Publicat în Superblog 2019

Descoperă şi tu circuitele turistice de la Christian Tour

Am ajuns la vârsta la care îmi dau seama că timpul nu prea mai e de partea mea, că mâine-poimâine plec din lumea asta fără să apuc să văd mai nimic din ea şi trebuie să profit la maximum de anii rămaşi, vizitând cât mai multe locuri. Acum, percep totul prin prisma omului care vrea să aprofundeze ce-a învăţat într-o viaţă, care vrea să vadă cu ochii lui şi să pipăie chiar, locurile în care s-a scris istoria, aşa că, îmi voi lua soţul şi vom pleca, rând pe rând, în câteva circuite culturale Christian Tour.

Nu ne punem prea multe lucruri în bagaj, am învăţat pe pielea noastră cât de inutile sunt unele obiecte, dar cu siguranţă nu au voie să lipsească actele, camera foto, banii şi câteva haine de schimb. Pregătirea pentru un circuit constă în munca de documentare, căci, da, asta îmi ia zile bune. Mi s-a întâmplat de multe ori să trec nepăsătoare pe lângă locuri care aveau o semnificaţie deosebită şi după ce ajungeam acasă să aflu că am fost acolo şi pur şi simplu nu le-am recunoscut ori, şi mai grav, n-am ştiut că există. Şi când te intorci de la capătul lumii şi afli că ai ratat să vezi ceva interesant, care a fost sub nasul tău, te oftici rău de tot, cel putin eu aşa fac.

Un blogger de turism, a tras cu urechea la discuţia dintre mine şi soţul meu, Geo, atunci când ne alegeam destinaţia pentru concediul din 2020, cică vrea să ştie care sunt criteriile după care ne alegem noi destinaţia. Iată o parte din stenograma convorbirii, doar primele 2000 de cuvinte. Atât i-am permis să asculte, deşi discuţia noastră a durat mult mai mult.

Cris: -Hai, alege ! E rândul tău ! Anul trecut am ales eu două circuite exotice Christian Tour şi ai văzut ce bine ne-am simţit. Oamenii ăştia chiar ştiu să-şi facă treaba. Se vede că au 22 de ani de experienţă. Au creat câte un drum spre fiecare vis al celor peste un milion şi jumătate de români care au ales să plece prin firma lor.

Geo: -Aşa e ! Stai liniştită, nici prin cap nu-mi trecea să aleg o altă firmă de turism. Am găsit deja un circuit grozav, la un preţ foarte bun. O să mergem pe urmele lui Ştefan !

Cris: -Care Ştefan ? Vecinul nostru de la etajul unu ?

Geo: -Nu, draga mea, pe urmele domnitorului Ştefan cel Mare. În Republica Moldova şi Ucraina sunt multe cetăţi foarte bine conservate şi o mulţime de oameni care vorbesc limba română, ceea ce ne va uşura conversaţiile. În plus, schimbul valutar ne avantajează. Cu bani puţini, o să ne permitem să facem o mulţime de lucruri.

Cris: -Sună interesant !

În imagine, Cetatea Hotinului. Sursa: istoria.md

Geo: -O să vedem Cernăuţiul. Mulţi români au făcut-o înaintea noastră: Florin Piersic, Sofia Vicoveanca, Ciprian Porumbescu, Mihai Eminescu, Aron Pumnul, Gala Galaction. E atmosferă boemă, cu mulţi studenti, o sa-ţi placă !

Cris: -Îmi doresc să văd şcoala elementară şi liceul unde a studiat Eminescu, statuia poetului, despre care am auzit că a fost batjocorită de atâtea ori, de duşmanii fraţilor noştri, cărora astăzi li s-au confiscat o mulţime de drepturi. O să iau la mine şi câteva cărţi cu versurile poetului, să le fac cadou copiilor din Bucovina.

În imagine, Cetatea Cameniţa Sursa: christiantour.ro

Geo: -E o parte din istoria noastră peste tot pe unde vom trece.  Dimitrie Cantemir, în „Descripţio Moldavie” şi Nicolae Iorga, în „Neamul romanesc în Basarabia” au descris foarte frumos Cetatea Hotinului, care seamănă cu Cetatea Neamţului şi cu Cetatea de Scaun a Sucevei. E una dintre cele „7 minuni ale Ucrainei”. La 15 Km. distanţă se află Cetatea Cameniţa, veche fortăreaţă de graniţă a polonezilor, rivala Hotinului de peste Nistru.

În imagine, Restaurantul „Meat and Justice” Sursa: Pagina de facebook a Restaurantului „Meat and Justice”

Cris: -Îmi doresc să savurăm ceva specific Ucrainei într-un loc deosebit, de care să-mi amintesc cu plăcere.

Geo:- O vom face la Liov. O să mergem la Restaurantul medieval „Meat and Justice”, unde o să vezi nişte spectacole interesante cu oameni ce ies dintr-o groapă, închişi în cuşcă. Decorul este format din elemente de tortură: cuşti, scaune de interogare, cătuşe, topoare, suliţe, închisori. Nota de plată vine şi ea într-un mod inedit, ţi-o aduce gâdele, aşa încât nici vorbă că poţi pleca de-acolo fără să achiţi consumaţia.  Aici, sloganul este: „No one can cook the meat better than the executioner”. Grătarul din mijlocul restaurantului şi cârnaţii tăiaţi cu ghilotina, sigur n-o sa-i uiţi niciodată.

În Liov, o să mergem şi la High Castle Hill, de unde vom putea admira întreaga zonă.

Sursa foto: christiantour.ro

O să cunoşti câte ceva din viaţa şi tradiţiile Huţulilor, când o să vezi Muzeul din satul Verhovyna, considerat capitala Huţulilor.

Cris: -Geo, dar pentru romantica din mine n-ai găsit nimic ?

În imagine, Tunelul iubirii. Sursa: christiantour.ro

Geo: -Pentru romantica din tine, vom merge la Tunelul iubirii, unde vom face nişte fotografii inedite. Natura a creat aici un peisaj superb, pe o porţiune de cale ferată, care este încă funcţionabilă. Vom vizita Castelul Lubart, ce ocupă locul I între cele „7 minuni ale Ucrainei”. Datează din sec.XII şi aici vom putea să admiram expoziţii de artă, colecţii de arme vechi, Muzeul Clopotelor şi Muzeul Cărţilor.

Sursa foto: christiantour.ro

Cris: -Şi ce altă cetate o să mai vizităm ?

Geo:-O bijuterie medievală, Cetatea Soroca, aflată pe malul Nistrului. Ghidul şi directorul cetăţii, domnul Nicolae Bulat, este un personaj nemaipomenit. Aşa cum o să auzi istoria spusă de dânsul, n-o s-o mai auzi spusă de nimeni. Merită să-l vezi şi să-l asculţi.

Cris: -Mi-ar plăcea să văd ceva inedit, ceva ce n-am mai văzut până acum. Crezi că o să găsim în acest circuit ?

Geo: -Din belşug !  Ce zici de nişte fortificaţii, mănăstiri rupestre, lăcaşuri de cult, locuinţe şi băi din perioada tătaro-mongolă, reunite sub numele de Orheiul Vechi ? Vom putea să le vizităm, să vedem cum trăiau oamenii şi să ne facem câteva fotografii interesante.

Sursa foto: christiantour.ro

În fotografie, se poate observa că dealul prezintă un fel de ferestre. Fiecare „gemuleţ”, are în spatele său  o încăpere săpată în piatră doar cu ciocanul şi dalta.

Interiorul unei lăcaş rudimentar de la Orheiul Vechi

Dar de Aleea Scriitorilor, din Chişinău, atât de cunoscută de toată lumea românească ?

Ce să-ţi mai spun despre oraşul subteran, care adăposteşte adevărate comori ? Cricova. Aici, purtat de un trenuleţ, vizitezi galeriile, deguşti şampania, te plimbi prin cele mai frumoase săli, în care au fost oameni importanţi ai lumii. De aici, s-au luat decizii importante pentru întreaga lume şi tot de-aici, poţi să-ţi cumperi produse despre care a căror calitate nu ai niciun dubiu.

    Colecţia fostului Preşedinte, Traian Băsescu

Sursa foto: christiantour.ro

Ţi se explică cum se face şampania, cât trebuie să stea la maturat, cum se întorc sticlele manual, în fiecare zi. Te plimbi pe străzile semaforizate cu nume de vinuri, mirându-te cât de mari sunt butoaiele în care se păstrează licoarea parfumată. În Chişinău, se fac cele mai bune bomboane, la fabrica „Bucuria”. O să poţi alege dintr-o mulţime de sortimente !

Cris: -Acum am înţeles care a fost cel mai important criteriu în alegerea  circuitului: pasiunea ta pentru vinurile bune.

Geo: -Recunosc, a contat !  O să degustăm şi vinul de la Castelul Mimi, depănând amintiri la Masa timpului.

Cris: -În tot acest circuit n-am întâlnit nimic despre literatura rusă, n-o să vizităm chiar nimic, în sensul ăsta ?

Geo: -Cu siguranţă o să vedem la Odessa, o zonă multiculturală, unde o să găsim adunate la un loc bulevarde italieneşti, cafenele franţuzeşti, mâncare grecească şi străduţe albaneze. Aici o să vizităm palatul celui care a scris „Război şi Pace”, „Ana Karenina” etc.,  preferatul tău, deh,  Lev Tolstoi. Dacă mă întrebi pe mine, un uşuratic, care s-a umplut de boli venerice pe la Bucureşti. O să vizităm Muzeul de Artă  (cunoscut şi sub numele de Palatul Naryshkin-Potockoi) şi bineînţeles şi pe cel de literatură (cunoscut ca Palatul Prinţului Gagarin). Şi, ca s-o trag iarăşi pe turta mea, vom merge şi la  Muzeul Cognacului. O să vezi acolo cum se fabrică şi cum se degustă această licoare, atât de iubită de ruşi.

În imagine, Opera din Odessa. Sursa: christiantour.ro

Cris: -Nu vizităm şi Cetatea Albă ? E, totuşi, una dintre cele mai importante cetăţi din Ucraina, din câte ştiu eu, foarte bine conservată.

Geo: -Cum reuşeşti tu să anticipezi totul. În ultima zi a circuitului, o să vedem staţiunea Zatoka, un fel de Mamaia de pe la noi. Este capătul râului Nistru, căci aici, el se varsă în Marea Neagră. O să mergem şi la Cetatea Albă, care era considerată, alături de Cetatea Chilia (situată la Gurile Dunării) „poarta creştinătăţii” sau „plămânii Moldovei”. Avea rolul de a stopa  expansiunea otomană. Mehmed al-II-lea, spunea în anul 1462: „atâta timp cât Chilia şi Cetatea Albă sunt ale valahilor şi Belgradul sârbesc e al ungurilor, noi nu vom putea învinge cu totul pe ghiauri”. Şi totuşi, la 5 august 1484, Bayazid al-II-lea reuşeşte s-o ocupe, în timpul domnitorului Ştefan cel Mare.

Sursa foto: romaniabreakingnews.ro

Fiind întinsă pe circa 9 hectare, cetatea este destul de bine conservată. Aici vom putea admira Turnul cu Pisanie, Turnul Prafului de Puşcă, Turnul cu Caturi, Turnul Neamţului, Turnul Slujnicei şi Turnul Porţii de Intrare, pe care stă mândră stema Republicii Moldova.

Iar după cele 10 zile de turism cultural intensiv, o să revenim la muncă, pentru că trebuie să producem banii necesari următorului circuit.

-Cris: -La muncă ? O, nuuuuu !

Articol scris pentru proba nr.5 SuperBlog 2019

Sponsor:

5 gânduri despre „Descoperă şi tu circuitele turistice de la Christian Tour

  1. Prea frumos, prea ca în Paradis, aș parafraza o cunoscută expresie. Mai ales în felul în care le-ai prezentat, Cristina, de-mi vine să sparg contul de economii și să plec în vacanță.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s