Pe drumul ce leagă Rm.Vâlcea de Tg.Jiu, se află comuna Costeşti, locul unde se găseşte Rezervaţia naturală „Muzeul Trovanţilor”.
Ştiam despre trovanţi că sunt „pietre care cresc”. În imaginaţia mea, creşterea trebuia să fie una spectaculoasă. Mă şi gândeam că în cele câtea minute cât vom sta noi pe-acolo, o să putem observa cum se umflă vreo piatră, dar n-a fost să fie aşa. 🙂
Trovanţii sunt formaţiuni asemănătoare stalactitelor şi stalagmitelor din peşteri. Se mai numesc şi concreţiuni de gresie (grezoase), create din straturi de nisip legate între ele printr-un ciment carbonatic, datorat apelor calcaroase. Cresc din centru către periferie cu 4-5 cm. în 1200 ani. Deci, aş fi avut ceva de aşteptat. Se găsesc şi în judeţul Bacău, pe malul stâng al Tazlăului, la vărsarea acestuia în Trotuş şi pe malul stâng al Siretului, în dreptul localităţii Cornii de Sus. Informaţiile sunt preluate de pe Wikipedia.
Până data viitoare, să fiţi sănătoşi şi să călătoriţi cât mai mult !
Trovantii,pietre atat de enigmatice si la propriu dar si dupa nume.
Acum, dacă am înțeles fenomenul, nu mi se mai par atât de enigmatice 😊
Foarte interesant procesul de formare al torvanților. Știam ceva despre ei, dar acum mi-au stârnit curiozitatea și mai mult. Ma ales ca există și în zona județului Bacău.
Aștept următoarea destinație vizitată!
Natura ne-a lasat tot felul de chestii ciudate. Mai avem multe de invatat. Mulțumesc pentru vizită! Scriu cu mare drag despre locurile pe care le vizitez.
NATURA ne-a lăsat de TOATE 🙂
de la CIUDĂȚENII la BUCATE 🙂 🙂
dar OMUL, în inconștiența lui ,
își bate joc de NATURA CREATORULUI ………………
Asa e ! Oamenii ar lua si trovantii acasa, dar nu pot 🙂