Publicat în Spring Superblog 2016

Cum să imbunătăţeşti eficienţa energetică a locuinţei în patru paşi

Iarna e pe sfârşite, dar cu siguranţă o să vină alta, aşa că n-ar fi rău dacă am întâmpina-o cu o locuinţă călduroasă şi în acelaşi timp eficientă din punct de vedere energetic.

Iată patru măsuri ce trebuie luate pentru eficientizarea energetică:

1. Anveloparea locuinţei, implică necesitatea sporirii izolaţiei termice. Se au în vedere pereţii exteriori (partea opacă şi cea vitrată -tâmplăria exterioară), planşeele de terasă, planşeele care delimitează volumul încălzit al clădirii de spaţiile neîncălzite adiacente (planşee de pod, planşee pentru subsoluri neîncălzite ş-a), plăci pe sol, peste cota terenului sistematizat.

Avantajele izolării exterioare:

-realizează corectarea majorităţii punţilor termice;
-alcătuire favorabilă sub aspectul difuziei la vaporii de apă şi al stabilităţii termice;
-protejează elementele de construcţie structurale precum şi structura în ansamblu, de efectele variaţiei de temperatură;
-nu conduce la micşorarea ariilor locuibile şi utile;
-permite realizarea, prin aceiaşi operaţie, a renovărilor faţadelor;
-nu necesită modificarea poziţiei corpurilor de încălzire şi a conductelor instalaţiei de încălzire;
-perimite locuirea apartamentelor în timpul executării lucrărilor de reabilitate şi modernizare;
-nu afectează pardoselile, tencuielile, zugrăvelile şi vopsitoriile interioare existente;

Dezavantajele izolării temice exterioare:

-execuţia lucrărilor este mai pretenţioasă, necesită un control riguros şi personal calificat;
-modifică aspectul exterior al faţadei, neputând fi aplicată la clădirile a căror faţade prezintă diferite profile, decroşuri, rezaliduri şi ancadramente, care se doresc a fi păstrate;
-noul paramet al clădirii este, de regulă, mai sensibil la acţiuni mecanice, în special la şocuri.

bloc-nereabilitat-superblog1bloc nereabilitat

bloc-reabilitat-superblog-proba-avizez1-300x184bloc reabilitat

Avantajele izolării termice la interior:

-necesită cheltuieli mai reduse şi o execuţie mai puţin pretenţioasă;
-nu afectează aspectul arhitectural al clădirilor;
-permite reabilitarea termotehnică, independentă, a pereţilor exteriori aferenţi unui număr limitat de apartamente din cadrul clădirilor.

2. Înlocuirea tâmplăriei existente, cu ferestre şi uşi exterioare cu ramă din profile PVC, din lemn stratificat (lemn lamlar încleiat), aluminiu cu rupere de punte termică, oţel cu rupere de punte termică, fibră din sticlă ori mixte.  Conform normelor, tâmplaria exterioară trebuie să aibe Rmin = 0,77 [mpK/W].

3. Achiziţionarea unei centrale termice de calitate, cum ar fi centrala în condensaţie. Centralele termice moderne convenţionale destinate funcţionarii cu tiraj natural cu cos de fum sau cu tiraj fortat cu kit de evacuare gaze arse / admisie aer de ardere, ating un randament maxim de 93-94%, randament care, odată cu trecerea timpului care implică şi o uzură a echipamentului, poate scădea; cu toate acestea, în cazul tehnicii centralelor cu funcţionare pe gaze în condensare s-a măsurat o eficienţă energetică sau grad normat de utilizare de până la 110,5%. Aceasta presupune că se obţine mai multă căldură de încălzire comparativ cu cea obtinută doar prin ardere; toate acestea sunt posibile datorită utilizării energiei de condensare suplimentare, motivându-se astfel de ce gradul de utilizare depăşeste cu mult 100%;

4. Utilizaţi aparate consumatoare de energie eficiente, de exemplu, becuri cu LED (faţă de cele incandescente), aparat aer condiţionat de tip inverter sau VRV (faţă de cel clasic).

Becurile cu LED oferă o lumină direcţională însă, folosite în grupuri, dispozitivele ce folosesc LED-uri sunt o alternativă ce oferă o lumină de calitate mai bună şi consumă mult mai puţin decât becurile incandescente.

Avantaje:
– Durata de viaţă mare – becurile LED pot fi folosite de două ori mai mult (până la 50.000 de ore) faţă de cele fluorescente şi de peste 50 de ori mai mult faţă de cele incandescente.
– Rezistenţă crescută – becurile LED sunt rezistente la şocuri şi vibraţii pentru că nu au filament precum cele incandescente.
– Eficienţă superioară – becurile LED produc o lumină mult mai puternică şi mai apropiată de conceptul de lumină albă.
– Consum redus de energie – principalul avantaj al acestui tip de becuri este consumul său scăzut, de 10-15 ori mai mic decât cel al unu bec incandescent.
– Tipul de lumină – becurile LED produc lumină rece, spre deosebire de becurile incandescente care se încing foarte tare, ele având o eficienţă foarte scăzută. (90% din energia electrică ce le străbate este transformată în căldură, şi numai 10% este transformată în lumină) Aparatele de aer condiționat cu tehnologie Inverter   folosesc un model nou de compresor având capacitatea frigorifică (și calorică) variabilă, împreună cu o unitate electronică de control care comandă capacitatea compresorului și turația ventilatoarelor. Astfel, la pornirea aparatului, compresorul acestuia funcționează la capacitate maximă, mult mai mare decât capacitatea nominală, reușind să răcească încăperea într-un timp mult mai scurt decât în cazul unui aparat obișnuit. Pe măsură ce temperatura încăperii se apropie de temperatura dorită, sistemul de comandă micșorează progresiv capacitatea compresorului și turația ventilatoarelor, astfel încât odată atinsă temperatura dorită, compresorul va funcționa în mod continuu dar la capacitate foarte mică, atât cât este necesar pentru a compensa pierderile de căldură ale încăperii și de a menține temperatura setată. Tehnologia Inverter reduce consumul de energie al aparatelor de aer condiționat cu minim 30% raportat la aparatele convenționale, acestea fiind și mult mai silențioase, zgomotul neplăcut de pornire-oprire a compresorului fiind eliminat.

Totodată tehnologia Inverter, datorită particularităților sale, permite asigurarea unui randament mult mai bun al aparatelor pe funcție de încălzire iarna.Sunt motive suficiente pentru a achiziționa un aparat de aer condiționat în tehnologie Inverter, mai ales în cazul unei folosiri intensive, când se realizează economii importante de energie, în multe țări deja fiind interzisă comercializarea aparatelor de aer condiționat clasice.

Achiziţionaţi-vă toate aparatele electronice şi electrocasnice, din clasa de eficienţă energetică A. Au apărut acum şi clasele A++ şi A+++, care sunt cu circa 60% mai economice. Nu faceţi achiziţii la întâmplare !****

Nu sunt informaţii profesioniste şi în plus, fiecare locuinţă are particularităţile sale specifice. Pentru a şti mai multe despre optimizarea energetică a casei dumneavoastră, ar fi indicat să faceţi un audit energetic, prin care specialiştii de la Enermed Impex vă determină caracteristicile termice şi energetice ale clădirii şi stabilesc din punct de vedere tehnic şi economic soluţiile de reabilitare şi/sau modernizare termo-energetică a construcţiei şi instalaţiilor de preparare a apei calde şi de încălzire pe baza datelor din expertiza termică şi energetică a clădirii.

pret-certificat-energeticÎn funcţie de performanţa energetică avută, clădirile se clasifică în 7 clase pe o scală energetică, pornind de la clasa A (consumul cel mai scăzut de energie, de până în 125 de kWh/m2/an), până la clasa G (cel mai ridicat consum specific de energie, de peste 820 kWh/m2/an). Cu această ocazie, puteţi obţine şi un certificat energetic, adică un document obligatoriu, cu valabilitate 10 ani, având caracter informativ, care indică performanţa energetică a clădirii în care locuiţi şi de care veţi avea nevoie în cazul în care vă decideţi să vindeţi.

Articols scris pentru Spring SuperBlog 2016

Sponsor:

logo_Avizez-300x251

Anunțuri

4 gânduri despre „Cum să imbunătăţeşti eficienţa energetică a locuinţei în patru paşi

  1. asta – i articol de pus pe blogul lor si sa se documenteze lumea care are nevoie :).
    ma gandesc ca ai avut nevoie de toate cele de esti asa de bine pusa la punct , sau te ai documentat temeinic, ceea ce pe mine nu m au tinut nervii deaceea te felicit 🙂

    1. Multumesc Vavaly ! M-am documentat pentru mine, pentru ca mi se pare important sa poti avea confort facand si economie in acelasi timp. E un subiect interesant si practic, daca o sa placa si juriului…vom vedea !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s