Publicat în Superblog 2018

Sfaturi pentru a deveni independent financiar

Cu toţii ne dorim bani. Cine zice că nu-i vrea, minte, iar dacă chiar există cineva care nu-i vrea, îi accept eu cu plăcere. Dar de ce ne dorim aceste hârtii de valoare cu atâta ardoare ?  Pentru că banii sunt un mijloc prin intermediul căruia ne putem îndeplini visele. Fie că ne dorim o casă, o maşină, haine luxoase, excursii, toate costă bani. Trăim într-o societate bazată pe consum, iar noi vrem o mulţime de lucruri, fie că avem sau nu nevoie de ele. Din păcate, stăm foarte prost la capitolul educaţie financiară şi ne vine greu să „ne rupem de la gură” pentru a face  economii.   Internetul e plin de articole despre cum să faci bani şi, de obicei, oamenii caută cele mai facile soluţii pentru a-i obţine, lăsându-se de multe ori înşelaţi.

Un studiu recent al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat, a scos în evidenţă faptul că 51% dintre români nu reuşesc să pună deloc bani deoparte deşi câştigă peste medie, ceea ce este îngrijorător.

Iată câteva sfaturi, care vă vor ajuta să obţineţi mult râvnita  independenţă financiară

  • Timp de câteva luni, întocmiţi un tabel cu două coloane.  În prima, treceţi veniturile şi în cea de-a doua cheltuielile până la ultimul leu. Să-i zicem buget personal.  La finalul lunii ve-ti avea răspunsul concret la întrebarea, „pe ce s-au dus banii ?”. Analizaţi-vă coloana costurilor, grupându-le pe câteva categorii mari: costuri cu alimentele, îmbrăcămintea, chiria şi întreţinerea, telefoanele şi net-ul, ratele la bancă, distracţiile etc. apoi calculaţi-vă ponderea acestora în total cheltuieli. Obţineţi astfel o situaţie foarte exactă a modului în care se scurg banii. Observaţi cu atenţie unde se poate ajusta, astfel încât balanţa să fie pe plus, adică să vă rămână ceva bănuţi de pus deoparte. E nevoie de multă disciplină şi voinţă, dar efortul vă va fi răsplătit.
  • Străduiţi-vă să obţineţi venituri suplimentare, cu care să vă creşteţi economiile.
  • „Nu vă întindeţi mai mult decât vă ţine plapuma.”  Încercaţi să nu trăiţi pe datorie, cheltuind cu mult mai mult decât puteţi câştiga. Ştiu, sunt multe tentaţii, dar înainte de a vă arunca cu capul înainte gândiţi-vă dacă vă permiteţi. De exemplu, eu n-aş face un credit pentru o vacanţă.
  • Înainte de a spune „nu pot să economisesc nimic pentru că am un venit mic şi de-abia reuşesc să trăiesc de la o zi la alta”, gândiţi-vă că, dacă aţi avea o rată la bancă, primul lucru pe care l-aţi face după ce aţi lua salariul, ar fi acela de a merge să vă  plătiţi rata.  Iată şi un paradox: când ai venituri mici, ai nevoi mari şi trebuie să faci economii mai mult decât cei care au venituri mari. Aţi prins ideea ?
  • Puneţi banii să lucreze pentru voi ! Cum puteţi face asta ? Iată două metode: depunerea banilor în depozite cu o dobândă care să acopere rata inflaţiei, investiţi în ceva care să aducă bani pe termen scurt, mediu sau lung, în funcţie de natura investiţiei. Exemple: investiţiile la bursă aduc bani pe termen scurt, dar sunt şi foarte riscante, investiţiile în dezvoltarea personală, aduc bani pe termen mediu şi lung (poţi să-ţi găseşti un job mai bun) şi investiţiile în case, pe care să le închiriezi in viitor, aduc venituri bune pe termen lung.
  • Aţi auzit expresia: „Părăluţe albe pentru zile negre”? Ce te faci dacă intervine ceva neprevăzut şi nu ai niciun leu pus deoparte ? Se poate închide firma la care lucrezi sau, şi mai rău, te îmbolnăveşti. Câţi oameni sunt dispuşi să-ţi sară în ajutor ? Meditează la asta !

Mai multe sfaturi şi mai competente vă acordă gratuit specialiştii de la BCR, care au creat programul de educaţie financiară Scoala de Banide unde puteţi afla cum să devii independent din punct de vedere financiar şi care sunt paşii pe care trebuie să-i urmezi în acest sens.

Celor mici, între 7 şi 14 ani, li s-a pregătit Şcoala de bani pe roţi, unde, prin diverse jocuri, vor fi învăţaţi cum se folosesc banii în economie. Urmăriţi pe site, când ajunge caravana în oraşul vostru şi mergeţi cu puştimea.

Înscrieţi-vă la curs, indiferent ce vârstă aveţi şi vă asigur că veţi afla lucruri noi despre voi şi banii voştrii !

Articol scris pentru proba nr. 6 a concursului SuperBlog 2018

Sponsor:

4 gânduri despre „Sfaturi pentru a deveni independent financiar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s