Publicat în Superblog 2017

Cină romantică la Plaza Athenee

Am visat toată viaţa să lucrez cu Chef Alain Ducasse, cel care a ridicat bucătăria franţuzească la cel mai înalt rang. În seara asta mi s-a dat ocazia unică de-a pătrunde în bucătăria restaurantului Plaza Athenee din Paris, cotat cu trei stele Michelin. Deviza lui Alain Ducasse este: „simplu, sănătos şi bun”, ceea ce se şi poate vedea în tot ceea ce se găteşte în restaurantele sale. Chef Alain pune accent pe produsele proaspete locale, încercând pe cât posibil să elimine alimentele nesănătoase din meniurile sale.

Când mi s-a spus că trebuie să gătesc o cină romantică pentru Enrique Iglesias şi Anna Kournikova, mi s-a tăiat respiraţia şi inima parcă mi-a luat-o razna. Îmi trec prin minte sute de combinaţii de meniuri şi parcă nimic nu mi se pare suficient de potrivit pentru cei doi. Enrique este una dintre vedetele mele preferate. L-am urmărit de la debutul său. Am plâns pe „Hero” şi pe „Duele el Corazon”, am dansat pe „Bailando”, am iubit pe „Could I Have This Kiss Forever” şi „Por amarte”, am suferit pe „Nunca te Olvidare” şi pe „No llores por me”, iar acum va trebui să gătesc o cină pentru el şi aleasa lui. Mi-aş dori să fie ceva deosebit, să-l răsplătesc astfel pentru toată fericirea pe care mi-a adus-o muzica lui. Aşa că, vă invit la masa mea de lucru să vă prezint meniul pe care l-am gândit pentru cina din seara asta.

Primul fel va fi o supă din peşte-scorpion (Bouillabaisse) iar la al doilea fel voi face un piept de pui cu fasole verde,  pe care-l voi servi împreună cu o salată la care voi face un dressing din brânză mucegăită.

Primul pas este pregătirea ingredientelor. La ambele reţete am nevoie de ulei presat la rece, aşa că am adus 200 gr. seminţe de susan, 100 gr.seminţe de pin şi evident,  presa de ulei YODA HOME PRO.

Uleiul de susan îl folosesc la gătit, iar cel de pin îl voi pune în salată. Pentru a procesa cele 300 gr.de  seminţe, aparatul are nevoie de un timp maxim de 15 minute. În videoclip, îl puteţi urmări pe colegul meu, care vă arată cum se obţine uleiul pur, nerafinat, extravirgin, pe care mai apoi îl voi folosi în cele două preparate.

De fiecare dată când gătesc, prefer să-mi procesez cantitatea de ulei de care am nevoie, pentru că vreau ca totul să fie proaspăt, să se simtă mirosul şi aroma naturală în gustul mâncării. În plus, uleiurile presate la rece au proprietăţi terapeutice excelente. De exemplu, uleiul de susan este foarte bogat in proteine, vitaminele B1, B2, E, calciu, fier si grasimi. Este cel mai rezistent ulei la oxidare, cel mai fluid şi are un punct de fierbere foarte ridicat (200C). Datorită conţinutului bogat de vitamina E, lecitină şi minerale, uleiul obţinut din susan are efecte antivirale, antifungice şi antioxidante, contribuie la deblocarea arterelor, inhiba multiplicarea celulelor canceroase în cazul cancerului de colon, combate congestia nazala şi contribuie la vindecarea sinuzitei.  Uleiul de pin este un ulei cu o personalitate aparte. Este sănătos, nutritiv şi energetic, bogat în vitamina B1 şi fier, este recomandat în perioadele de efort intelectual, având o acţiune benefică şi în sistemul respirator.

Dacă vreţi să aveţi şi voi acasă uleiuri sănătoase, magazinul profistore.ro vă pune la dispoziţie acest dispozitiv deosebit de util, atât pentru menţinerea sănătăţii  cât şi pentru a pune pe masa familiei voastre mâncăruri rafinate, cu un gust şi o savoare aparte.

Puteţi alege să procesaţi tot felul de seminţe, aşa cum puteţi vedea în imaginea de mai sus.

Folosirea acestor uleiuri, precum şi a ingredientelor naturale, de cea mai bună calitate este o condiţie sine-qua-non în bucătăriile restaurantelor renumite, la care se adaugă, fireşte, talentul maeştrilor bucătari.

După pregătirea uleiului, îmi aduc ingredientele. Astfel, pentru supă, am nevoie de: peşte-scorpion (un peşte fără oase, cu carne tare, care dă o notă aparte reţetei), ceapă, morcov, dovlecel, cartofi, praz, roşii, frunze de ţelină, ulei de susan presat la rece, o jumătate de lămâie şi sare. Le pun într-o oală mare, peste care pun apă cât să le cuprindă pe toate. Le fierb împreună timp de 25 min., apoi le scot şi strecor supa, care e un deliciu.

Pentru pieptul de pui cu fasole verde, am nevoie de: piept de pui dezosat, ulei de susan presat la rece, ceapă verde, fasole verde, usturoi, suc de roşii, sare, piper, ardei iute, o legătură de mărar şi una de pătrunjel. Se taie puiul în fâşii de 3-4 cm.lungime şi 1 cm.lăţime, se curăţă şi se taie fasolea. Se încinge uleiul şi se adaugă carnea tăiată, apoi ceapa mărunţită şi fasolea verde şi se soteaza la foc iute. Se adaugă usturoiul tăiat felii şi se continuă sotarea înca 2-3 minute. Se adaugă sucul de rosii, ardeiul iute, se condimentează şi se mai dă un clocot. Se potriveste de sare si se adauga mărarul tocat fin.

Pentru salata cu dressing din brânză mucegăită am nevoie de: roşii, ardei, castraveţi, ridichi, salată. Dressingul îl prepar din brânză cu mucegai, maioneză vegetală, smântână, o lingură de ulei de pin presat la rece, două linguri de oţet cu tarhon, sare şi piper, pe care le mixez cu ajutorul unui blender.

Ospătarii mă anunţă că cei doi invitaţi au sosit. Am emoţii mari şi mai arunc o ultimă privire la bijuteria de farfurie pe care am executat-o. E aproape perfectă. Aştept. Sunt chemată în sală. Enrique şi Anna mă felicită, la fel şi Chef Alain Ducasse. Ne facem o fotografie toţi patru, aşa, pentru a o folosi la proba nr.9 a concursului SuperBlog 2017, sponsorizată de:

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s