Boboteaza anului 2017 la Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae din Moineşti

Frigul n-a stat în calea celor ce au dorit să participe la una dintre cele mai importante slujbe ale anului, Botezul Domnului sau Boboteaza. La Catedrala  Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae, enoriaşii aşteptau apa sfântă cu căldură în suflet.

Am căutat în cartea „Credinţa Ordodoxă”, Editura Trinitas 2002, câteva chestiuni legate de aghiasmă, pe care o să vi le împărtăşesc şi vouă, pentru că nu toţi am făcut religie în şcoală.

picture-009Ce înseamnă cuvântul aghiasmă (aiasmă) ? 

= apa sfinţită şi slujba ce se face pentru sfinţirea ei.

De câte feluri este slujba de aghiasmă ?

= de două feluri, aghiasma mică sau sfeştania şi aghiasma mare, care se săvârşeşte la Bobotează, sărbătoare numită şi ziua luminilor sau a luminării, deoarece atunci se botezau catehumenii.

De ce se spune „Sfinţirea cea mare a apei „?

= pentru că apa de Bobotează are o putere deosebită, fiind sfinţită printr-o îndoită chemare a Sf. Duh în cursul rugăciunii de sfinţire, iar sfinţirea are loc în însăşi ziua în care Mântuitorul a sfinţit apele, botezându-Se în apa Iordanului.

picture-013picture-014Ce putere are apa sfinţită de la Bobotează şi cum o folosim ?

Aghiasma mare, adică apa sfinţită de la Bobotează, are într-o măsură cu mult mai mare putere sfinţitoare şi tămăduitoare decât aghiasma mică. De aceea, ea se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămânând tot aşa de proaspătă, curată şi plăcută la gust ca şi când ar fi atunci scoasă din izvor. O parte din ea se păstrează în biserică, fiind folosită de preoţi la diferite slujbe.

picture-011Cu această apă sfinţită se stropesc persoanele şi lucrurile care trebuie curăţite, sfinţite sau exorcizate. Se întrebuinţează: la botezul copiilor, la rugăciunea pentru durerea de cap, la rânduiala de curăţire a fântânilor spurcate, la binecuvântarea începerii semănăturilor, pentru rodul viilor si al grădinilor, la sfinţirea crucii şi a troiţei, a clopotului, a vaselor şi veşmintelor bisericeşti ş.a.

picture-012Fiecare creştin trebuie să ia aghiasmă de la Bobotează, să o păstreze la loc de cinste, într-un vas curat. Se gustă pe nemâncate şi cu multă cuviinţă în zilele de ajunare şi de post sau la sărbătorile mari, după ce venim de la biserică (mai ales dacă nu ne împărtăşim).

Se obişnuieşte ca credincioşii să bea din aghiasma mare timp de opt zile, începând din ajunul Bobotezei, până pe 13 ianuarie. După aceea, ea se poate lua numai după spovedanie. Cei opriţi de la împărtăşanie se pot mângâia cu aghiasmă mare şi anaforă.

picture-016 Putem stropi cu aghiasmă mare, casa, curtea şi grădina, vitele, ogoarele şi livezile, pentru a le feri de rele. În caz de boală, putem să gustăm din ea cu credinţă, căci apa aceasta a făcut adesea minuni, însănătoşind bolnavi, tămăduind răni, apărând de rele, necazuri şi primejdii.

Şi pentru că mâine este o altă mare sărbătoare şi anume „Soborul Sfântului Ioan Botezătorul”, le doresc tuturor celor ce-şi serbează onomastica, o zi binecuvântată, cu sănătate şi bucurii.

La mulţi ani şi părintelui nostru Ioan Ciobanu, pe care-l aşteptăm cu mult drag în casele noastre mulţi ani de-acum înainte, sănătos şi cu zâmbetul pe buze.  ioan-ciobanu(sursa foto: pagina de facebook a Catedralei Naștererii Maicii Domnului și Sfântului Ierarh Nicolae)

Reclame

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s