Cafeneaua Literară din Comăneşti, un loc unde vă puteţi petrece timpul într-un mod plăcut

De curând, graţie internetului, am descoperit că la o aruncătură de băţ de noi moineştenii, adică la Comăneşti,  a apărut o cafenea mai aparte, aşa că am profitat de sărbătoarea de Dragobete şi am vizitat locul, să văd minunea cu ochii mei.

Pentru cine cunoaşte zona, cafeneaua e situată în locul căruia localnicii îi spun „Groapa cu lei”, necunoscătorii pot întreba de Aleea Parcului nr.17.

De cum am intrat, ne-a întâmpinat un motan frumos foc, cu un clopoţel roşu la gât şi cu nişte ochişori tare curioşi. Am aflat că-l cheamă Athos şi că a fost foarte chinuit înainte de-a ajunge aici. Athos e un fel de mascotă a cafenelei, e jucăuş, te provoacă. N-ai cum să nu-l urmăreşti şi să nu râzi de giumbuşlucurile pe care le face.

La câteva secunde a apărut şi gazda, un domn tare cumsecade (Raţă Vasile), care ne-a primit cu mare bucurie, invitându-ne să vedem cafeneaua şi povestindu-ne câte ceva din scurta ei istorie.

Aşa am aflat şi despre evenimentul care se desfăşoară în perioada 24 februarie-4 martie şi anume,  expoziţia fotografică şi de obiecte din Primul Război Mondial.

În cafenea, se pot servi peste 20 de sortimente de ceai şi vreo 30 de tipuri de cafea. Am băut un ceai parfumat, foarte bine venit la temperaturile ce ne aşteptau dincolo de uşă, numit „Ceaiul Centenarului”, în căni cu motive populare româneşti, ceea ce mi-a plăcut foarte mult.

In cafenea, poţi asculta muzică clasică, dar mai ales, poţi citi. Ai la dispoziţie o mulţime de cărţi din aproape toate domeniile de activitate, de unde-ţi poţi alege. Şi, apropo, dacă aveţi pe-acasă cărţi care nu vă mai sunt sunt de folos, le puteţi dona.

Cafeneaua a devenit locul preferat al elevilor, care vin aici să-şi facă temele şi al artiştilor, care se simt ca acasă.

Cafeneaua a găzduit până acum o mulţime de manifestări artistice, care au adunat zeci de participanţi (concerte rock, muzică folk, blues, recitaluri de poezie). Dacă urmăriţi pagina de facebook a cafenelei, n-o să le rataţi. Toate sunt GRATIS, în limita locurilor disponibile.

Actele artistice au loc la etaj. Aici e un fel de sală studio, care se reinventează în funcţie de evenimentul care are loc, pentru a le permite doritorilor să intre în număr cât mai mare. Totul e făcut manual, cu grijă la detalii. Există un colţ japonez şi unul românesc, de fapt, sunt elemente din mai multe culturi, îmbinate într-un mod armonios. Trecerea de la parter la etaj, se face prin intermediul unei scări, pe ale cărei trepte sunt aşezate cărţi.

Parterul cafenelei, este un loc atât de prietenos, încât te face să te simţi  confortabil din primul moment în care i-ai trecut pragul. Eşti atras de versurile scrise pe pereţii vopsiţi în roşu, de tablourile pe care o artistă din Comăneşti le-a expus cu drag, de barul unde domnul Raţă prepară licorile aromate, de flori, de măşti, de toate cele, pentru că toate ţi se par cunoscute.

Mi-a atras atenţia un borcănel cu bani, atârnat la un capăt al barului. Am aflat că fiecare cuvânt necuviincios este taxat 🙂 … faină treabă !

Am mai aflat că aici se întâmplă o mulţime de lucruri frumoase. Există un O.N.G. care se preocupă să facă viaţa mai frumoasă unor bătrâni şi multe alte poveşti pe care vă las să le descoperiţi şi singuri vizitând locul.

Felicitări pentru iniţiativă !

Cafeneaua este pentru mine locul unde voi poposi ori de câte ori voi trece prin Comăneşti şi ori de câte ori va avea loc vreun eveniment cu care să rezonez.

 

Reclame

4 comentarii

 1. Buna dimineata Cristina ! 🙂
  Superba prezentare a Cafenelei CENTENARULUI ! 🙂
  Altii primesc BANI multi pentru a face loby si cu toate astea, NU reusesc sa prezinte asa cum Domnia Ta ai facut-o ! 🙂
  Motanelul Athos cu-acel CLOPOTEL rosu la gat, pare scos din basme,
  iar nepotelul ANDREI
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2018/03/14/
  s-ar JUCA frumos cu el……………………..
  Sortimentele de CEAI si CAFEA te atrag ca un magnet iar PATRONUL ,
  de-as fi FEMEIE 🙂 m-as indragosti subit de EL ! 🙂
  Mi-ar place mult sa intru macar odata in acea CAFENEA dar,
  de la DUNAREA batrana si pana acolo,
  sunt multe SUTE de kilometri asa ca,
  mai REPEDE trec fluviul INNOT si intru intru
  in CAFENEAUA bulgareasco-ROMANEASCA de pe malul vestitului NICOPOL unde,
  la intrare, te intampina o SUPERBA domnisoara imbracata-n strai popular bulgaresc ! 🙂
  Un sfarsit de saptamana la fel de frumos ca si prezentarea de fata ! 🙂
  Aliosa ! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s