Revelion în India

Iubesc călătoriile, pentru că sunt singurele lucruri care, deşi se cumpără, te fac mai bogat. Îmi place în egală măsură să scriu despre locurile pe unde merg, să-mi fac cunoştinţe noi, să gust din bucatele tradiţionale ale locului respectiv, să observ obiceiurile oamenilor, să înţeleg în ce cred şi cum trăiesc. Nu obişnuiesc să merg de mai multe ori în acelaşi loc pentru că timpul e limitat şi lumea e infinit de mare, iar eu îmi doresc să văd cât mai mult din ea. Soţul îmi împărtăşeşte acest hobby. E partenerul meu de drum şi cărătorul de bagaje.  🙂

Anul ăsta am recitit „Tratatul de Istorie a Religiilor” de Mircea Eliade, care scria: „India are meritul de a fi adăugat o nouă dimensiune în Univers: aceea de a exista liber.”. Ne-am hotărât că a venit momentul să facem o vizită în această ţară a contrastelor, alegând să petrecem şi un Revelion în India.

De ce India ?

Pentru poveştile de dragoste trăite cu pasiune, frumuseţea templelor,  îmbinarea armonioasă dintre arhitectura islamică,  hindusă şi cea persană, mâncarea condimentată, artiştii de la Bollywood, încercarea de a înţelege religiile pe care le-a descris Eliade în cartea sa şi nu în ultimul rând,  pentru a-mi reconfirma faptul că, indiferent cât de mult mi se pare că ştiu, mai am multe de învăţat.

Cele trei lucruri care nu trebuie să-mi lipsescă din bagaj

Ştiu din experienţă că nu ai nevoie de multe lucruri. Volumul bagajelor noastre a scăzut, pe măsură ce numărul călătoriilor a crescut. Pentru această aventură, îmi voi pune în geantă: un sari cu broderie aurie, lenjerie intimă roşie şi o sticlă de şampanie. Toate, pentru noaptea dintre ani. În India, băuturile alcoolice sunt interzise. Chiar şi de revelion, se consumă doar cafea, ceai şi sucuri, iar noi, ţinem la tradiţia noastră, aşa că o să pitim sticla de şampanie pe undeva şi la ora 00.00 o să dispărem câteva minute să bem şampanie.

Obiective turistice de bifat

Un blogger de turism serios, nu pleacă în nicio călătorie fără să-şi facă temele, deşi, alegând un Revelion Christian Tour, din mulţimea de oferte speciale Revelion, n-ar trebui să-şi facă griji.  Va avea cele mai bune condiţii de cazare şi masă, în hoteluri de 5*, transport, ghid, şi cel mai important, un itinerar bine făcut, în care se regăsesc toate obiectivele ce trebuie văzute. Din Triunghiul de Aur ce include New Delhi, Agra, Jaipur, cel mai mult îmi doresc să văd Taj Mahalul, una dintre cele şapte minuni ale lumii, un mausoleu închinat dragostei de către împăratul Imperiului Mogul, Shah Jahan în onoarea soţiei sale, Mumtaz Mahal, care a murit la nasterea celui de-al 14-lea copil. Culorile sale se schimbă în funcţie de momentul zilei, iar simetria se pierde doar în camera centrală, unde stau cele două cenotafe.

Un alt obiectiv pe care vreau să-l văd este Moscheea Jama Masjid, construită din gresie roşie şi marmură albă, tot de către Shah Jahan  între anii 1650-1656. O să fotografiez pilonii pictaţi cu simboluri religioase, relicvele sfinte şi copia Coranului scrisă pe piele de cerb.

Tot din aceiaşi perioadă datează şi Fortul Roşu sau Lal Qila (numit asa, datorită cărămizilor din piatră roşie din care este clădit).  Acest fort a fost sediul imperiului Mughal timp de aproximativ 200 de ani, până când a căzut în mâinile britanice.  Zidurile  înalte, perforate de rânduri succesive de creneluri strâmte şi orientate în jos, canalul înconjurător, destinat apărării fortului, conductele de apă folosind principiul vaselor comunicante, instalaţiile de aer condiţionat cu pereţi dubli, grădinile interioare superbe, sala audienţelor private şi tronul fastuos al păunului, au servit de secole regilor si împăraţilor.

Palatul prezindenţial (Rashtrapati Bhavan) ce datează din anul 1931.

Oraşul vechi Fateh Sikri (Oraşul Victoriei), construit în secolul XVI, de către Împăratul Akbar, a fost capitala Imperiului Mongol din 1571 până în 1585. Lipsa de apă a făcut ca masivul fort să fie abandonat. Este loc de perinaj pentru foarte multe religii.

În Jaipur, capitala Rajhastan-ului, supranumită şi „Oraşul Roz”, o să văd „Palatul Vânturilor”din Hawa Mahal, construit în 1799, când femeile casei regale respectau religia purdah foarte strict. O anexă a palatului principal a fost construită pentru a le permite femeilor sa privească tumultul orasului, rămânând totuşi ascunse,  „Jal Mahal” (Palatul apei), ce datează din sec..XVIII o bijuterie arhitectonică, „Observatorul Astronomic” şi  Palatul oraşului, care este reşedinţa familiei regale.

(sursa foto: Wikipedia)

Activităţi inedite pe care nu le-aş rata

Dacă nu-mi fac poze cu indienii, cu maimuţele curioase, dacă nu mă plimb cu elefantul (simbolul norocului şi al prosperităţii) la Amer şi dacă nu gust măcar cinci tipuri de halva, degeaba am fost în India.

Revelionul în India

O să petrecem noaptea dintre ani, care în India se numeşte Neisal într-una din sălile de recepţie ale hotelului. Eu o să port sari şi lenjeria intimă roşie şi o să deschidem şampania pe furiş, în timp ce vom privi focurile de artificii. O să dansez pe hiturile indiene şi o să mă bucur de meniul tradiţional.

Ce-mi doresc să găsesc pe masa de revelion ?

Mâncare indiană cât mai diversă şi cât mai cromatică: Tanddoori Chicken (pui marinat în usturoi, ghimbir, iaurt şi condimente specifice indiene), Chicken Biryani (pui cu orez basmati gătit cu şofran şi apă de trandafiri), un fel de shaorma indiană, care se numeşte Chicken Kathi Roll (pui picant tandoori înfăşurat în rulou de ou, servit cu mentă).  Indienii au deserturi foarte bune.  De pe masa de revelion n-o să lipsească cât mai multe tipuri de halva. Eu mi-aş dori să gust Bebinka (budincă făcută din straturi subţiri de clătite din lapte de cocos), Rasagolas şi Thekua (un fel de fursecuri).

Dorinţe pentru noaptea de trecere în 2019

După tradiţionala urare de „La mulţi ani !” (Kaee saalon ! ) prin gând îmi vor zbura cel puţin trei dorinţe pentru noul an:

-sănătate pentru mine şi pentru cei dragi.

-să fiu iubită precum Mumtaz Mahal.

-să călătoresc cât mai mult şi să bifez cât mai multe locuri frumoase din lumea asta mare.

Articolul scris pentru proba 19 a concursului Super Blog 2018

Sponsor:

 

Reclame

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s