Câteva idei practice de economisire a energiei casnice şi nu numai

De când avem de toate la dispoziţie, nu ne prea interesează atât de mult să economisim, mai ales dacă „are balta peşte”.  Nu-i bai dacă ai lăsat apa sa curgă în neştire, flacăra aragazului aprinsă, ori vreun bec care să se întreacă cu soarele la iluminat. Şi totuşi, ar trebui să ne gândim mai mult la cei care vin după noi, dacă de propriul buzunar nu ne pasă, să le păstrăm planeta locuibilă.

Eu nu fac parte din categoria celor care nu se uită la bani, ba chiar nu mi-e ruşine să recunosc că fac economie la energie şi caut să mă informez în permanenţă despre noi metode de-a mai pune deoparte un bănuţ.

bec led

Am doar becuri cu led, cu lumină rece, care consumă mult mai puţin decât cele clasice. Ba chiar am descoperit că sunt făcute dintr-un material destul de rezistent şi nu se sparg, chiar dacă le scapi din mână.

Am achiziţionat electrocasnice din clasele energetice A+, A++ si A+++. Sunt un pic mai piperate la preţ, dar în timp, s-a dovedit o investiţie bună.

clasa energetica

Am pus izolaţie exterioară locuinţei şi am schimbat geamurile vechi din lemn, prin care se pierdea multă căldură, cu geamuri din termopan, care nu permit schimbul cu mediul exterior.

Când plec de acasă, am grijă să scot din priză tot ceea ce nu-mi este util, las doar frigiderul. Mi-a spus electricianul, că tot ce laşi în priză consumă, chiar dacă la capătul firului nu se află niciun consumator. ( de ex. obişnuiam să las încărcătoarele telefoanelor mobile, televizorul şi calculatorul).

Spăl rufele mici la mână, evitând consumul apei şi al curentului şi din când în când prefer să bat covoarele afară, decât să folosesc aspiratorul.

 Am grijă să verific la plecare apa, gazul şi lumina, reflex creat încă din copilărie.

Comisia Europeană ne provoacă să verificăm faptul că se pot economisi 20 de procente din facturile de energie prin soluții simple, la îndemână. Mai mult, se pot face aceste economii fără a ne fi afectat confortul de acasă. Comisia Europeană a lansat la București, pe 25 aprilie, o campanie de informare pe această temă.

Piesa centrală a campaniei #EconomieLaEnergie este un pavilion mobil, în care publicul va putea să afle, la apăsarea unui buton, idei practice de economisire a energiei casnice. Fiecare dintre cei patru pereți interactivi ai acestuia va oferi soluții pentru câte una dintre camerele casei: bucătărie, sufragerie, baie sau dormitor.

Pe durata turneului european propus de Comisie, vizitatorii vor putea afla soluții simple de economisire a energiei, și vor fi organizate activități pentru clase de elevi și pentru familii. Turneul a avut loc în perioada 25 aprilie – 1 mai la București (în parcarea București Mall – Vitan) şi se va desfăşura între 3 – 6 mai la Mioveni și între 9 – 13 mai la Craiova.

Am extras de pe site-ul Comisiei Europene, câteva sfaturi utile, pe care intenţionez să le pun în practică, ceea ce ar trebui să faceţi şi voi, dacă doriţi să economisiţi:

  1. Izolarea conductelor şi a rezervoarelor de apă caldă. Aplicarea unei folii de aluminiu pe peretele din spatele caloriferelor.
  2. Curăţaţi frigiderul de praf. Bobinele murdare consumă cu 30% mai multă energie. Nu puneţi mâncare caldă în frigider. Umpleţi congelatorul (cu sticle de apă, ziare, orice), pentru că un congelator plin consumă mai puţin curent.
  3. Acoperiţi oalele în timpul gătitului şi tăiaţi legumele în cubuleţe mici, reducând astfel timpul de gătire. Utilizaţi cuptorul cu microunde pentru a vă încălzi hrana.
  4. În baie, închideţi robinetul în timp ce vă spălaţi pe dinţi. Faceţi duş folosind un cap de duş economic şi verificaţi să nu aveţi rezervorul de la WC defect.
  5. La maşina de spălat, alegeţi o temperatură scăzută de spălare (30 grade), temperaturile mari se folosesc doar pentru rufe foarte murdare. Evitaţi prespălarea şi uscarea rufelor.
  6. Vara ţineţi storurile trase, pentru o casă răcoroasă şi iarna nu depăşiţi  21 de grade.Scăderea temperaturii cu un grad, scade factura cu 5-10%,

Reciclaţi !  reciclaţi şi iar reciclaţi !

Pe site-ul https://ec.europa.eu/clima/citizens/tips_ro, găsiţi sfaturi de economisire pe care să le folosiţi la birou, când plecaţi la drum, la cumpărături şi masă, precum şi idei de reciclare.

sfaturi

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s