Cum sa procedezi daca iti moare cineva

139942__rugaciunea-meaAm scris un mini-ghid care-ti va fi de folos daca in familia ta se intampla acest eveniment neplacut (din experienta mea personala).

1.”Certificatul de Deces”, se obtine de la Casa Casatoriilor. Ai nevoie de urmatoarele acte: Certificatul de Nastere si Cartea de Identitate a celui decedat, Certificatul de Sanatate (de la spitalul unde a decedat persoana in cauza, daca evenimentul s-a produs in spital) sau Adeverinta de la medicul de familie (daca decesul a avut loc acasa).

2. Daca nu apelezi la un serviciu de specialitate, cumperi un sicriu echipat, un toiag, haine (imbracaminte completa), cruce, catuie, carbuni si o icoana, pe care o vei pune pe pieptul decedatului. Dupa ce ati spalat si imbracat mortul, il depuneti la biserica, in locul special amenajat sau acasa, punand la usa o bucata de material negru, cu initialele celui decedat

3. Luati legatura cu preotul, clopotarul, groparul si stabiliti data inmormantarii. Dupa ce stiti acesta data, dati comanda de colaci, colacei si coliva, cumparati puntile (galeti, paturi, oale -fiecare dupa obiceiul zonei), vorbiti cu cei ce va asigura masina mortuara, luati legatura cu rudele care doriti sa participe la eveniment si nu uitati sa comandati praznicul la restaurant sau sa va apucati de gatit (in cazul in care faceti masa de ramas bun acasa). Nu uitati sa cumparati prajituri, suc, vin, pahare de unica folosinta, pentru a-i servi pe cei ce vin sa-si ia ramas bun de la ruda dumneavoastra dar si pentru cititul stalpilor.

Atentie ! Pastrati facturile, o sa va trebuiasca la Casa de Pensii.

Obiceiuri de inmormantare in  Moinesti

Daca pui mortul intr-o groapa in care a mai fost ingropata in trecut o alta persoana, trebuie sa faci o slujba speciala, pentru care sa pregatesti: o coliva, cativa colaci, doua prosoape cu lumanari, o sticla de vin. (Osemintele persoanei decedate in urma cu cel putin 7 ani, se pun intr-un saculet din panza, sau se pune un pod de lemn, peste care se adauga sicriul nou).

In ziua inmormantarii trebuie sa fie pregatita masa cu colacii si fructele, precum si prosoapele. Ai nevoie de un prosop pentru preot, unul pentru dascal si foarte multe prosoape pentru toti cei ce te vor ajuta.
Prosoapele pentru cei ce te vor ajuta au „cusute” intr-un colt un ban (50 bani ori un leu). Vei avea nevoie de 4 prosoape pentru cei ce duc masa si vreo 20 de prosoape pentru cei ce duc sicriul, capacul, steagurile. Fiecare coroana primita va avea agatata de ea cate un prosop, ce-l va folosi cel ce va duce coroana la mormant. Puntile sunt in numar de 12 , la care adaugati inca doua pentru gropari.

Prima punte e cea mai importanta si cea mai consistenta. Ea consta intr-o pilota, o perna, o oala sau galeata, o cana si un felinar ori o lumanare mare, un chibrit, un colac si un banut. Celelalte 13 punti se fac cu cate o patura sau fata de masa, oala sau galeata, colac, lumare+chibrit si banut. In fiecare oala/ galeata se pune putina apa (o jumatate de cana). Este recomandat sa etichetati puntile, pentru a sti din timp cui le vei da, pentru ca timpul e foarte scurt.
Se face un sirag de 9 colacei, care se arunca peste groapa. Se cumpara batiste si lumanari care se dau in biserica tuturor celor prezenti la inmormantare.
Se vor face praznice la 9 zile, 40 de zile, 3,6,9 luni si un an, intotdeauna cu slujba la mormantul celui pomenit, de la care sa nu lipseasca coliva, un prinos = un colac mai mare impletit, prosoape si lumanari pentru preot si dascal, o sticla de vin si cateva pachete cu mancare, pe care sa le impartiti saracilor.  Icoana care a stat pe pieptul decedatului se va sfinti la slujba de 40 de zile, apoi se va da de pomana. Pana atunci, icoana se pastreaza invelita intr-o batista curata.
In primele 40 de zile, mormantul se tamaiaza (se inconjoara de trei ori cu tamaie si se aprind lumanari in timp ce se spune rugaciunea „Tatal nostru”) iar o persoana „cara apele” (duce zilnic o galeata cu apa unei familii care are nevoie, de exemplu, unei batrane care sta la casa si nu poate merge la fantana). In fiecare sambata se merge la biserica cu coliva, dulciuri, fructe, care dupa ce sunt sfintite se impart saracilor. Toiagul ramas se arde la aceste pomeniri. Se mai da cate o punte persoanelor care se ocupa de tamaiat si de caratul apelor.
E  indicat ca timp de 40 de sarbatori religioase (duminicile si sarbatorile trecute cu cruce rosie in calendar) sa duci la altar o prescura si o lumanare din ceara curata. La noi se mai practica sa „dai pomul”, adica sa mobilezi casa cuiva, cu un pat, masa, scaune, covor, perdele, farfurii, tot ce crezi ca-ti permiti sa daruiesi in numele celor plecati.

Doamne-ajuta si fiti puternici si bine organizati

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s