Gâlceavă în bucătărie

În seara în care a apărut enunţul acestei probe în platforma Spring SuperBlog 2020, s-a întâmplat ceva ciudat. Cam pe la ora când se îngâna ziua cu noaptea, dinspre bucătărie s-a auzit un zgomot. Nu mi-am dat seama exact ce e, dar mi s-a părut că sunt nişte voci ce păreau din altă lume. Mi-am ascuţit simţurile la maxim, am reuşit chiar să-mi opresc respiraţia pentru câteva clipe şi urechile mi s-au transformat în adevărate antene parabolice. La început, n-am priceput o iotă din clinchetul acela de oale, pahare, farfurii, tigăi şi cuţite, însă cu timpul am desluşit misterul. Asistam la o ceartă în toată regula pe tema: top 10 accesorii esenţiale în bucătărie.

Un set de oale din brandul Ambition a luat primul cuvântul.

-Noi, suntem vitale în acest loc. Fără noi n-ar exista mâncare. Bucătăria fără oale e un nonsens, e ceva lipsit de conţinut. Noi fierbem cu grijă ingredientele fără să le ardem şi păstrăm aromele şi vitaminele în interior. De sub capacele noastre, aburul cu miros apetisant umple spaţiul chemându-i pe toţi la masă. Noi păstrăm ciorbele şi supele atât de apreciate, pe care stăpânii le savurează în fiecare zi, cu ardei iute şi uneori cu smântănă. Aşadar, nouă ni se cuvine primul loc în acest top.

O cratiţă supărată şi-a dres glasul şi, cu lacrimi în ochi şi-a ţinut pledoaria pentru a primi titlul de primul accesoriu în bucătărie.

-Eu ar trebui să fiu prima pentru că doar eu ajut să se gătească şi să se păstreze felul principal de mâncare. Eu sunt acolo unde e tocana, mazărea, fasoalea verde, varza călită, sărmăluţele, pârjoalele cu sos, orezul cu carne şi câte şi mai câte bunătăţi care constituie baza alimentaţiei stăpânilor noştri. Sunt cea mai utilă şi mai folosită dintre toate şi merit locul întâi.

-Ba eu merit primul loc, sări cu gura ei mare de metal o tigaie neagră de supărare, în care mai rămăseseră de cu seară nişte tagliatelle cu ciuperci şi bacon. Eu ajut stăpâna să pregătească ingredientele şi pentru primul fel şi pentru al doilea şi tot eu sunt cea care prăjesc ouăle, cartofii şi fac nişte sosuri minunate. Fără mine, voi n-aţi simţi gustul bun al bucatelor, aşa că nu cratiţa e cea mai folosită, ci eu, tigaia, regina accesoriilor dintr-o bucătărie modernă ca aceasta. Setul de oale şi cratiţa au recunoscut în sinea lor că tigaia avea dreptate, dar fiind prea mândre, că, deh, sunt din neamul Dajar, n-au vrut să cedeze nici în ruptul capului.

Aranjate frumos, pe un şerveţel roşu ca focul, un set de tacâmuri, format dintr-o lingură, un cuţit şi o furculiţă, toate impecabile, au pus punctul pe i.

-Noi dăm eleganţă şi stil oricărei mese. Suntem prezente permanent şi participăm la toate cele trei feluri de mâncare. Apariţia noastră înnobileză masa şi există o întreagă artă în a ne mânui corect. Suntem psihologi fini, analizăm oamenii care ne folosesc în funcţie de cum se poartă cu noi, aşa că, pentru importanţa noastră în bucătărie, propunem să ni se dea nouă coroana.

-Ei, aşa ceva nu se poate ! Dar noi ? Noi, ce să mai zicem !?  Un set de farfurii viu colorate, din cel mai fin porţelan s-a înfuriat atât de tare, încât i-a sărit vreo două bulinuţe de pe model.

-Şi noi participăm la toate mesele şi facem cinste casei.  Toată lumea ne admiră şi ne laudă pentru meritele noastre.

Suntem prezente la toate evenimentele şi rezistăm tuturor temperaturilor fără să crâcnim. Cu certitudine, noi merităm locul întâi.

-Două căni mai timide, interveniră şi ele în discuţie. Noi nu ne dorim să fim pe primul loc. Dar, pentru că suntem două şi facem treabă bună pe-aici, ne votaţi pentru poziţia a doua pe listă ?

S-au auzit nişte mormăieli nedefinite şi cam atât, semn că toate celelalte au fost de acord.

Dacă au văzut că cele două căni şi-au spus părerea, au prins curaj şi nişte boluri elegante, utile nu numai la micul dejun, ci şi seara la cină, să-şi susţină punctul de vedere şi să ceară un loc în top trei.

Au vorbit pe rând, cana termică, suportul de tacâmuri şi cel de prăjituri, râşniţa de piper, oalele de gătit, ba chiar şi vesela copiilor. Fiecare şi-a susţinut punctul de vedere cu argumente temeinice, încercând să câştige un loc cât mai bun în top.

De la un timp am adormit şi n-am mai fost atentă la discuţie, însă ce-am auzit m-a ajutat să-mi fac o listă cu cele mai importante accesorii din bucătărie, fără de care n-aş putea să-mi fac datoria de soţie iubitoare.

Dimineaţă, primul lucru pe care l-am făcut a fost să scriu:

Top 10 accesorii esenţiale în bucătărie

  1. Tigaia

  2. Oala de gătit

  3. Cratiţa

  4. Tocătorul

  5. Set de cuţite (legume, carne etc.)

  6. Răzătoarea

  7. Farfurii

  8. Tacâmuri

  9. Căni

  10. Formele de prăjituri

Ce-aş putea să vă gătesc dacă am la dispoziţie toate accesoriile din top 10 ?  Aproape orice.

Vă propun nişte creveţi cu sos de unt şi usturoi, o reţetă care se face repede şi e delicioasă.

Aveţi nevoie de un pachet de unt, 1 kg.de creveţi medii decorticaţi, 5-6 căţei de usturoi, 1/4 cană supă de pui, sucul de la o lămâie, sare şi piper (după gust), puţin pătrunjel tăiat (pentru decor).

Se topesc în tigaie două linguri de unt, la foc mediu spre ridicat, apoi se adaugă creveții, sarea și piperul. Se amestecă creveții până devin rozii, aprox 3-4 minute, apoi adăugați usturoiul și mai gătiți, amestecând frecvent, timp de cca 1 minut.

Într-o cratiţă, se toarnă supa de pui, împreună cu sucul de  lămâie şi se fierbe până când compoziţia se reduce la jumătate. Se adaugă restul de unt și se incorporează în compoziție.

La final, adăugaţi din nou creveții și amestecați ușor, pentru a combina aromele. Se servește imediat, cu  puţin pătrunjel tăiat mărunt.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020

Sponsor:

 

 

Produsele DAJAR se regăsesc pe rafturile magazinelor partenere – Carrefour, Kaufland, Penny, Cora, Mega Image, Metro, Auchan – cât și în webshop-ul dajarmagazin.ro Cele mai cunoscute dintre acestea sunt Ambition, Snb, Disney, O’cuisine, Rotho, Aquaphor.

5 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s