Borsec, cel mai puternic brand românesc al anului 2018

Borsec, cel mai puternic brand românesc al anului 2018

Este concluzia studiilor efectuate de Unlock Market Research pentru revista Biz. Pe locul al doilea în top regăsim Gerovitalurmat de Dorna. Top 10 este completat de Arctic, Dero, eMAG, Aqua Carpatica, Farmec, Dacia și Dedeman.

Petul de 1,5 l din faţa mea îmi face un semn discret.  Mă uit acum la el, nu numai cu sete şi  poftă ci şi cu admiraţie. Desfac dopul şi sorb cele câteva picături rămase la finalul zilei şi deja mă simt mai bine.

Vă mărturisesc că e prima dată când analizez cu atenţie eticheta acestui produs dătător de viaţă şi asta datorită acestei campanii. În partea de sus, stă scris cu litere aurii: „Fondat 1806„. Woow, vă daţi seama că apa asta a serbat bicentenarul ?  A fost nevoie de multă încredere din partea consumatorilor, care-şi doresc în primul rând siguranţă şi corectitudine. Iată-mă deci căutând începuturile acestei poveşti de succes.

În istoria brandului, se spune că în anii 1800 îmbutelierea se făcea doar în zilele cu lună plină, atunci când presiunea atmosferică era maximă, pentru a crește și rămâne legat astfel și conținutul de CO2 al apei minerale.  Potrivit atestărilor documentare, în secolul al XVI-lea apa minerală, turnată cu grijă în butoaie de stejar, lua regulat drumul curții domnești de la Alba Iulia, pentru a fi utilizată ca tratament de către Sigismund Bathory. Punctul temporal care marchează începutul istoriei industriale a îmbutelierii apei minerale Borsec este 1803. Anul se leagă de povestea vienezului Valentin Gunther, care, bând din apa Borsecului, se vindecă miraculos de o boală considerată incurabilă la acea vreme. Uimit și sedus de calitățile sale, acesta își propune să toarne minunea în sticle și să o facă accesibilă lumii întregi. Gunther ia în arendă terenul apelor minerale și, împreună cu Anton Zimmethausen, consilier municipal la Viena, care angajează și „un anumit Eisner inginer miner și specialist sticlar” (Monografia Borsecului a lui Szilvassi 1890), încep să comercializeze apa în Imperiul Austro-Ungar. Iată că solul Borsecului nu oferea doar apa curativă, ci și ingredientele necesare fabricării sticlei. Trei ani mai târziu, în 1806, începea îmbutelierea industrială a apei minerale în recipiente făurite din pământul Borsecului.

Citesc mai departe pe etichetă, „Regina apelor minerale” şi aflu că, la Expoziția Mondială de la Viena din 1873, apa Borsec se înnobilează cu cel mai de seamă titlu „Regina Apelor Minerale” acordat de însuși împăratul Franz Josef. Este un semn de recunoaștere suverană cu care va defila, pe merit, atât cât va exista.

În perioada 1950-1990 s-au construit hale de îmbuteliere şi producţie, apa ajungând în Israel, Germania, Italia, Ungaria, Arabia Saudită,  Elveţia, Spania, Cipru sau Polonia. Tot din această perioadă devine preferata românilor. După 1989, societatea Romaqua Group Borsec a făcut investiţii majore în tehnologie, reuşind, iată să se menţină în top.

Nu cred că există casă de români în care să nu se fi auzit de apa minerală Borsec. Dacă mi-ar cere cineva un top al apelor minerale care se consumă în gospodăria mea, Borsec e firesc prima alegere. E o apă al cărui gust nu m-a dezămăgit niciodată. O găsesc pe rafturile tuturor magazinelor, în ambalaje de tip pet sau sticlă şi în cantităţi diferite, ceea ce înseamnă că firma este atentă la nevoile clienţilor.

Ştiu, o să-mi spuneţi că toate marile branduri au o istorie în spate şi sunt orientate spre nevoile consumatorilor. Şi totuşi, ce face această apă minerală unică în comparaţie cu suratele ei ?  Răspunsul este  imprimat în fundalul etichetei: locul de unde provine,  inima munţilor Carpaţi, mai exact depresiunea Borsec, judeţul Harghita precum şi compoziţia chimică.

Nu exagerez cu nimic atunci când vă spun că de-a lungul existenţei mele am consumat peste un vagon de apă Borsec. Preferata mea e cea carbogazoasă la 1,5 l. O folosesc şi la prepararea cafelei. Încercaţi şi voi să vedeţi ce spumă bogată face în combinaţie cu o linguriţa de ness şi una de zahăr.

De când tot scriu mi s-a făcut o sete nebună, da nu-i bai, frigiderul mai deţine rezerve serioase, aşa că merg să-mi aduc o „Regină” pe birou.

Apropo, pentru voi care e prima alegere când vine vorba de apa minerală ?

 

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s