ultima zi, după o noapte petrecută la Mănăstirea Cocoş.
În 1971, şuvoaiele de apă au dat la iveală, pe o uliţă din Niculiţel, cupola unei cripte din piatră şi cărămidă, aparţinând perioadei paleocreştine, care adăpostea moaştele a patru sfinţi martiri: Zoticos, Atalos, Kamasis şi Filipos. Rămăşiţele lor se găsesc în Mănăstirea Cocoş, în patru racle, ca o mărturie a credinţei strămoşeşti.
Am asistat la Sfânta Liturghie, după care ne-am îndreptat spre casă, cu cântece şi voie bună. Iată-ne pe bac, trecând spre Brăila
Aşteptăm cu interes pelerinajul din 2016, care se anunţă a fi unul şi mai interesant şi le mulţumim celor implicaţi în cel de anul ăsta. Despre Carina Travel puteţi afla mai multe accesându-i site-ul, la adresa: http://carinatravel.freewb.ro/pelerinaje
Multumesc pentru plimbarea prin Dobrogea. Anul asta nu am fost la mare si mi-a facut placere sa revad locuri dragi: Manastirea Dervent, Manastirea Techirghiol, Manastirea Cocos.
ma bucur ca ti-a placut sa calatoresti cu noi, te mai astept si prin alte locuri 🙂