Publicat în Amintiri din calatorie

Destinaţii de weekend (9): Rezervaţia naturală „Muzeul Trovanţilor” Costeşti

Pe drumul ce leagă Rm.Vâlcea de Tg.Jiu, se află comuna Costeşti, locul unde se găseşte Rezervaţia naturală „Muzeul Trovanţilor”.

Ştiam despre trovanţi că sunt „pietre care cresc”. În imaginaţia mea, creşterea trebuia să fie una spectaculoasă. Mă şi gândeam că în cele câtea minute cât vom sta noi pe-acolo, o să putem observa cum se umflă vreo piatră, dar n-a fost să fie aşa.  🙂

Trovanţii sunt formaţiuni asemănătoare stalactitelor şi stalagmitelor din peşteri. Se mai numesc şi concreţiuni de gresie (grezoase), create din straturi de nisip legate între ele printr-un ciment carbonatic, datorat apelor calcaroase. Cresc din centru către periferie cu 4-5 cm. în 1200 ani.  Deci, aş fi avut ceva de aşteptat. Se găsesc şi în judeţul Bacău, pe malul stâng al Tazlăului, la vărsarea acestuia în Trotuş şi pe malul stâng al Siretului, în dreptul localităţii Cornii de Sus. Informaţiile sunt preluate de pe Wikipedia.

Până data viitoare, să fiţi sănătoşi şi să călătoriţi cât mai mult !

6 gânduri despre „Destinaţii de weekend (9): Rezervaţia naturală „Muzeul Trovanţilor” Costeşti

  1. Foarte interesant procesul de formare al torvanților. Știam ceva despre ei, dar acum mi-au stârnit curiozitatea și mai mult. Ma ales ca există și în zona județului Bacău.
    Aștept următoarea destinație vizitată!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s