Poftiţi la operă în Moineşti !

toscaDuminică 26 februarie 2017,  de la ora 18.00,  în sala Centrului Cultural „Lira” va răsuna una dintre cele mai cunoscute opere: „Tosca” de Giacomo Puccini.

După cum puteţi vedea şi pe afiş, soliştii sunt: Catarina Coresi Lal (Austria) în rolul principal, Cosmin Marcovici (în rolul lui Mario Cavardossi), Andrij Shkurhan (Ucraina) în rolul Scarpia, Plamen Kumpikov (Bulgaria) în rolul Sagrestano/Angelotti, Marco Ascani (Italia) în rolul Spoletta-Pastore, Theodore Coresi (Austria) în rolul Sciarrone/Carceriere, Corul Colegiului de Artă „G.Apostu”, dirijor Ionuţ Vilcu.

Premiera operei a avut loc pe 14 ianuarie 1900, la „Teatro Costanzi” din Roma.

Acţiunea:

Actul I

Cesare Angelotti, fostul Consul al Republicii Romane, evadat din închisoarea „Sant’Angello”, se ascunde în biserica „Sant’Andrea della Valle” din Roma. Aici, pictorul Mario Cavaradossi lucrează la o frescă reprezentând-o pe Maria Magdalena. Sacristanul este surprins de asemănarea dintre imaginea pictată şi o fizionomie pe care o văzuse de curând. Când pictorul ramâne singur, Angelotti iese din ascunzătoare şi recunoscând în Cavaradossi pe vechiul său prieten, îi cere sprijinul. Pictorul promite că-l va ajuta să fugă. Se aude vocea Floriei Tosca, iubita lui Mario, şi Angelotti este nevoit din nou să se retragă. Cu toate iscodirile acesteia, Mario nu-şi tradează prietenul. Floria recunoaşte asemănarea picturii cu Marchiza Attavanti şi îsi manifestă gelozia. Mario o calmează şi ea pleacă după ce îl invită la concertul de la palat. Pictorul pleacă împreună cu Angelotti. În timp ce ei se îndreaptă spre o ascunzătoare mai sigură, soseşte baronul Scarpia, şeful poliţiei, în căutarea evadatului. Scarpia găseşte un evantai în capela familiei Attavanti şi, înainte de a asista la „Te Deum”-ul care celebrează înfrângerea lui Napoleon, strecoară în sufletul Floriei Tosca banuiala ca a fost minţită.

Actul II

Scarpia aşteaptă cu nerăbdare întoarcerea agenţilor sai. Prin fereastra apartamentului aude muzica serbării de la Palatul Farnese. Spoletta îi raportează că, deşi au urmarit-o pe Tosca şi au perchiziţionat vila lui Cavaradossi, agenţii de poliţie nu au reuşit să-l gasească pe Angelotti; de aceea l-au arestat pe Cavaradossi. Cu toate torturile la care este supus, Mario nu furnizează nici un amănunt. Tosca refuză şi ea să răspundă întrebărilor lui Scarpia dar, auzind chinurile iubitului ei, cedează şi dezvăluie locul unde s-a ascuns Angelotti. Este anunţată vestea victoriei lui Napoleon la Marengo. Scarpia ordonă încarcerarea lui Cavaradossi, care urmează să fie executat în zorii zilei pentru trădare. În zadar Tosca se roagă; Scarpia nu-l va ierta pe Mario decât în schimbul favorurilor ei. Tosca acceptă dupa ce obţine o execuţie simulată pentru iubitul ei şi un permis de părăsire a Romei. În momentul în care Scarpia vrea s-o îmbrăţişeze, Tosca îl ucide.

Actul III

În zorii zilei, pe o terasă a castelului „Sant’Angello”, Mario îşi aşteaptă execuţia. Cu emoţie, într-o ultimă scrisoare, evocă chipul iubitei sale. Aceasta soseşte fericită că i-a obţinut iertarea, după o execuţie simulată. Vestea morţii lui Scarpia îl face pe Mario să păşească fără teamă în faţa plutonului de execuţie, cu gândul că va putea pleca împreună cu persoana iubită. Plutonul îl ucide însa pe Mario, iar Tosca, disperată, se aruncă de pe platforma castelului, în abis.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Tosca

Reclame

4 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s