Publicat în Diverse

Ieşirea la pensie, un nou început

Dacă pentru unii, decizia de pensionare echivalează cu sfârşitul vieţii active, pentru alţii, ea reprezintă un început de drum.

Domnul Chifu Ioan, căci despre el este vorba, a lucrat la Poliţia din Constanţa, iar din anul 2017 a intrat în rândul tinerilor pensionari. Câteva luni după ce-a primit vestea, nu-şi găsea locul. I se părea nefiresc să nu-i mai sune telefonul pentru a fi chemat împreună cu câinele la descoperirea infractorilor şi îi venea greu să vadă că ceilalţi membri ai familiei au o viaţă activă, pe când el rămâne acasă.

Şi-a luat bicicletă şi a început a pedala singur ori cu alţi biciclişti prin Constanţa şi împrejurimi. Într-o zi a descoperit un concurs de alergări. S-a înscris la cursa de 10 km., pe care a terminat-o printre ultimii. Acela a fost momentul decisiv în care i s-a declanşat plăcerea de-a alerga, plăcere ce stătuse latentă atâţia ani. A început antrenamentele de unul singur, pe stadionul din Năvodari. Un profesor de sport l-a văzut şi l-a încurajat să meargă la compeţii. Acum declară că „aler

garea este viaţa lui”. Pur şi simplu a devenit dependent de acest tip de sport, care a venit la pachet şi cu un stil de viaţă mult mai sănătos.

Existenţa sa a căpătat echilibru şi un sens nou. Deşi au trecut doar patru zile din acest an, s-a înscris deja la câteva competiţii unde vrea să alerge în 2019. Şi-a făcut prieteni din rândul alergătorilor de cursă lungă şi se simte bine în comunitatea acestora.

În mai 2018, a fost prima participare la o competiţie grea, ” Alerg 24 h pentru autism”. Aici şi-a depăşit limitele alergând 108 km., pentru echipa „Forţa Albastră”.

A urmat semimaratonul de 21,5 km. Hervis Galaţi, terminat în timpul de 1h 58 min., unde s-a clasat pe locul 20. La Galaţi, i-a cunoscut pe „Aşii Alergării”: Laurențiu Cobzaru, fratele lui, Liviu Cobzaru, Cristi Onofrei și Mircea Batog care i-au devenit prieteni şi modele. 

9 iunie 2018, Crosul Olimpic Constanţa.

7 iulie 2018, Maraton 42 km parcurși în 7,30 ore pe muntele Nemira din localitatea Slănic Moldova,o experiență grea, care pune la încercare fiecare alergător, datorită dificultăţii traseului.

Pe 16 august 2018, a participat la  Maratonul Zilei Marinei Militare Brăila, de unde s-a întors cu o Diplomă de Excelenţă.

„Ziua de Constanţa” a scris despre acest eveniment, aşa cum puteţi vedea aici.

Au urmat alte competiţii, toate dedicate unor scopuri umanitare. Prin taxele de participare achitate a ajutat diferite persoane cu probleme medicale ori sociale.

Cea mai preţioasă medalie nu e cea de la Bacău, nici măcar cea din Bulgaria, Tulcea ori Mamaia, ci cea pe care a obţinut-o la Bucureşti, de 1 decembrie. E unică şi e valoroasă pentru semnificaţia ei. E medalia centenarului. Şi aşa ceva se întâmplă o dată la o sută de ani.

Fiecare medalie, diplomă, trofeu are o poveste, iar domnul Chifu Ioan a reuşit să-şi facă, în doar câteva luni, o frumoasă colecţie, care vorbeşte de la sine despre muncă, ambiţie, pasiune şi dorinţa de-a urca tot mai sus în clasamentele competiţiilor viitoare.

Dacă ne gândim şi că fiecare astfel de distincţie are în spate povestea unui caz social rezolvat, atunci nu putem decât să-l felicităm şi să-i urăm ca în anul 2019 să fie şi mai bun, şi mai competitiv.

Aşadar, pensionarea nu e sfârşitul lumii. Poţi să începi o nouă viaţă după pensie, urmându-ţi pasiunile rămase latente sau nedescoperite încă. Important e să faci ce-ţi place şi ce-ţi aduce satisfacţii.

Dacă nu puteţi alerga, faceţi plimbări cât mai lungi, bucurându-vă de aerul curat şi de natură. Încercaţi să aveţi un stil de viaţă sănătos, citiţi, dezlegaţi cuvinte încrucişate, lucraţi obiecte hand-made, petreceţi cât mai mult timp alături de cei dragi şi nu uitaţi să dăruiţi şi să ajutaţi persoanele care au fost mai puţin norocoase.

La vârsta de pensionare,
Când un amic e să ajungă,
Eu nu-i urez „Pensie mare”,
Ci îi urez „Pensie lungă”.

(Urare -de Nicolae Ghiţulescu)

5 gânduri despre „Ieşirea la pensie, un nou început

  1. Felicitări pentru articol!
    Ei bine, da, există viață (activă) și după pensionare!
    Pasiunea învinge întotdeauna, dacă există voință.
    La mulți ani, succes tânărului pensionar în tot ce și-a propus pentru viitor și dvs. pentru a scrie despre acestea și multe altele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s