Publicat în Superblog 2019

Din povestirile bunicului

Vremea de-afară m-a îmbiat să mă reîntorc în satul bunicilor. Ei nu mai sunt, dar casa şi grădina au rămas, deşi au alt proprietar. De câte ori trec pe-acolo, mă năpădesc amintirile, uneori şi lacrimile, dar, na…asta-i viaţa, suntem muritori şi trebuie să ne împăcăm cu ideea dispariţiei la un moment dat, a celor dragi.

Bunicul era un bun povestitor, mai ales în zilele de sărbătoare, când ne strângeam cu toţii la masa de unde nu lipseau vinul, friptura de purcel şi plăcintele cu brânză, pe care bunica le scotea din cuptor, cu o lopată lungă din lemn. Îmi amintesc cu plăcere aproape toate povestirile lui, pline de sfaturi şi spuse cu tâlc, în dulcele grai moldovenesc. Uneori le repeta, dar asta nu ne deranja, căci întotdeauna le spunea la fel şi-mi era drag să-l văd aşa vesel şi fericit, povestindu-ne amintiri din copilăria lui, asemenea lui Ion Creangă. Bunica se mai supăra uneori şi-i spunea: „Ia, mai taci măi bărbate, iar ai luat-o de la Adam şi Eva ? Mai taci, c-ai mai repetat asta de-o sută de ori.” Noi, nepoţii, protestam în cor să-l lase să spună, că ne plac mult poveştile bunicului.

Ne-a povestit odată, cum a întâlnit-o pe bunica, la o horă a satului. Era frumoasă foc, avea părul lung prins în cozi şi mijlocelul subţirel. Mirosea a flori de busuioc şi dansa, ca nimeni alta. S-a decis repede bunicul şi în două săptămâni au făcut nunta. Pe pământul primit moştenire, au ridicat împreună casa asta de care vă spun şi au fost binecuvântaţi cu cinci copii.

A muncit mult la casă, dar era mândru c-a ridicat-o cu mâna lui. Bunicul avea mâini de aur, era foarte priceput şi deosebit de îndemânatic. Pe vremea aceea nu existau materiale de construcții onlineaşa că, materia primă de bază era cărămida din chirpici, pe care o izola cu lână de oaie. Totul era adus de la târgul care se ţinea la oraş. Era acolo un negustor care vindea bârne din lemn, cuie, tablă şi tot ce-i mai trebuia omului la o construcţie. A plătit un tinichigiu care se pricepea la acoperişuri, să-i pună tabla pe casă şi, din nişte bucăţi de șipcă metalică să-i facă streaşina şi burlanele. Bunicul era strâns la pungă, nu arunca banii aiurea, deşi era un om înstărit şi ar fi avut de unde. Se uita atent la preţuri şi negocia cu toată lumea, exact cum fac azi cei de la Vindem-ieftin.roatunci când cumpără marfă din depozitele de materiale de construcții ale producătorilor ori ale importatorilor, pentru clienţii lor.

Curtea a pavat-o cu  piatră naturală adusă cu mâna lui de la râu, apoi a plantat tot felul de flori, de-ţi era mai mare dragul să le priveşti vara, când te îmbătau cu parfumul lor. Cercevelele uşilor şi geamurilor le-a făcut manual, cu gealăul, îmbinăndu-le cu un clei făcut din oasele animalelor. Numai sticla a cumpărat-o de la oraş. Dacă ar fi existat atunci tâmplărie PVC ADF şi ferestre ADF, n-ar mai fi durat atât de mult construcţia casei şi nici bunicul n-ar mai fi muncit atât de mult. Deşi, pe vremuri, nu exista  tencuială decorativă Weber, bunicul a făcut ca faţada casei să fie unică în sat, căci avea talent la pictură şi, cu ajutorul unui şablon a creat un model popular inspirat de pe catrinţa bunicii, de-au rămas toţi cu gura căscată de uimire, când l-au văzut proiectat pe cei doi pereţi de la intrare. Soba cu lemne, era poziţionată atât de bine, încât împrăştia în toată casa o căldură binefăcătoare. Nu găseai gresie ori faianţă de bucătărie ori de baie, ci doar podea din lemn, vopsită în vişiniu ori în verde închis, în funcţie de cameră, căci, am uitat să vă spun, casa era compusă din patru camere şi bucătărie, pentru că bunicul iubea copiii şi s-a gândit din timp să le pregătească locul urmaşilor. Baia era afară, căci nu se concepea să-ţi faci nevoile în casă. Beciul, sub casă, ca orice beci. O adevărată comoară, unde bunicii ţineau vinul, rachiul, gemuri, compoturi, brânzeturi şi carnea afumată.

Dacă ar fi existat pe atunci Casa de Comenzi Online Vindem-Ieftin.ro, ce recenzii video ar fi făcut bunicul, după primirea materialelor comandate. N-ar mai fi fost necesar să care cu căruţa de la târg toate cele de trebuinţă, iar reducerile făcute l-ar fi făcut să-i râdă mustaţa de bucurie şi să-şi frece palmele de satisfacţie. Ar fi făcut totul, cu materiale de înaltă calitate, astfel încât casa clădită de el să rămână urmaşilor urmaşilor lui, în veacul vecilor. De unde să ştie bietul bunic, că urmaşii vor pleca din sat, vânzându-i casa făcută de el cu atâta trudă ?

Cei cinci copii ai bunicului s-au împrăştiat în cinci zări diferite ale lumii, dar n-au uitat nicio clipă de unde au plecat şi, cu banii strânşi prin ţări străine şi-au ridicat case trainice în România, unde se vor întoarce la bătrâneţe. Oamenii s-au schimbat, obiceiurile s-au schimbat, materialele de construcţie s-au schimat şi ele, uşurându-ţi munca şi ajutând la creşterea calităţii vieţii.

Obişnuiţi să facă lucrurile bine, ca şi bunicul lor, nepoţii sunt acum la vârsta la care-şi construiesc casa. Pentru ei, totul e mult mai simplu. Intră pe site-ul Casei de Comenzi Vindem-Ieftin.ro, le transmit celor de-acolo necesarul şi, în câteva zile, primesc fix ce-au comandat la cele mai bune preţuri de pe piaţă. De ce ? Pentru că cei de la Vindem-Ieftin.ro negociază direct cu producătorii şi importatorii, cantităţi mari de materiale, obţinând discount-uri importante. Marfa le este adusă direct acasă, fără să mai suporte costuri de magazie, manipulare, transport etc.

Voi, cum faceţi rost de materiale de construcţie ieftine şi de calitate, la cele mai bune preţuri ? Dacă aţi descoperit ceva, spuneţi-mi şi mie, nu fiţi egoişti !

Articol scris pentru proba nr.8 din SuperBlog 2019

Sponsor:

 

3 gânduri despre „Din povestirile bunicului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s