Tanţa şi Costel

Tanţa şi Costel sunt un cuplu de tineri căsătoriţi, care s-au mutat de curând într-o locuinţă luată cu chirie de la un personaj care are vreo zece apartamente în Bucureşti, şi care trăieşte doar din banii câştigaţi din închirieri. Omului nu-i prea pasă de starea apartamentelor pe care le dă în chirie, ci doar de suma obţinută, aşa că, şi-a frecat palmele de bucurie când a văzut că Tanţa şi Costel au semnat contractul pe cinci ani, fără să se uite măcar pe certificatul energetic. Tinerii nu vroiau decât să fie singuri în căsuţa lor, să se poată giugiuli fără ca părinţii să intre acolo, aşa, ca din întâmplare.

Tanţa e o tipă cu capul bine înfipt între umeri şi cu picioarele pe pământ. E genul acela de femeie practică, care se pricepe la toate şi care se descurcă în orice fel de situaţie. Costel însă, e un romantic şi-un visător.  Scrie epigrame şi mai tot timpul vorbeşte în versuri. Pentru el, viaţa e un roz continuu, în care toată lumea e bună şi fericită. Dragostea dintre ei e mare, aşa că Tanţa s-a tot abţinut să-i arate soţului câte probleme are casa în care tocmai s-au mutat pentru cinci ani. „O să vadă el, când s-o mai răci afară”, îşi spunea în gând, doar ca să se calmeze singură.

Vara aproape a trecut şi au apărut primele dimineţi friguroase. Pilota cu care se încălzeau nu mai făcea faţă, aşa că au cerut de la părinţi o plapumă călduroasă din lână. Centrala termică funcţiona, căci cifrele contorului erau mai tot timpul în horă, însă locuinţa era tot rece. El, s-a aşezat la birou, a luat o foaie de hârtie şi a scris:

Soluţie

Vine viscolul şi gerul,
A-ngheţat caloriferul.
-Las, când vin facturile,
Ne găsesc căldurile !

Tanţa zâmbeşte amar şi caută certificatul energetic pe care şi-a amintit că l-a primit de la proprietar. După ce-l studiază cu atenţie, se învineţeşte de furie şi începe să urle la Costel, fluturându-i hârtia pe sub nas.

Tanţa: – Uite ce scrie aici ! Clasă energetică „G”, îţi dai seama ?

Costel (mirat): „G” !?

Tanţa: „G” ! Ce te miri aşa ?

Costel:  Ah ! Ce coincidenţă ! Şi la şcoală am fost tot la o clasă cu litera „G”, dintr-a noua până-ntra zecea,  după treaptă, m-am mutat la „B”.

Tanţa (enervându-se şi mai tare):  Omule, clasă energetică „G” înseamnă lipsă totală de performanţă energetică. Pricepi ?

Costel: Sincer să fiu, nu prea. Poţi să te calmezi şi să-mi explici ?

Tanţa: (încercând să pară calmă): În casa asta o să cam îngheţăm de frig. Blocul nu e izolat, centrala e veche şi nu merge la capacitate, iar caloriferele de-abia dacă se încălzesc. Trebuie să luăm măsuri acum, dacă aşteptăm până la iarnă va fi vai de capul nostru.

Costel : (luminându-se la faţă, începe din nou să scrie):

În odaia asta,
Stăpâneşte gerul.
Trage şi fereastra
Şi caloriferul !

Tanţa (vizibil iritată): O să te văd eu cum mai scrii tu epigrame de sub plapumă, cu neuronii congelaţi ! Trebuie să căutăm urgent un auditor energetic serios în Bucureşti, care să ne facă un audit energetic imediat, iar la iarnă să cerem şi o termografie.

Costel:  Tănţicoo, în ce limbă vorbeşti tu acuma ? Tradu-mi şi mie !

Tanţa (făcând pe profesoara):  Auditul energetic ne spune nouă care sunt soluţiile pentru a creşte performanţa energetică a casei ăsteia nenorocite cu care ne-am unit destinele pe cinci ani.  Adică, să putem trece şi noi de la „G”, măcar la „B”, cum ai trecut tu la liceu şi să stăm confortabil, ca oamenii, nu ca vitele, pricepi ? Auditorul energetic este un inginer foarte priceput, nu ca tine, care ne v-a scrie un raport de audit cu soluţiile la problema asta a noastră. Tot el, ne v-a ajuta să le punem şi în aplicare, dacă vrem, desigur !

Costel: Păi vrem, cum să nu vrem !  O să ne ajute şi ai mei, dacă e nevoie de bani mai mulţi. Gerul şi căldura sunt neamuri. Oare de ce nu se înţeleg şi nu se iubesc ?

 

Tanţa (se preface că n-a auzit aforismul şi continuă): După ce vom face tot ce scrie în raportul de audit, o să cerem şi o  termoviziune în infraroşu, un fel de raze la apartament. Aşa vom descoperi pe unde se scurge şi cel mai mic firicel de căldură, vom vedea dacă sunt conducte sparte, infiltraţii de aer şi vom şti exact dacă şi unde o să apară mucegaiul. După ce a dat acestă explicaţie, Tanţa a luat foaia de hârtie de la Costel şi a scris:

Compensare

Când în casă n-am căldură
Iară gerul zilnic creşte,
Port în mine atâta ură
Care simt că …mă-ncălzeşte.

Costel, citeşte epigrama nevestii şi-i spune cu încântare în glas: -Ei, vezi, ţie îţi vine inspiraţia numai când eşti nervoasă. De aia te iubesc eu pe tine !  Se duce la ea şi-o pupă pe vârful nasului. Tanţa ştie că ea se va ocupa de tot. La urma urmei, şi-a dorit un soţ visător. Şi cum „Românul, iarna-şi face car şi vara sanie”, Tanţa pune mâna pe telefon şi sună la cei mai buni specialişti în domeniu:  Enermed Impex SRL Bucureşti.

Articol scris pentru proba cu nr.13 al concursului SuperBlog 2018

Sponsor:

Epigrama „Soluţie”, aparţine domnului Nicuşor Alecu Murgeşti
A doua epigramă este scrisă de domnul George Şoimu-Plavalescu şi are titlul : „Într-o staţiune balneară”.
Epigrama „Compensare”, apartine domnului Mircea Constanda
Sursa foto1: https://familie-relatii.acasa.ro/dragoste-50/cum-sa-eviti-cearta-in-cuplu-177883.html

 

Reclame

5 comentarii

  1. Simpatici tare, Tanta si Costel ! Faina si amuzanta povestea publicitara ! Felicitari !
    O seara si o saptamâna însorita si calda, draga Cristina !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s