Bureţii uscaţi adăugaţi în diverse mâncăruri, un deliciu

În urmă cu câţiva ani, obişnuiam să merg cu tata la pădure să adunăm bureţi. Se întâmpla toamna, după ce începeau şcolile şi dădeau primele ploi. Uneori, străbăteam distanţe mari, căci cunoştea el nişte locuri ascunse, pe unde-şi înţărca  mutu iapa. Plecam în zori, luând cu noi ceva merinde, o mulţime de sacoşe şi un briceag, cu care curăţam „comoara” înainte de-a o aduce acasă. 

Nu ştiu cum făcea, căci găsea o mulţime de bureţi dintr-ăia buni. Îi vedea pe sub covorul de frunze, îi simţea după miros, habar n-am. Eu îi cautam răscolind frunzişul cu o creangă şi umpleam câte o sacoşă cu tot felul de ciuperci nebune. Din când în când, tata îmi răsturna captura şi începea a arunca bureţii, unul câte unul, spre ciuda şi îmbufnarea mea. 

Aşa am învăţat, la faţa locului, care-s hribii, ghebele, gălbiorii, râşcovii, pânişoarele ori gustoasele trâmbiţe. Când ajungeam acasă cu ele, mama făcea câte-o tocană de bureţi cu usturoi şi mămăliguţă, de te lingeai pe degete. Dădeam carnea pe mâncărica de râşcovi, nu altceva !

Tata punea iuţari pentru iarnă, iar mama făcea zacuscă de ghebe, gogoşari umpluţi cu ghebe, ghebe congelate pentru borş şi cine mai ştie câte bunătăţi.

Mult mai târziu am aflat că bureţii sunt săraci în calorii, conţin proteine vegetale şi o mulţime de vitamine, minerale şi oligoelemente. Gustul acela minunat nu se uită, aşa că-l caut an de an în pieţe, ori prin magazine. 

La sfârşitul lui 2018 am descoperit nişte punguţe cu hribi uscaţi. Am folosit la orez, în tocană, în borş şi toate aceste bucate au căpătat, ca prin minune, gustul copilăriei. Ciupercile uscate provin din Bucovina, din păduri ce n-au cunoscut poluarea. Sunt culese cu grijă şi uscate printr-o tehnologie specială, astfel încât îşi păstrează intacte calităţile.

Se comercializează en-gross de către firma Sofsistem, al cărui site îl găsiţi la adresa: www.sofsitem.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s