Cadou de majorat la casele de copii din România

Directoarea m-a anunţat că mâine la ora 10 trebuie să avem bagajele făcute. Nu ne mai poate ţine aici. Am făcut 18 ani şi trebuie să eliberăm patul, aşa zice legea…până la 18 ani ! Noroc că ne avem una pe cealaltă. Suntem ca surorile, nu ? Raspunde !  Nu ?!

Alina, imbrăcată într-o rochie lungă, verde, pe care i-a adus-o cineva de la „ajutoare”, nu scotea niciun sunet. Avea o privire pierdută si un şiroi de lacrimi îi brăzda obrazul îmbătrânit înainte de vreme. Deschisese ochii la casa de copii şi nu cunoştea viaţa de dincolo. Când era mică, i se spunea că într-o zi, mama ei va veni s-o ia acasă. A aşteptat ani la rând să vină, dar într-un final şi-a pierdut orice speranţă. O infirmieră o mai alinta din când în când şi de ziua ei, îi aducea câte-o ciocolată. Viaţa într-o casă de copii nu e uşoară, dar ea era fericită că are unde dormi şi ce mânca. A învăţat câte ceva din tainele croitoriei şi are chiar şi o diplomă în domeniu. Acum trebuie să plece. Da, aşa, pur şi simplu, să plece. Unde ?  Nu ştia nimeni şi nici nu interesa pe nimeni. Era un ordin ce trebuia respectat şi atât. Cu Iulia a stat în aceeaşi cameră 13 ani. Pe ea au adus-o părinţii. I-au promis că n-o să dureze mult şi se vor întoarce după ea. Iulia era încrezătoare şi a tot sperat vreo cinci ani, după care a înţeles că fusese părăsită pentru totdeauna.

S-a aşternut o tăcere grea. Fetele erau atât de stresate încât nişte simple ciocănituri în usă le-a speriat grozav. Uşa s-a întredeschis şi o doamnă a întrebat dacă poate să intre. Alina şi Iulia au încuviinţat din priviri.

-Numele meu este Maria şi sunt reprezentanta  O.N.G.-ului „Desenăm viitorul tău” care se ocupă cu ajutorarea tinerilor aflaţi în situaţia voastră să-şi achiziţioneze o casă.  Timp de doi ani o să puteţi sta într-o casa temporară gratuit iar în vremea asta veţi strânge avansul pentru casa voastră. Voi doar să fiţi cuminţi, să munciţi şi să economisiţi. Ne ocupăm tot noi să vă găsim şi un loc de muncă. Ei ?  Ce ziceţi ?

Fetelor nu le venea să creadă. Nimeni până acum nu le oferise nimic. Acum câteva minute erau pe marginea prăpastiei şi acum soarele le zâmbea larg, prin ochii doamnei Maria. Au sărit amândouă în braţele binefăcătoarei lor, cu ochii plini de lacrimi şi bucurie. Directoarea casei de copii a confirmat cele spuse de reprezentanta O.N.G-ului. Fetele şi-au strâns în grabă cele câteva lucruşoare, pregătindu-se să-şi capete independenţa.

S-au oprit în biroul directoarei şi s-au aşezat cuminţi pe câte un scaun, asistând curioase la discuţia dintre cele două doamne.

– Nu ştiu ce ne-am face fără ajutorul O.N.G.-ului dumneavoastră. Peste 2000 de tineri instituționalizați părăsesc anual casele de copii. Doar 3% reușesc! Peste 97% nu știu încotro să se îndrepte. 22% ajung în centrele de detenție din întreaga țară. Vă felicit !  Ce putem face să venim în sprijinul dumneavostră ?

-E simplu !  Oamenii trebuie să cunoască intenţiile noastre şi să doneze, fiecare după posibilităţi. În această perioadă ne-am înscris în „Campionatul de Bine „, competiția dedicată organizațiilor neguvernamentale ce vizează finanțarea proiectelor sociale prin intermediul donațiilor individuale. Competiția este organizată de Bursa Binelui, singura platformă online de donații necomisionate din România ce se desfășoară în perioada 5 decembrie 2017 – 19 februarie 2018,  încurajând astfel donatorii care vor să participe cu sume mici (5, 10 lei) la susținerea financiară a unei cauze. Suma minimă care poate fi donată este de 5 lei. Toată tranzacția este 100% securizată și nu se percepe niciun fel de comision.

Bursa binelui, aţi spus ? Ce frumos sună !  Şi s-au înscris multe O.N.G.-uri la această bursă ?

-În etapa finală s-au înscris 44 proiecte și inițiative sociale susținute de 43 de organizații neguvernamentale și mulți alți oameni de bine. La finalul Campionatului de Bine vor fi recompensate primele 3 proiecte în funcție de numărul donațiilor atrase și al numărului de donatori distincți. Premiile constau în dublarea sumei strânse pe toată perioada Campionatului, în limita a 5.000 Euro pentru fiecare proiect câștigător. De ne-ar ajuta oamenii să ajungem şi noi în top trei, pentru copilaşii aceştia !

-Cum găsesc doritorii proiectul dumneavostră. Sub ce nume ?

Locuinţă pentru tinerii străzii. Nimic mai mult. Aici poţi alege să donezi sau să fii voluntar al O.N.G.-ului nostru. După ce completezi datele tale (nume, prenume, email), apare macheta în care tastezi câteva informaţii de pe cardul bancar.

Dragi cititori ai blogului, am ales să susţin acest proiect pentru că am cunoscut persoane care au trăit la casa de copii şi au fost obligate să se descurce singure după împlinirea vârstei de 18 ani. O fată s-a căsătorit cu primul bărbat care i-a ieşit în cale, considerând asta unica ei salvare. Din păcate, soţul s-a dovedit a fi un om mizerabil care a bătut-o şi a umilit-o. A suferit mult, în tăcere, pentru că nu avea unde se duce.

Mulţi părinţi îşi abandonează copiii, fără să renunţe la ei. Aceştia nu pot fi adoptaţi de miile de persoane care aşteaptă cu anii să înfieze un copil, din pricina acelei semnături. După ce copilul împlineşte vârsta de 18 ani, statul nu mai are nicio obligaţie. Cred că legea la noi este foarte blândă şi nu acţionează deloc în favoarea copilului. Dacă în ţările civilizate, unei familii i se ia copilul doar pentru că părintele a ridicat glasul, la noi, copiii sunt duşi înapoi în bordeie sărăcăcioase, unde sunt bătuţi şi puşi la muncă de mici, doar ca să fie lângă familia lor „iubitoare”.

O.N.G.-ul despre care v-am vorbit, face ceva concret şi minunat pentru aceşti tineri, cât şi pentru cei care provin din medii familiale defavorizate. Donaţiile noastre multe şi mărunte contează. Aţi auzit doar proverbul „pic cu pic se face lacul”, nu ? E nevoie de mulţi bani acolo. Pentru haine, mâncare, plata utilităţilor pe perioada celor doi ani şi câte şi mai câte trebuie la o casă. Aşa că, fiţi generoşi ! Oferiţi-le o șansă tinerilor de a-și continua viața, devenind o contribuție pozitivă în comunitate.

Reclame

4 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s