Poveşti de trezit nepoţii

Nepoţilor nu trebuie să le spuneţi poveşti doar atunci când doriţi să-i adormiţi. Poveştile trebuie spuse tot timpul, ori de câte ori se iveşte ocazia. Pentru poveştile de zi, bunicii trebuie să se documenteze, să fie la curent cu ultimele noutăţi în materie de gadgeturi şi tehnologie, pentru a putea răspunde corect tirului de întrebări ce vor veni din partea celor mici.

Zilele trecute, am plecat la Bacău cu prietenii mei, bunicii unui puştiulică de vreo şase anişori, un copil deosebit de isteţ, dar şi foarte curios, aşa cum sunt mai toţi copiii.

Am oprit la prima benzinărie, unde bunicul a făcut plinul, după care s-a urcat la volan şi a spus, arătând cu degetul înspre pompă:

-Asta nu va mai dura mult. Au apărut deja maşinile ecologice şi nu vom mai avea nevoie de benzină ori de motorină pentru a circula.

Această frază a fost butonul care a declanşat o discuţie foarte interesantă între bunic şi nepot, o poveste din care chiar şi eu am aflat o mulţime de lucruri noi şi pe care m-am gândit că ar fi interesant să v-o spun şi vouă.

Nepotul (N):- Maşini ecologice ?! Cum adică ?

Bunicul (B): -Adică maşini care să nu polueze, să facă mai puţin zgomot, să nu mai fie alimentate cu benzină, motorină ori GPL.

N: -Dar, cu ce ?

B: -Cu baterii. La fel ca maşinuţele tale de jucărie.

N: -Hai tataie, să fim serioşi ! Cum adică, cu baterii ? Păi, îţi dai seama ce ditamai bateria ar trebui să care dupa ea fiecare maşină ?

B: -Nu-i chiar asa ! Există baterii, care deşi sunt mici, înmagazinează o cantitate mare de energie. În plus, vor exista staţii de încărcare peste tot, poate chiar firmele care azi vând carburanţi, se vor reorienta şi vor vinde curent.

N: -Bunicule, eu am auzit că sunt maşini care circulă cu motorină, dar poţi să le încarci şi la priza. E adevărat ?

B: -Da. Există ! Sunt nişte maşini hibrid foarte bune, dar nu sunt ecologice 100%, aşa că viitorul va aparţine maşinilor electrice.

N: -Eu, când voi fii mare, o sa inventez maşina solară, care să se încarce de la razele soarelui, să ne putem deplasa gratis. Ce zici ?

B: -Ce să zic ? Nu-i rău ! Dar iarna, de unde o să faci rost de soare ?  Dar noaptea, când e întuneric, ce-o să faci ? O să stai cu maşina-n garaj şi o să mergi pe jos ?!  🙂

Cel mic a tăcut câteva secunde, semn că la asta nu se gândise, după care a zis ca pentru sine: o să mă gândesc la un sistem de conservare a razelor soarelui.

N: -Când se vor face maşinile ecologice ?

B: -Există deja! Sunt ţări în care se folosesc de multă vreme. Şi la noi sunt câteva. În vara asta, se lansează Mercedes-Benz EQC, o maşină 100% electrică.

N: -Ne luăm şi noi una, bunicule ? Te rog !

B: -Dacă voi caştiga la loto, îţi promit că mergem la standul de vânzări auto şi-ţi ia bunicul una pe care s-o conduci tu, când vei creşte şi vei avea permis.

N:-Nu, bunicule ! O cumperi pentru matale. Când voi avea 18 ani, vor fi maşini zburătoare, ai să vezi !

B: -Aşa o fi, cine stie ?! Eu, m-aş bucura să apuc măcar vremurile în care societatea noastră să îmbrăţişeze conceptul de e-Mobilitate.

N: -Ce înseamnă concept ?

B: -Conceptul este o idee generală despre un anumit lucru, în cazul nostru, despre e-Mobilitate.

N: -Şi ce înseamnă e-Mobilitate ? Maşini electrice peste tot ?

B: -E un pic mai greu de înţeles, dar o să încerc să-ţi explic astfel încât să pricepi. Maşinile electrice sunt doar o parte a E-Mobilităţii. Ca să avem maşini electrice, trebuie să existe producători, service auto specializat în repararea maşinilor electrice, firme care să se ocupe cu vânzarea şi promovarea acestora. Şi asta nu e tot !  E nevoie, aşa cum îţi spuneam, de cât mai multe staţii de încărcare, de energie stocată, de soluţii de producere a energiei cât mai economice cu putinţă, astfel încât să nu se ajungă la costuri care să nu poată fi susţinute de posesorii acestui tip de autovehicule. Şi mai e nevoie de legi, prin care statul să acorde subvenţii pentru achiziţionarea acestor maşini, de şosele şi parcări destinate autoturismelor electrice. Vezi deci, câte implica această E-Mobilitate.

N: -Da, însă merită !

B: -Foarte corect !  Beneficiile sunt uriaşe, mai ales din punct de vedere ecologic. Generaţia actuală ar trebui să implementeze E-Mobilitatea cât mai repede, pentru a vă putea lăsa vouă un aer curat, drumuri bune şi posibilitatea de deplasare la costuri cât mai rezonabile.

N: -Bunicule, mi-ar plăcea să construiesc masini.

B: -Perfect ! Dacă o să înveţi bine, o să ajungi cel mai bun constructor de maşini care a existat vreodată.

Nici n-am simţit cum a trecut timpul. Mi-am luat rămas bun de la prietenii mei şi acum, nu-mi pot lua gândul de la conceptul ăsta de E-Mobilitate. A început să mă obsedeze. Visez că avem autostrăzi şi maşini electrice, că aerul e curat, chiar şi cel din marile oraşe ale ţării, că sunt la volanul unui Mercedes-Benz EQC, care toarce silenţios pe drumurile netede ca-n palmă. Vă rog să nu mă treziţi decât atunci când visul va deveni realitate !

Articol scris pentru proba nr.2 a concursului Spring SuperBlog 2019

Sponsor:

3 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s