Ubi cor, ibi domus (Unde ţi-e inima, acolo ţi-e casa)

Oricât aş cutreiera lumea în sus şi-n jos, oricât aş bate-o de-a lungul şi de-a latul, inima-mi spune că tot mai frumos e acasă. Aici sunt cei dragi care mi-au mai rămas în viaţă şi tot aici sunt mormintele strămoşilor, care-s ca nişte rădăcini bine înfipte în pământ. M-am dus în afara graniţelor ţării să văd ce fel de lume este dincolo şi să muncesc pentru câţiva bani, însă niciodată nu m-am simţit acolo ca acasă. Acolo eşti singur, cu grijile şi dorurile tale, cu lacrimile ce-ţi inundă sufletul şi cu gândul la ziua revenirii în România. Uneori îţi vine să strigi de durere să te-audă toată Europa, dar nu poţi şi atunci, începi să numeri zilele până te va lumina din nou soarele de pe strada ta.

Locul unde mă întorc nu e celebru, dar e un aer atât de curat aici, iar merele au gust de mere şi strugurii încă mai au parfum de toamnă. Aici toată lumea ştie cine sunt şi ne salutăm între noi pe nume, aici e tanti Rădiţa şi nea Ion. Au îmbătrânit şi ei. Au rămas singuri. Fata le e în Anglia şi băiatul în Danemarca. Nu prea ştiu ei pe unde vin ţările astea, însă aşteaptă să se revadă cu toţii de Crăciun.
-Sărut-mâna tanti Rădiţa ! Femeia face un semn din cap şi începe a plânge, ştergându-şi ochii cu basmaua.
-N-ai văzut-o şi pe Maria mea ?
-Nu tanti, că eu vin din Italia şi fata matale e în Anglia.
-Şi staţi departe una de alta ?
-Da tanti, departe, foarte departe…
-Am auzit că te întorci în sat, aşa-i ?
-Aşa-i tanti, că e rău printre străini, nu stau câinii cu colaci în coadă.
-Apoi, să te-ajute Dumnezeu ! Ce s-ar mai bucura măta să te-audă !
Pornesc, parcă mai hotărâtă ca niciodată. Gata ! Am strâns destui bani ! Eu de-aici nu mai plec !
Ajung pe uliţa mea. E linişte şi nicio adiere de vânt. Se vede casa pe care-am lăsat-o la plecare. Mă bucur şi mă întristez deopotrivă. Nu mă mai aşteaptă nimeni aici şi totuşi, aici e acasă !  Îmi jur în gând că voi face tot ce-am visat în nopţile de nesomn din Italia. Am teren suficient şi multe idei frumoase, pe care vreau să le văd aievea. Vreau casa AIA, care să mă facă fericită !

Am nevoie de un proiect de casă foarte bun şi de un specialist cu care să mă sfătuiesc (gratis, dacă s-ar putea, pentru că nu vreau să irosesc tot ce-am strâns cu atâta trudă). Casa n-o fac pe două săptămâni, apoi mă plictisesc de ea, o dărâm şi-mi fac alta. Casa e pentru toată viaţa, poate şi pentru urmaşii mei, de aceea vreau să fie ceva modern, ecologic, cu sistem de încălzire economic, ferestre mari pe unde să pătrundă soarele,  garaj, teren de joacă pentru cei mici şi loc de relaxare pentru cei mari. Vreau să am o grădină de trandafiri, cu alei pietruite şi o fântănă arteziană în mijloc. Şi mai vreau o bancă, unde să pot citi, în timp ce parfumul rozelor îmi va inunda toată fiinţa. Îmi doresc să-mi rămână pomii fructiferi, pentru a mă putea bucura de prospeţimea fructelor, iar căţelul să aibă un loc al său, cu tot confortul.

Casa să fie neapărat cu mansardă şi să mă încadrez cu ea în 60-70 mii de euro.

La parter văd um living cu șemineu, o zonă de luat masa conectată la bucătăria deschisa, cămara, biroul, precum și o baie de mici dimensiuni, de asemenea o cameră de utilitate şi garajul. Mansarda va fi formată din dormitoare, o baie precum şi spatiu de depozitare.

Nu-mi pot permite să lucrez cu amatori, aşa că am căutat o firmă care să facă proiecte case şi care să-mi garanteze obţinerea autorizaţiei de construire. Tot ei să se ocupe şi cu obţinerea avizelor, pentru că am auzit că în România, se obţin foarte greu şi durează foarte mult, iar eu nu vreau să aştept câţiva ani până-i gata casa, căci mai am şi alte planuri care aşteaptă la rând.

Am pus mâna pe telefon şi am sunat un prieten din copilărie, care acum e arhitect în Bucureşti. I-am spus ce vreau şi mi-a recomadat fără nicio ezitare să sun la AIA Proiect, un birou de proiectare, audit energetic, evaluare imobiliară şi servicii auxiliare. Mi-a dat două numere de telefon:   (+4) 0314 223 616 şi (+4) 0722 494 447 şi mi-a urat succes.

Am luat legătura cu un domn amabil, care mi-a spus că trebuie să parcurgem nişte etape. Am stabilit o întălnire. În două zile, am ajuns în sectorul 3 al capitalei, în Intr. Reconstrucţiei nr. 1, într-un birou modern şi foarte elegant. Le-am povestit celor de la AIA Proiect tot ce visez să-mi fac în sat, aşa cum v-am spus şi vouă, iar oamenii s-au arătat foarte încântaţi să mă ajute. Mi-au prezentat o mulţime de imagini cu case, care de care mai frumoase şi mai interesante şi printre ele, am zărit-o pe-a mea. Am simţit din prima secundă, că ea este, că imaginea acestei case se potriveşte perfect cu imaginea din visul meu.

Am aflat că se numeşte „Arum” şi că o pot modifica după cum îmi doresc. Pot să decid dacă vreau să-i schimb culoarea acoperişului, ori materialele cu care se va tencui, ba chiar pot să-i mai pun sau să-i mai iau din camere, ceea ce mi s-a părut grozav.

Etapa consultărilor iniţiale, cum a numit-o unul dintre arhitecţi s-a încheiat cu bine. Urmează definitivarea şi verificarea proiectului, adică, pe baza a ceea ce-am discutat se va întocmi o versiune de proiect, care mi se va prezenta în termen de câteva săptămâni. Ultimul pas îl constituie documentaţia şi autorizarea de construcţie. Proiectul de obţinere al autorizaţiei, va include trei capitole: proiectul de arhitectură, de rezistenţă şi de instalaţii, adică o mulţine de chestii tehnice, la care se pricep foarte bine cei de la AIA Proiect, pentru că din 2008, sunt dedicaţi 100% acestor servicii.

Simt că am intrat pe mâini bune. Specialiştii de la AIA Proiect mă vor ajuta să-mi văd visul împlinit, iar la final, un evaluator ANEVAR (Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România) îmi va spune la cât se ridică valoarea de piaţă a casei, în vederea stabilirii impozitului pe clădire, pe care îl voi datora statului. Unde găsesc evaluatorul ? Evident, tot la AIA Proiect, de aceea, de azi înainte pot să mă gândesc deja la următorul obiectiv pe care-l am în minte. Problema cu casa, e ca şi rezolvată, e doar o chestiune de timp.

Articol scris pentru proba 3, SuperBlog 2017

Sponsor:

 

Reclame

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s