Publicat în Ce-am mai citit

Toţi oamenii sunt muritori de Simone de Beauvoir

Am lăsat cartea din mână târziu, după miezul nopţii, sperând că somnul mă va cuprinde pe dată. N-a fost să fie aşa. M-am tot gândit la personajul principal al acestei cărţi, la Raimond Fosca, care a ales nemurirea. Oare câţi dintre noi ar alege-o, de-ar fi posibil ? Dacă vi s-ar oferi o substanţă magică prin care să obţineţi tinereţea fără bătrâneţe şi viaţa fără de moarte, aţi bea-o până la ultima picătură ? V-aţi gândi vreo clipă că v-a trebui să suportaţi durerea de-a rămâne mereu singur, văzându-i pe toţi cei dragi cum se sting, unul câte unul ? De câte sute de ori aţi putea s-o luaţi de la capăt, trăind alte vremuri şi fiind mereu înconjurat de necunoscuţi ?

Nemurirea e grea şi personajul nostru ştie asta. De fapt, cartea e despre cele câteva sute de ani din viaţa sa (600), povestiţi unei actriţe, care crezându-l nebun, încearcă să-l salveze pentru a se mândri că a fost iubită de un tip care v-a trăi veşnic.

Fosca s-a născut în 1279, a condus un oraş, o ţară şi apoi un imperiu. S-a ocupat de ştiinţă, a făcut revoluţii, apoi, a dormit timp de 60 de ani şi un timp l-a petrecut în ospiciu. Sătul de efemeritatea lucrurilor şi de dorinţele nechibzuite ale oamenilor, are micile lui momente de fericire, atunci când se agaţă de idealurile oamenilor din jurul său. Descoperă că secretul fericirii constă în a-i ajuta pe ceilalţi şi a face totul cu plăcere şi pasiune.

Vă invit la lectură şi la introspecţie.

4 gânduri despre „Toţi oamenii sunt muritori de Simone de Beauvoir

  1. Interesant subiect, tentantă lecturarea cărții.
    Sună bine recomandarea, mi-ar plăcea sa citesc „Toți oamenii sunt muritori”.
    Deși este o temă de gândire ce necesită timp, cred ca răspunsul meu ar fi „nu”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s