Publicat în Superblog 2019

Amintiri de la primul meu zbor cu avionul

Tu cum te-ai simţi dacă ai pune mâna pe un bilet de avion în valoare de 19 Euro, care să te ducă până la Milano ? Nu-i aşa că ai pleca imediat ? Păi, cu 19 Euro nu te duci nici de la Bacău la Suceava cu trenul, darămite să ajungi la Milano, cu avionul ? Să zbori trebuie să fie nemaipomenit, numai păsările cerului sunt demne de aşa o performanţă. V-aţi prins ! Astea erau gândurile mele înainte de prima călătorie cu avionul, care, fie vorba-ntre noi, a venit destul de târziu în viaţa mea. O prietenă m-a sfătuit să caut oferte la low-cost şi să plec, să văd lumea. Iar eu, făcând obrazul gros, m-am autoinvitat la ea. I-am spus că nu contează, pot dormi şi pe jos la o adică, doar să mă primească pentru câteva zile, să vizitez Milano. A înghiţit în sec, cred că în viaţa ei nu mai sfătuieşte nimic pe nimeni. Biletul de avion era peste două luni, aşa că avea timp să se răzgândească, dar ştiam bine că n-o va face.

M-am pregătit temeinic pentru vizita asta. Am citit zeci de  bloguri de turism în care apărea cuvântul Milano şi ajunsesem să cunosc, la nivel teoretic, tot ce se poate despre acest oraş. Ce poţi vizita, unde se poate mânca ieftin şi bine, cum poţi să-ţi petreci timpul liber. Ba chiar m-am apucat să învăţ şi vocabularul elementar al limbii italiene, pentru a-i putea înţelege pe localnici. N-am citit însă nimic despre călătoria cu avionul, nu m-a preocupat cu ce mă întorc acasă, cum stă treaba cu bagajul şi alte chestiuni de care aveam să mă izbesc cât de curând. Nu mi-am luat prea mulţi bani la mine, însă am avut inspiraţia să-mi pun cardul în poşetă.

Cu o zi înainte de plecare mi-am făcut bagajul. O geantă imensă în care am burduşit o mulţime de borcane de dulceaţă, compot, zacuscă,  jumări, murături, o fleică uriaşă de carne de porc afumată, vreo doi litri de vin dintr-ăla bun şi o sticlă de palincă de pere, că deh, nu era să mă duc în vizită cu mâna goală. Cealaltă geantă era cu lucrurile de care aveam, n-aveam nevoie, să fie acolo, să nu trebuiască, ştiţi voi ! Mi-am închipuit, în prostia mea, că-i ca la tren. Te urci cu câte parponiţe vrei, indiferent câte kilograme au şi avionul te duce neică până unde vrei, că doar am dat 19 Euro, nu ?

În aeroport am ajuns cu trei ore înainte de decolarea avionului, adică la ora două noaptea. Ziceam că n-o să-mi pese, dar uite că acum mă simţeam cumplit de obosită, deşi băusem vreo câteva cafele destul de concentrate. Mâinile mi se lungiseră nefiresc de mult, de la greutatea bagajelor pe care le târam după mine. Îi priveam pe cei care aveau trolere ieftine cu invidie. Nu puteam să-mi  fi cumpărat şi eu unul ? Acum era deja prea târziu. Eram complet derutată, nu ştiam încotro trebuie s-o iau spre avion. Noroc cu un domn drăguţ, de la securitate, care m-a văzut aşa, mai de la ţară şi m-a întrebat unde vreau să merg. I-am arătat biletul şi am zis plină de mândrie: „la Milano”, de parcă în afară de mine, nu mai călătorise nimeni la Milano, niciodată. M-a privit cu compasiune şi mi-a spus că ar fi bine să renunţ la bagajele astea voluminoase, să le las acolo până la întoarcere, pentru că transportul lor mă va costa foarte mult. Nu-mi venea să cred. După ce le cărasem atâta drum, rupându-mi mâinile cu ele ! Cum să le las acolo şi să mă duc la prietena mea fără nimic ? În ruptul capului ! La urma urmei, cât poate să coste, dacă biletul de avion a fost 19 Euro ? Câţiva euro, acolo ! Deh, ce mai contează câţiva euro în plus, dacă peste câteva ore aveam să fiu la Milano ?

-Lăsaţi, mă descurc eu cu bagajul, am zis, făcând o grimasă ce se dorea un zâmbet.

-Cum doriţi !  Biroul dumneavoastră de check-in este al doilea din dreapta. Succes !

Biroul de check-in ? Ce-o mai fi şi ăsta ? Şi de ce trebuie să trec pe la un birou, când ar trebui să urc într-un avion ? Ajung în dreptul uşii indicate şi mă aşez la coadă.  În faţa mea, un domn elegant, cu două bagaje de mână Wizz Air, unul mai mic şi unul, un pic mai mare, îmi spune din nou ceea ce auzisem cu câteva minute mai înainte. „Când călătoriţi cu Wizz Air, bagajul de mână nu trebuie să cântărească mai mult de 10 kg., iar dimensiunea sa să nu depăşească  40x30x20 cm. Dumneavoastră nu vă încadraţi nici la bagaje de cală cu genţile astea ! Se vede clar că depăşesc 23 de kg, şi nu vor trece prin cadrul de 55x40x23 cm. Ar trebui să faceţi repede o selecţie doar a lucrurilor de care aveţi neapărată nevoie şi celelalte, să le lăsaţi aici, la „Bagaje de mână”, vă va costa mult mai ieftin. Oricum, nu veţi putea urca cu ele, poate doar cu taxe foarte mari, de peste 75 de euro pentru fiecare bagaj”.  Toate ca toate, dar când am auzit de peste 75 de euro pe bagaj, m-a luat o stare de leşin şi m-am îndreptat rapid spre o bancă, unde să-mi pot face un triaj decent al lucrurilor. Mi-am oprit foarte puţine obiecte, cred că nu aveam nici măcar 5 kg., restul lucrurilor le-am lăsat la aeroport până la întoarcere. Am plătit taxa de depozitare pentru o săptămână şi am trecut la pasul 2: controlul de securitate. Am pus pe o tăviţă tot ce ar fi putut să sune la detectorul de metale. Aici a mers foarte uşor şi am trecut repede în zona magazinelor duty free. Mi-au făcut cu ochiul o mulţime de lucruri, dar preţurile acestora, mi-au tăiat orice elan. Am ajuns, în sfârşit la poarta de îmbarcare, aşteptând cu biletul şi actele să urc pentru prima dată în avion. În stomacul meu, cineva forma nişte noduri mari, din alea marinăreşti, pe care trăgea până la gât şi înapoi. Teama de înălţime, de zbor, emoţia primei decolări m-au ţintuit pe scaun aproape fără suflare cele două ore şi 23 de minute, cât a durat zborul. La Milano, mă aştepta prietena mea. Mi-a spus că e mult de mers până la ea, aşa că ar trebui să ne grăbim. Pe drum, i-am povestit cum am renunţat la bagaj, lăsând bunătate de mâncare şi băutură în ţară. S-a distrat copios, aşa cum o fac şi eu acum, când îmi aduc aminte. La întoarcere, am găsit un bilet cu 136 Euro şi asta doar pentru că am avut mare noroc.

Articol scris pentru proba nr.3 a concursului Superblog 2019

Sponsor:

3 gânduri despre „Amintiri de la primul meu zbor cu avionul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s