Publicat în Diverse, Medicina

Prietena mea a avut covid

Azi am aflat că una dintre prietenele mea a avut covid. Nu ştiam cum să reacţionez. Vestea m-a luat prin surprindere. E adevărat că nu ne văzusem de ceva timp şi nici la telefon nu ne auzisem de mai bine de-o lună, dar nici în cel mai negru coşmar nu-mi puteam imagina că ea duce o luptă crudă cu acest virus parşiv.

Cu masca trasă până aproape de ochi, cu o stare de oboseală vădită, cu câteva kilograme în minus şi cu o  teamă în priviri, pe care a reuşit să mi-o transmită din primele clipe, ne-am reîntâlnit în faţa unui magazin.

Am asaltat-o cu întrebări şi m-am decis să vă povestesc şi vouă ce-am aflat, pentru că este o poveste adevărată, trăită de un om drag mie.

Infestarea s-a produs la spital, dar, zicea ea, „nici nu mai contează, important e că am scăpat din ghearele morţii”. Ţin să vă spun că prietena mea respecta regulile de distanţare fizică, purta mască de protecţie şi mănuşi şi nu se ducea în locuri aglomerate. O singură dată a lăsat garda jos, la spital, şi i-a fost fatal.

A simţit mai întâi o durere ciudată de spate, ca o căldură puternică. Apoi, ceva asemănător unui glonţ îi trecea prin plămâni în toate sensurile, străpungându-i şi provocându-i dureri groaznice. A mers de urgenţă la spital, s-a internat şi a început tratamentul.

Sfatul ei: Nu trebuie stat nici o clipă. Trebuie mers de urgenţă la spital. Cu cât se începe tratamentul mai repede, cu atât e mai bine. Cresc şansele de supravieţuire. Este o boală care evoluează rapid, fiecare minut contează.

În două zile, procesele inflamatorii au început să-şi facă simţită prezenţa. Analizele erau din ce în ce mai proaste. Durerile se intesificau. Tratamentul e foarte dur şi trebuie să ai un organism puternic să-i facă faţă. Se ajunge repede la microtromboză, de aceea se administrează medicaţie care să stopeze acest fenomen distructiv.

În jurul tău, durere, suferinţă şi moarte. Boala nu alege. Oricine poate să contacteze virusul şi să-i fie fatal. A murit un tânăr de 25 de ani, perfect sănătos, în doar cinci zile. Unii, au senzaţia că s-au vindecat, ca a doua zi să fie intubaţi. Stai cu teamă până în secunda în care ţi se spune că testul ţi-a ieşit negativ. Virusul esta ca un balaur cu şapte capete. Cade unul, dar mai râmân celelalte.

A făcut tratament 17 zile şi abia după ce două teste au ieşit negative, i s-a permis să plece acasă. Încă nu are voie să meargă la muncă. Nici n-ar putea. Încă se mai simte slabită şi respiră greu.

Sfatui ei: Poartă mască !  Nici nu ai idee cine poate să tuşească ori să strănute lângă tine. Păstrează distanţa faţă de ceilalţi şi spală-te des pe mâini cu apă şi săpun. Nu lăsa garda jos !

După discuţia asta, mult timp n-am mai putut articula un cuvânt. Poate că abia acum am realizat cât de mult m-am expus în perioada asta şi cât de inconştientă am fost.

Din motive lesne de înţeles, n-o să vă dau numele prietenei mele. Îi doresc să se refacă rapid şi-i mulţumesc că a avut răbdarea de a-mi povesti cu lux de amanunte, coşmarul prin care a trecut.

Ştiu, aţi mai citit zeci de mărturi, aţi văzut la tv. o mulţime de cazuri, dar atunci când cineva apropiat trece prin aşa ceva, se schimbă radical datele problemei.

Până data viitoare, aveţi grijă de voi !

6 gânduri despre „Prietena mea a avut covid

  1. De multe. Acum îmi dau seama cât de superficială am fost și eu. Am mers pe principiul „eu n-am să fac” și nu m-am protejat cum ar fi trebuit. Doar Dumnezeu m-a apărat până acum.

 1. Din fericire nu am niciun apropiat/cunoștință care să fi trecut prin această oribilă boală. Cu toate astea, cred în existența virusului. Sunt responsabilă, mă protejez și fac tot ce pot pentru a evita infectarea.
  Doamne-ajută să scăpăm de el și alte virusuri asemenea!
  Sănătate prietenei și tuturor care au trecut prin așa ceva.
  Felicitări!

 2. E BINE când totul se termină cu BINE !!! 🙂 🙂 🙂
  PREVENȚIA însă , face DIFERENȚA ! 🙂
  VIRUSUL nu are FRONTIERE ! 🙂
  VIRUSUL atacă fără DISCRIMINARE ! 😦
  – Și-atunci, INCONȘTIENȚII de la GUVERNARE ,
  de ce vor CU ORICE PREȚ ca pe 27 septembrie 2020 ROMÂNII să meargă la VOTARE ??? 😦 😦 .-(

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s