Publicat în Moinesti

Trebuiau sa poarte un nume…

Cred ca n-a fost catun in tara noastra care sa nu serbeze astazi Ziua Nationala a Culturii si sa nu-si aminteasca de Eminescu. La radio, tv, in scoli, pe scenele mai mici sau mai mari au rasunat versurile poeziilor pe care generatia mea le-a studiat in scoala si nu de putine ori au constituit subiecte pentru teze ori examene mai mult sau mai putin importante (am aflat ca si acum se studiaza Eminescu, doar ca mult mai putin ca inainte) .

Daca anul trecut, actorul Dorel Visan ni l-a adus pe Eminescu in sala Centrului Cultural Lira, anul acesta  a fost altceva. A fost recital de poezie… sau un spectacol de teatru ?!  Orice a fost, a fost minunat. Tinerii si talentatii actori: Camelia Dinca-Ion si Stefan Adrian-Ruxanda au strabatut poezia eminesciana intr-un mod cu totul aparte. Ioan Emil Teodorescu, cel care semneaza scenariul, regia si coloana sonora, a ales foarte bine poeziile si ordinea lor, precum si muzica de fond. Actorii ne-au transpus intr-o lume plina de iubire, dar si de zbucium interior si framantari nerostite. I-am vazut in acest spectacol chiar pe Eminescu si pe Veronica lui draga si toata povestea lor de iubire s-a desfasurat sub ochii spectatorilor moinesteni insetati de cultura, dupa atata pauza in care in orasul nostru nu s-au intamplat foarte multe evenimente culturale, din lipsa unui spatiu adecvat.

Actorul Alex Floroiu a ales sa prezinte acest spectacol printre randurile unui text despre conditia actorului.

Spectacolul a fost deschis de Corul „Resurrectio” al Liceului Teoretic Spiru Haret Moinesti, condus de doamna profesoara Gabriela Biea. Talentul si zecile de ore de munca au facut din acest cor un Mini-Madrigal.

 S-au cantat melodii pe versuri de Mihai Eminescu si Grigore Vieru.

Sala a fost plina, ceea ce m-a bucurat foarte mult, desi intrarea a fost cu plata. Am observat ca moinestenilor nu prea le plac evenimentele gratuite 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s