Publicat în Spring Superblog 2018

Casă, dulce casă !

Să primeşti o bucată de pământ la oraş, nu-i de ici de colo. De cum te vezi cu titlul de proprietate în mână, visul tău de-a avea o casă numai pentru tine şi familia ta prinde contur. Cine n-ar vrea să simtă pământul sub picioare, să nu se mai certe cu vecinii care te inundă ori ascultă muzică la maxim, să poată să se bucure de o grădină cu flori şi câţiva pomi fructiferi ?

Ai mei m-au sfătuit să vând terenul, să iau banii şi să-i folosim, că avem nevoie de o mulţime de lucruri. Dar eu, nu ! Mă atrage locul acela. Am multe amintiri legate de el şi parcă nu mă îndur să-l înstrăinez. În plus, v-am mai zis, vreau o casă ! Una mică, modernă, în care să ne ducem traiul toţi trei.

Săptămâna trecută am fost la Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei. Mi s-a spus că am nevoie de Autorizaţie de Construcţie. Bun, zic. Cât mă costă ?  Doamna de la birou s-a uitat la mine cu o privire ciudată. Atunci nu înţelegeam de ce.

-Vreţi s-o obţineţi dumneavoastră ?

-Da. E vreo problemă ?

-Păi, ar cam fi. Nu e atât de simplu de obţinut, pe cât pare. Aveţi nevoie de mult timp la dispoziţie. Trebuie să vă duceţi în foarte multe locuri, pentru obţinerea avizelor de construire.

-O să mă duc dacă e musai, am zis eu zâmbind cu un aer de superioritate.

Aveam vreo trei zile libere, aşa că m-am gândit să le folosesc din plin, pentru obţinerea autorizaţiei. Doamna de la urbanism, s-a aşezat la birou şi după câteva clicuri de mouse, imprimanta a început a zbârnâi. Mi-a întins o foaie cu locurile pe unde trebuia să trec în pelerinaj. Am înhăţat-o, mulţumindu-i şi am ieşit pe hol. Abia acolo am început a lectura. M-am sprijinit de un perete să nu ameţesc. Aveam nevoie de avize şi acorduri de la:  Agenţia de Mediu, firma de apă şi canal, firma de energie electrică şi cea de gaze, de la salubritate, CNADNR, pompieri, sanepid ba chiar şi de la Autoritatea Aeronautică. Păi cum să fac eu rost de toate astea în cele trei zile libere pe care le aveam ? Acum mi se părea imposibil. Îmi pierise orice zâmbet, orice urmă de tupeu, ba chiar încet, încet, parcă se scurgea şi cheful de a-mi mai vedea visul împlinit. Începusem a le da dreptate alor mei. Vând şi gata ! Ei, şi ce dacă o să stau la bloc toată viaţa ? Ce, numai eu stau la bloc ?

Simţeam cum mi se împleticeau picioarele pe scările ce păreau acum interminabile, deşi aveam de coborât doar un etaj.  Mi-am auzit numele şi m-am întors să văd cine era. Doamna de la ghişeu mi-a dat o carte de vizită şi cu un zâmbet triumfător, mi-a zis:  „pentru situaţia în care nu vă descurcaţi singură”.

Ştia sigur că n-am cum să mă descurc singură, dar probabil că mai întâlnise destui eroi şi eroine la viaţa sa, aşa că i s-a făcut milă de mine şi mi-a recomandat cel mai bun birou de arhitectură.

Nici prin cap nu-mi trecuse că există cineva pe lumea asta care se luptă cu birocraţia pentru tine, care-ţi rezolvă problemele, în timp ce tu  poţi să te ocupi de altceva. O firmă de specialişti care ştiu exact ce trebuie să facă pentru a nu te trezi că ţi se respinge dosarul pentru un document lipsă. O echipă care se întoarce victorioasă din lupta cu birocraţia, ori, dacă e cazul, îţi aduce răspunsuri pertinente la întrebarea „de ce nu se poate”.

M-am uitat la ceas, deja trecuse de miezul zilei şi încă nu făcusem nimic concret. Am realizat că trebuie să apelez la specialişti dacă vreau să reuşesc. Am sunat şi m-am programat pentru a doua zi, la ceea ce ei au numit „consultări iniţiale”.

Toată noaptea am visat o casă mică şi elegantă, vopsită în alb, cu  finisaje de tencuială decorativă şi detaliile din lemn. Se făcea că intram în living, după care treceam în bucătarie ori în dining. În camera cu biroul, aveam musafiri. Ce să vezi, chiar pe doamna de la primărie. În curte se zărea un garaj, unde se odihnea buburuza noastră. Simţeam aerul curat şi mirosul de iarbă verde. Cel mic se plimba cu bicicleta prin curte, în timp ce căţelul, acum liber, alerga fericit după bicicletă încercând să muşte o roată. O pisică albă ca spuma laptelui, cu o pată neagră pe urechea dreaptă, torcea liniştită sub un copac proaspăt înfrunzit.

A doua zi, am pornit cu această imagine, a fericirii, zic eu, către AIA Proiect. N-am făcut decât să le povestesc visul meu şi ei au înţeles exact ce vreau. Un proiect de casă şi tot ce aveam nevoie pentru a transforma visul în realitate.

Am parcurs împreună toţi paşii. Ei au rezolvat totul, eu doar le-am dus câteva documente, fără să-mi mai bat capul cu DTAC, PAC, PUZ şi alţi termeni de specialitate. Acum suntem gata cu actele, aşteptăm constructorul să se apuce de treabă. Am ales cele mai bune materiale, căci vreau să am o casă durabilă. Am început s-o vizualizez în detaliu şi să mă gândesc deja la mobilier. Constructorii mi-au trasat linia gardului şi mi-au dat voie să plantez primii pomi fructiferi. Dacă vremea va fi bună, în câteva luni o să-mi pot chema prietenii la inaugurare. O să facem grătar în curte şi o să ne bucurăm de iarbă şi de aerul curat până se vor ivi stelele. Desigur, n-am uitat nici de voi, cititorii acestui blog. O să vă ţin la curent cu mersul lucrărilor şi o să ne putem bucura împreună văzând cum creşte căsuţa.

În final, am şi două sfaturi:

 1. Nu renuntaţi la visele voastre, oricât de greu de realizat par ar fi ele !
 2. Dacă vreţi să reuşiţi ce v-aţi propus, lucraţi cu profesionişti  !

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018

Proba nr.3

6 gânduri despre „Casă, dulce casă !

 1. Buna Cristina ! 🙂
  Stii ? 🙂
  Chiar ai TALENT ! 🙂
  Mergi inainte ca mergi bine ! 🙂
  DUMNEZEU sigur va fi cu tine !! 🙂 🙂
  Multa BAFTA si SUCCES la concurs ! 🙂
  Aliosa ! 🙂

  1. Multumesc Aliosa, insa nu mai am timp sa termin concursul de data asta. Incep sa fac curat de Pasti si asta imi ocupa tot timpul, cum ar zice un personaj celebru. Poate doar cateva articole la probele a caror subiecte o sa-mi placa. .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s