Publicat în Moinesti

Carte document: Monografia Comunei Zemeş

copertaAbsolut întâmplător am descoperit cartea profesorilor Valeria şi Corneliu Dârlău, o carte document, foarte utilă şi interesantă pentru cei ce doresc să cunoască mai multe despre Comuna Zemeş şi nu numai. Fie că este vorba despre aşezarea geografică, istoria locului, personalităţi de marcă ale zonei, industrie, sport, turism local, totul este bine documentat, cu imagini, harţi, trimiteri la materialele din care cei doi pasionaţi profesori s-au documentat.

Am aflat din această carte, că primul medic generalist care a lucrat la Spitalul Zemeş (pe atunci singurul din zonă) a fost Dr. Cristea Petru, care apoi s-a specializat în anul 1955 la Spitalul Colţea devenind medic radiolog la Moineşti.

Printre medicii de-atunci, apar nume cunoscute de către părinţii şi bunicii noştrii: Dr.Schneider, Stâncă, Măcelaru, Pascal Sheril, Lie Blich, Moiselini, Lazăr Wolf, Adrian Brescanu.

Proprietarii Rafinăriei Găzărie-Gârlele: Alich Leibu, Manase Haimsohm, H.S.Bernstein.

Foarte utilă este partea turistică, traseele montane şi obiectivele turistice, pe care mi-am propus să le văd (iar pe unele să le revăd) în 2016 : Culmea Strigoiului (1239 m), unde se află Mănăstirea „Înălţarea Domnului” (1192,4 m), Dealul Modârzău(560 m) cu lacul Boiereasca, Muntele Piatra Crăpată (880,4 m), precum şi cele două formaţiuni stâncoase ale Stogului de Piatră : „Stânca cu ceaun” şi „Stânca cu trei brazi” sau „Altarul” şi „Carpul”. Nu sunt marcaje însă sper să descoperim locurile cu ajutorul bunăvoinţei localnicilor.

Cei din Zemeş, ori cei care au sau au avut rude în acestă Comună s-ar putea să se regăsească în fotografiile vechi, ori în lista elevilor care au învăţat aici. Felicitări profesorilor Dârlău pentru imensa muncă de documentare şi pentru scoaterea la lumină a acestei monografii.

5 gânduri despre „Carte document: Monografia Comunei Zemeş

  1. acum vreo 8 ani am fost la Zemeș cu sotia și am stat la o familie pe care o intalnisem prin Vrancea. Mi-a placut peisajul , aveau casa la poalele padurii și era o racoare minunata . Un paraias despartea gospodaria de drumul principal care purta urmele unui bombardament distrugator ( sper sa nu fie la fel si acum ) !

    1. Ai dreptate Vali, locul e minunat. Zemesul ar putea deveni o frumoasa statiune de iarna, mai ales acum ca s-au reparat drumurile. „Batalia” pentru repararea drumurilor s-a dat intre CNADNR si OMV Petrom. Nu stiu exact cine a castigat, dar acum se poate circula pe-acolo.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s