Vis American

Din prima zi de studenţie m-am bucurat de libertatea pe care n-o simţeam acasă. La cămin, stăteam în cameră cu o colegă de grupă şi cu două fete din anul III, de la care am învăţat o mulţime de lucruri.  Stela şi Corina îmi povesteau adesea despre experienţele trăite în America şi se pregăteau să plece din nou în vacanţa de vară cu CND Turism. Mi-au povestit că munceau şi câte 14 pe ore pe zi, dar s-au întors cu 6000 de dolari, o listă întreagă de prieteni din toată lumea şi cu  o experienţă de viaţă fantastică. Aşa am aflat de Programul de schimb cultural internaţional al Departamentului de Stat al SUA „Work and Travel USA”, care se adresează studenţilor la zi,  între 18 şi 29 ani, cunoscători al limbii engleze. Poveştile lor îmi alimentau seară de seară dorinţa de-a câştiga proprii bani, de-a călători şi de a-mi face prieteni din toate colţurile lumii. Mi-era teamă să le spun alor mei, le ştiam reacţia, aşa că m-am angajat la o pizzerie care mi-a permis un program flexibil, pentru a-mi face rost de banii de plecare. Începusem să-mi vorbesc în gând numai în engleză, pentru a-mi exersa cunoştinţele de limbă, iar noaptea, mă visam plimbâmbându-mă prin Las Vegas şi New York.

las-vegas

Colegele de cameră s-au oferit să mă ajute, aşa că ne-am înscris din timp pe site-ul celor de la Work and Travel Vacante Speciale, pentru că locurile sunt limitate şi trebuie să te decizi rapid. Am despus documentele pentru a obţine viza şi am participat la un târg de joburi.

locuri de munca

Locurile de muncă sunt pentru necalificaţi, iar câştigul este în medie de 10 dolari pe oră. Ai timp pentru muncă, dar şi pentru vizite şi distracţii cu prietenii. Interviul a fost uşor, iar angajatorul s-a dovedit a fi foarte amabil şi binevoitor, se vedea că lucrează în turism.

Iată şi o serie de avantaje ale acestui program:

grafic

Cel mai greu mi-a fost să-i conving pe ai mei că totul va fi bine, că cele patru luni vor trece repede şi că nu mi se va întâmpla nimic rău, ba dimpotrivă, voi reveni acasă, mai matură şi mai reponsabilă, aşa cum le place lor. Abia când au aflat că am muncit în paralel cu şcoala, că am trecut anul cu rezultate foarte bune şi că mi-am strâns singură banii de plecare, au realizat cât de mult îmi doresc această experienţă. Au mai încercat să mă oprească punându-mă să aleg dintre numeroasele oferte de vacanţe de la CND Turism, dar eu am fost neclintită. Până la urmă, au vorbit cu colegele de cameră şi „m-au dat pe mâna lor”, ele fiind mai mari şi cu experienţă.

După un drum lung şi obositor până la New York, m-am instalat în camera unui hotel unde aveam să lucrez, pe post de recepţioneră. Amabilitatea oamenilor şi zâmbetul de pe feţele lor m-au încurajat. Acolo n-ai să vezi mutre acre şi posomorâte, ca pe la noi.

new-york-3 Cu job-ul m-am acomodat din prima clipă, parcă lucrasem acolo de-o veşnicie, iar cu limba engleză n-au fost probleme. În plus, în cele patru luni, am învăţat o mulţime de cuvine şi expresii noi, iar fluenţa în exprimare a venit şi ea, pe măsură ce trebuia să vorbesc cu clienţii hotelului, dar şi cu noii mei prieteni. Hotelul era aproape în întregime deservit de studenţii sosiţi din toată lumea, prin acest program. Seara, ieşeam împreună să admirăm panourile publicitare, teatrele şi cinematografele de pe Broadway.

new-york

În week-end, ocoleam terasele şi barurile din Times Square, unde preţurile erau mari şi ne retrăgeam în Central Parc din  Manhattan. Alejandro, student în Madrid, lucra în hotel pe post de chelner. Era un tip creol, cu un accent fermecător şi un zâmbet de-ţi stătea inima-n loc. Din clipa în care l-am văzut, am ştiut că între noi va fi ceva special. Aveam multe în comun, aşa încât ne petreceam timpul liber mai mult împreună. Am vizitat Metropolitan Museum of Art, ne-am bucurat de animalele de la Zoo, am patinat, ne-am fotografiat lângă Statuia Libertăţii şi pe Brooklyn Bridge. Ne-am plimbat pe Wall Street, făcându-ne o mulţime de planuri de viitor şi am urcat în  Empire State Building, să vedem New York-ul de la înălţime. Alejandro m-a dus la meciuri în Madison Square Gardern în timp ce eu îl duceam în plimbare pe Ellis Island. Luam masa la Halal Food, McDonalds ori Subway, iar timpul liber ni-l petreceam călătorind, adică împlinindu-ne visul.

Aşa ar fi decurs experienţa mea cu Work and Travel, numai că, din păcate, în perioada cât am fost eu studentă acest program nu exista şi anii nu-i mai pot întoarce. Acum, totul e posibil cu ajutorul celor de la CND Turism. Acum, visul american se poate foarte uşor transforma în realitate, numai să vă doriţi !

Articol scris pentru proba nr. 17 a concursului SuperBlog 2018

Sponsor:

Reclame

3 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s