Publicat în Amintiri din calatorie, Diverse

Festivalul Dacic „Petrodava”

Sâmbătă, 14 mai 2016 a avut loc la Piatra-Neamţ, prima ediţie a Festivalului Dacic „Petrodava”. (Cetatea Petrodava se află la 4 km. distanţă de Piatra-Neamţ, fiind una dintre cele mai vechi aşezări româneşti).

Picture 068Cum sunt o mare iubitoare de istorie vie, am dat curs invitaţiei făcute de Primaria Piatra-Neamţ (organizatoarea evenimentului) prin intermediul Facebook.  Aşa că, pe la ora 12 m-am întors cu 1800-1900 de ani în urmă, fiind înconjurată de războinici daci şi romani, gladiatori şi dansatoare de o frumuseţe răpitoare. Am răspuns şi unui operator de la ProTv, care făcea un reportaj  la faţa locului şi m-am trezit că am apărut la emisiunea de ştiri a dimineţii.  🙂  http://stirileprotv.ro/lbin/video_embed.php?media_id=61804996&section=3&video_section_id

Atmosfera anilor 101-106 a fost adusă la Curtea Domnească din Piatra-Neamţ de Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis şi Magna Nemesis din Alba Iulia, coordonați de prof. dr. Liviu Zgârciu, președintele Asociației Culturale pentru Istorie Vie. Costumele, erau cele pe care le vezi la muzeele de istorie ori în filmul „Columna”. Explicaţiile oferite de domnul prof. dr. Liviu Zgârciu (costumat în Pretor) au echivalat cu ore bune de istorie şi cu citirea mai multor pagini despre tradiţiile şi cultura dacilor şi a romanilor.

Picture 094După deschiderea oficială, am vizitat taberele şi atelierele antice (prelucrare os, lemn, monetărie, întreţinere echipamente, jocuri romane, plante dacice, fierărie). Dacii şi romanii au fost foarte amabili, explicând curioşilor la ce folosesc toate obiectele de care erau înconjuraţi.  Picture 053În tabăra Dacilor, îl puteţi vedea pe Marele Preot şi plantele sale de leac, cu ajutorul cărora, în timpul luptelor, a reuşit să-i distragă atenţia Centurionului  Picture 066. Marele Preot, era o figură foarte importantă a acelor vremuri, fiind respectat şi ascultat cu sfinţenie de toată suflarea.  Picture 057E de ajuns să priveşti fetele dacilor ca să înţelegi de ce şi le doreau atât de mult romanii. Dansul lor a dat atmosferei un aer de pace şi linişte. Picture 074Prelucrarea vârfurilor săgeţilor se făcea manual, chiar sub ochii curioşilor, de către meşterul dac. Cu ajutorul cărbunilor şi al focului menţinut cu un dispozitiv numit foale, meşterul încălzea fierul, apoi îi dădea forma de săgeată cu ajutorul ciocanului şi îl ascuţea pe un fel de rudă a polizorului din ziua de azi.

Romanii, mult mai avansaţi, ne-au invitat la un joc de şah numit „Latrunculi”. Picture 077Are nişte reguli interesante. Toate piesele merg ca nişte ture din şahul obişnuit, doar modul de capturare diferă. Am înţeles că se poate descărca de pe net şi juca pe telefon mobil cu sistem de operare Android.  O să-l încerc !

Picture 079În tabăra romană se lucra la strămoşul strungului. În imagine se pot vedea sculele unui meşter roman. Nu diferă cu mult de cele ale unui tâmplar din zilele noastre. Am vizitat şi atelierul unde romanii băteau monezile.Picture 080

Sistemul monetar roman s-a născut odată cu Imperiul Roman, prin reformele iniţiate de primul împărat al Romei, Octavianus August. În ordinea valorii, principalele monede romane erau: aureus, denarius, sersetius, depondius, as, semis şi quadrans.

Picture 082Atenţia mi-a fost atrasă de setul chirurgical. Ei da, trusa unui chirurg conţinea un fierăstrău pentru amputări, forceps, foarfece, cârlige şi bisturie. Armata romană a fost prima din lume care a avut şi personal medical, iar cunoştinţele de prim-ajutor erau însuşite şi de legionarii de rând. În imagine mai puteţi vedea un corn pentru băut apă, un vas cu substanţe, câteva potire şi hărţi. Columna din teracotă, vasul din cupru şi statueta zeiţei Fortuna (zeiţa echilibrului şi a şansei) constituiau un fel de altar ce se găsea în fiecare casă.

Picture 083În această imagine, am surprins o hartă, o tablă de blestem (se scria pe ea numele duşmanilor, se strângea şi se arunca în morminte). În stânga imaginii sunt nişte table cu ajutorul cărora se trimiteau mesaje. Interesant mi s-a părut şi procedeul prin care se făcea cerneala, cu care se scria cu pana pe piele de viţel. Se utilizau plante uscate, răşină şi cuie ruginite. Vasul galben din dreapta este un Aryballos, adică un recipient din alamă şi cositor (putea fi şi din sticlă) în care se ţinea uleiul de curăţat corpul sau pentru masaj, folosit la băile publice. Se vede o bucată dintr-un strigilis (instrument de fier, folosit în Imperiu între sec.I-IV d.Hr., mai ales în băile publice, pentru a răzui uleiurile cu care se curăţa corpul.

La ora 17 s-au prezentat demonstraţii militare, s-au descris în amănunt costumele, armele, diverse scheme de atac şi apărare, precum şi gradele celor ce compuneau cele două tabere. Totul a fost interactiv, copiii au fost foarte implicaţi, au răspuns întrebărilor domnului profesor şi s-au bucurat să lupte alături de cei mari, pe care i-au şi învins  🙂

Picture 091Picture 095Frumoasele fete de la Magna Nemesis au dansat atât pentru daci cât şi pentru romani, dar mai ales pentru publicul din Piatra-Neamţ, care le-a admirat şi aplaudat.

Picture 102 La ora 18.30 cei de la Ludus Apulensis, ne-au arătat ce înseamnă să fi gladiator. Multe fete suspinau după Flama, aşteptând să-şi facă poze cu el 🙂

Picture 103La ora 19, a avut loc asaltul asupra Cetăţii Petrodava de către Legiunea XIII Genima. Dacii din Petrodava, s-au apărat cum au putut ei mai bine, reuşind să-i îndepărteze pe romani.

664Evenimentul s-a încheiat cu Salutul Gărzii, la care a răspuns şi publicul entuziasmat cu un mare „Ave”.

Picture 112A fost un spectacol foarte frumos, o lecţie de istorie pe care cei mici n-o vor uita prea curând (dar nici cei mari !). Aşteptăm să vedem cine va câştiga lupta în ediţia a doua, noi sperăm că tot cei din Petrodava. Vremea rea a fost îndepărtată pe loc de rugăciunile Marelui Preot către Zamolxe, iar programul s-a ţinut conform desfăşurătorului.

Felicitări tuturor !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s